Lokalavis for Åsane og omegn!
  • RYDDER: - Det er store steiner, kvist og annet skrot, som tetter risten, forteller Odd Nilsen til Åsane Tidende.

  • KLATRER: 82 år gamle Odd Nilsen klatrer selv ned i bekken for å rense risten. – Uten den tidligere kjøpmannens innsats i Tellevikveien, ville det vært langt flere oversvømmelser i Salhus.

  • KOSTER STEIN: Frank Wolter driver ”Hjørnet” i Salhus og har flere ganger ringt vegvesenet for å få dem til å sikre bekken i Tellevikveien.

  • RIST: Det er mye vann som går gjennom risten. Fjernes ikke steiner og kvist, oppstår det fort en oversvømmelse.

  • SKROT: Her er noe av skrotet og løvet som er blitt fjernet.

Odd (82) rydder opp for vegvesenet

- Det er mye vann som kommer ned fra fjellet og risten tetter seg veldig fort, sier Odd Nilsen (82). Med jevne mellomrom klatrer han ned to meter for å fjeren steiner og kvist slik at det ikke blir oversvømmelser i Salhus - en jobb som egentlig er Statens vegvesens ansvar.

Fra en demning i Rundhaugsdalen, om lag 100 meter over havet går det en bekk ned mot Salhus kai. Når bekken møter Tellevikveien, går den i rør helt ut til fjorden, en strekning på flere hundre meter. Ved inngangen til røret har Statens vegvesen satt opp en rist, som skal ta i mot stein, grus, løv og kvist får å unngå at røret blir ødelagt.

Problemet er bare at risten ikke renses.

- Dermed stenges vanngjennomstrømningen og den fungere som en demning. Ved store nedbørsmengder går vannet over kanten og fosser nedover mot Salhus industrihotell like ved kaien, forteller Odd Nilsen.

- Skuffet

Han har gjentatte ganger over flere år kontaktet Statens vegvesen, men uten at noe har blitt gjort.

- Jeg er skuffet. Det burde ikke være nødvendig at jeg klatret ned dit for å rydde noe som skal være det offentliges ansvar, sier Nilsen til Åsane Tidende.

- Men du gjør det likevel?

- Ja, noen må jo ta ansvar. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde renset risten. Det er mye vann som kommer ned fra fjellet. Får ikke det renne fritt, så kan det bli store skader, sier tidligere kjøpmann Nilsen, som har bodd hele livet sitt i den flotte bygden ved trikotasjemuseet.

Skader

Og skader har det oppstått flere ganger. På vei ned fra Tellevikveien, forbi Lekkerbisken sitt bygg, og til Salhus industrihotell, er asfalten revet opp av vannmengdene. Det er en rekke store hull i veien, og på begge sider ligger det grus og steiner, som oversvømmelsen har tatt med seg.

Nylig ble det lagt ny asfalt like ved Salhus industrihotell, noe som gjør at det er blitt fall mot selve bygget. Det skaper store problemer for innehaver av den vesle treffplassen og kafeen ”Hjørnet”.

- Jeg ser jo at kledningen på bygget trekker til seg vann, og tidvis er det så store mengder at det drar med seg sand og steiner, som ligger på dørkarmen min. Men hva skal jeg gjøre? Skal jeg legge sandsekker rundt hele bygget? Det er ikke særlig pent og slettes ikke noe hyggelig, sier innehaver Frank Wolter (68) til Åsane Tidende.

Kunne vært kaos

Han forteller at han selv har kontaktet vegvesenet, men uten at noe er blitt gjort.

- Uten Odd Nilsen, som rensker risten, hadde det vært kaos i området, påpeker Wolter.

Han synes imidlertid ikke det er bra at en 82-åring skal måtte renske risten, fordi det offentlige ikke gjør noe.

- Nei, det er farlig. Men Odd er heldigvis en mann med fortsatt god fysisk form.

- Vann i kjelleren

Hjørnet er ikke det eneste stedet, hvor vannet setter sine spor. Også hos en av naboene, organisasjonen og motebutikken ”Uhfo”, har det vært store utfordringer.

- Det verste var da det kom mengder med vann inn i kjelleren, erindrer innehaver Eli M. Berg (72).

Nå krever både hun, Odd Nilsen og Frank Wolter at Statens vegvesen tar affære. Men om det kommer til å skje, er de mer tvilende til.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

- Elven skal sikres

Overingeniør i Statens vegvesen, Gunnar Kråkenes har gode nyheter når Åsane Tidende ringer ham.

- Vi har vært klar over dette problemet lenge. Nå har vi vært i dialog med vår entreprenør, som vil sørge for å holde risten fri for stein og kvist, sier Kråkenes til Åsane Tidende.

- Hvorfor har dere ikke gjort dette før?

- Det vet jeg ikke. Det er nok blitt gjort, men ikke ofte nok. Det beste er uansett å forsøke å få til en mer permanent løsning. Vi har nettopp laget en avtale med en ny entreprenør, og vil prøve å få til en mer permanent og skikkelig.

- Hvordan?

- At vi graver en del i bekken, fjerner løse steiner og forsøker å sikre den best mulig, sier Kråkenes.