Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKAL FLYTTE: Erik Waaler og NLA Høgskolen skal flytte fra Breistein etter nærmere 25 år, og samlokaliseres med Sandviken-avdelingen på Minde i 2020. – Vi trives i Åsane, men ser en rekke fordeler med en mer sentral lokasjon, sier Waaler. (Foto: NLA Høgskolen)

NLA Høgskolen flytter ut av Åsane

Fra høsten 2020 skal NLA Høgskolen på Breistein og i Sandviken samlokaliseres på Minde. – Dette vil gi oss et større fagmiljø. Et mer sentralt studiested vil også trolig tiltrekke flere studenter, sier rektor Erik Waaler.

Rektor Erik Waaler bekrefter at NLA Høgskolen kommer til å forlate Åsane bydel for å samlokaliseres med avdelingen som i dag holder til i Sandviken. Utdanningsinstitusjonen skal etter planen ta over NRK-bygget på Minde ved årsskiftet mellom 2017 og 2018. Dette har de inngått kontrakt på å kjøpe sammen med BOB, og de skal eie 50 prosent hver. 

– Deretter skal vi pusse opp lokalene, og tar sikte på å flytte inn til skolestart høsten 2020, forteller Waaler til Åsane Tidende.   

Mer sentrumsnært

Rektoren poengterer at skolen fremdeles skal holde til på Breistein de neste fire til fem årene.

– Vi har en flott campus her ute som er tett på naturen, og vi trives veldig godt i Åsane, sier han. 

Waaler forteller at det er flere årsaker til at NLA velger å omorganisere driften.

– For det første vil vi få et større og tettere fagmiljø når vi blir samlokalisert, sier han.  

I tillegg fremhever han at de aller fleste studentene velger å bosette seg i eller tett på sentrum allerede i dag.

– Kollektivtilbudet til Breistein kunne vært bedre. Vi ønsker oss kortere reisevei for studentene våre til og fra skolen. Når vi flytter om fem år vil de fleste få betydelig kortere reisevei, sier han.   

Skal selge i Åsane

I år har NLA totalt 2113 studenter fordelt på de fire campusene på Breistein, i Sandviken, Oslo og Kristiansand. I underkant av 900 av dem holder til ved Åsane-avdelingen. Den nye skolen skal holde til kun noen minutters gange fra bybanen.

– Når den blir bygget mot vest i byen vil vi få et stopp like utenfor døren. Den sentrale beliggenheten vil føre til at vi kommer til å tiltrekke oss flere studenter enn det vi gjør i dag, sier han.  

NLA-campus på Breistein skal selges, og Waaler forteller at de så smått har kommet i gang med prosessen.

– Vi har vært i kontakt med flere interessenter, men jeg ønsker ikke å si noe mer konkret om dette på nåværende tidspunkt, sier han til Åsane Tidende.

Trenger mer plass

Waaler forteller at NLA Høgskolen totalt sett vil få bedre plass når de flytter til Minde i 2020.

– Både på Breistein og i Sandviken har vi mangel på kontorplass. Vi har noenlunde nok klasserom for øyeblikket, men vi har behov for større lokaler og flere rom i et bygg for fremtiden, sier han.   

Rektoren sier at en studieoppstart høsten 2020 i nye lokaler avhenger av at alt går etter planen.

– For det første må NRK være flyttet ut til avtalt tid. I tillegg må vi få oppussingsplanene våre godkjente av kommunen, og selvfølgelig gjennomført i tide. Det kommer til å bli et moderne og godt høyskolebygg, sier han.

Skolen skal holde til i det runde NRK-kontorbygget, og i deler av den gamle brødfabrikken på tomten de skal overta om rundt to år.

– I tillegg skal vi få på plass et nybygg der det blir høyskole i de to nederste etasjene, mens BOB skal bygge boliger på toppen, forteller Waaler.

Han regner også med at den kristne høyskolen kommer til å leie ut til en menighet i deler av den gamle brødfabrikken.

– Det er enkelt for oss å leve i symbiose med en menighet. De har aktiviteter på kveldstid og i helgene, mens vi driver på dagtid. Vi kan leie en stor konferansesal av dem når vi har behov for dette et par ganger i året, mens de kan leie mindre rom av oss når de trenger dette, forteller han.   

Store endringer i vente

Det er altså fem år før NLA Høgskolen flytter fra Breistein, men det skjer store endringer i lærerutdanningen før den tid. Aller først har regjeringen vedtatt å heve karakterkravet i matematikk fra tre til fire for å komme inn på studiet nå til høsten.

– Vi har derfor besluttet å starte opp et forkurs i matte i sommer for dem som ønsker å bli lærer, men som ikke har oppnådd karakteren fire i standpunkt, sier Waaler.

Han fremhever at du kan bli en dyktig lærer selv om du ikke fikk fire i matte på skolen. 

– Det er uansett ikke slik at alle lærere skal undervise i matte, men nå må alle tilfredsstille dette kravet for å kunne ta utdanningen. Hvis fireren ikke allerede er i boks, må kommende studenter bestå vårt sommerkurs, forteller han.

Han legger til at det også er et krav om karakteren tre i norsk, og totalt 35 skolepoeng for å komme inn på lærerstudiet.

– De senere årene har vi opplevd en økning i antall søkere, men vi har plass til enda flere studenter. Dette er noe av årsaken til at vi har valgt å sette opp mattekurset i sommer. Da slipper ungdommene å vente et helt år på å starte studenttilværelsen fordi de må ta opp igjen ett fag, poengterer Waaler.

Neste høst igjen kommer enda større endringer på lærerutdanningen her i landet.

– Da blir det en femåring integrert masterutdannelse. Denne prosessen blir ennå arbeidet med, og mye er derfor ikke avklart foreløpig, sier rektoren. 

Waaler ser frem til alle fordelene skolen vil oppnå ved samlokaliseringen om fem år. Samtidig synes han det blir litt vemodig å forlate Breistein.

– Det er vakkert her ute med frisk luft og flott natur. Vi trives i Åsane, men vi må gjøre noen kompromisser innimellom. Vi kan ikke få alt vi ønsker oss, avslutter Erik Waaler. 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker