Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BAND AV BESTEVENNER: – Vi har vært venner lenge, og er veldig «close», sier (fra venstre) Oliver Pettit (gitar), Silje Myrjord (gitar) og Emily Milde (sang, tangenter). Ole Marius Støle (bass) og Christine Moldeklev (trommer) er også med i bandet.

  • CLOSE PÅ SCENEN: Close var et av bandene som ble invitert til Vinterrock i Torvastad kulturhus på Karmøy. (Foto: Erik Johan Bringsvor)

  • TROR DE KAN NÅ LANGT: – Det viktigste for Close nå er å få spilleerfaring, mener det to ildsjelene bak Haukås rockeakademi, Sveinung Myrjord (til venstre) og Bjørn Milde.

– Vi er veldig Close

Haukås rockeakademi er en liten talentfabrikk i nordre Åsane. Sist ut er poppunk-bandet bandet Close, som nå er klar for å vise verden hva de kan.

Close spilte på Garage før jul under AKKS’ (tidligere Aktive kvinners kultursenter) bandkveld, og ble etter det invitert til Vinterrock i Torvastad kulturhus (Karmøy), der også Ant industri fra Åsane var med. Åsane Tidende treffer tre av kvintettens fem musikere kort etter at de er tilbake i Åsane: Silje Myrjord (15) fra Haukås, Oliver Pettit (14) fra Morvik og Emily Minde (15) fra Hylkje.

Skriver egne låter

– Vi er et slags poppunkband, sier Silje.
– Med litt ska innimellom, legger Emily til.

De tre har litt ulik musikksmak. Oliver hører mest på Slutface, Green Day, Metallica og Avenged Sevenfold, Emily setter pris på band som The Beatles, The Cure og Karpe Diem, mens Silje foretrekker «generell listemusikk» - og Slutface. De øver to ganger ukentlig, og er allerede begynt å skrive egne låter.

– Vi ønsker å spille så mye som mulig, sier Silje, og forteller at de vil delta i bandkonkurranser som Ung kulturmønstring (UKM) og Emergenza.

Rock og likestilling

De ser også frem til å opptre under Arnadagene i april. Inntil for et halvt år siden var de et rent jenteband. Så sluttet to av medlemmene, og de måtte rekruttere nye. Oliver kom til da, etter at de ble kjent med han på en workshop.

– De fleste bandene består kun av gutter, så det er en del som legger merke til at vi er flest jenter, sier Silje.
– Er det i ferd med å bli likestilling innen rock?

– Det vet jeg ikke, men vi kjemper i hvert fall for det, sier Emily.

Utvider vennekretsen

– Hvordan fungerer banddemokratiet?
– Jeg og Silje bestemmer, hehe. Neida, alle blir hørt, forsikrer Emily.
– Ja, vi tar hensyn til alles meninger, bekrefter Silje.

– Hva vil dere med musikken?

– Jeg vil nå frem til folk. Lidenskapen min er å lage musikk, sier Silje.

– Vi får utvidet vennekretsen ved å spille i band, det er også viktig, mener Emily, og forteller at de fikk mange nye venner da de var på Karmøy.

Entusiasme og dugnad

Close er ikke det eneste bandet med utspring fra Haukås rockeakademi. I skrivende stund kan de skilte med 23 aktive medlemmer og hele fire fulle band. Det hele drives på entusiasme og dugnad av ildsjelene Bjørn Milde fra Hylkje og Sveinung Myrjord fra Haukås.

– Det gir oss mye å jobbe med ungdom, spesielt når vi kan ta de med på slike arrangementer som nå på Karmøy, sier Sveinung Myrjord når vi spør hvorfor han ofrer fritid på et slikt prosjekt.

Bjørn Milde er enig.
– Det er også hyggelig når vi klarer å få et band opp på et slikt nivå som der Close er nå, sier han.
– Klarer de å holde sammen, kan de bli veldig bra.

Av

Kommentar: Talentfabrikken i Åsane nord

Det unge poppunk-bandet Close, som har vokst frem fra miljøet i Haukås rockeakademi. I løpet av fjoråret var 33 unge musikertalenter innom dørene i det idealistiske foretaket, som gir musikkundervisning for barn mellom 10 og 18 år.  De holder til i en egen musikkbinge ved Haukås skole, der de øver fire kvelder i uken.

Haukås rockeakademi ble startet i 2010 av Vibeke Storvik og Dag Inge Landbakk. Den gangen ble det drevet av Haukås FAU, men er nå gjort om til en organisasjon registrert i frivillighetsregisteret, og med Sveinung Myrvold som styreleder. Han er også fast instruktør, sammen med Bjørn Milde. Ingen av disse hever lønn for innsatsen, men gjør det ut fra ren entusiasme og dugnadsånd.

Det er nesten så man får tårer i øynene stilt overfor slike ildsjeler som disse to.

– Det gir mye å jobbe med ungdom, sier Sveinung Myrjord når vi spør hvorfor han ofrer fritid på et slikt prosjekt, mens Bjørn Milde rett og slett uttrykker glede over å få et band opp på et slikt nivå som det Close er på nå.

Og motivasjonen deres? Rett og slett «å få til noe i nordre del av Åsane», som de to uttrykte det forrige gang vi snakket med dem.

Et viktig skritt på veien var musikkbingen, som de fikk på plass i 2013 - med støtte fra Arna og Åsane kulturkontor. Dette er en brakke med øvingslokale som de har fått plassert på en tomt ved siden av Haukås skole. De har også inngått en sambruksavtale med skolen, der rockeakademiet låner toaletter, strøm og klasserom (til en til en-undervisning), og skolen til gjengjeld får låne musikkbingen på dagtid.

Haukås rockeakademi har for tiden 23 aktive elever, og har spredt spilleglede til mer enn hundre barn i løpet av de rundt seks årene de har eksistert. Basement, som nå heter The Well, røk sine første gitarstrenger her, og nå er det altså Close som står klar i startgropen.

Rockeakademiet har plass til flere, men trenger da flere instruktører. De oppfordrer derfor spillekyndige voksne som har tid og overskudd til å melde seg. Åsane Tidende håper at flere hobbymusikere tar oppfordringen på alvor, og melder seg.

Musikk handler om spilleglede og formidling, og er noe av det som skaper samhørighet oss mennesker imellom. Store konsertopplevelser er noe vi bærer med oss videre, og handler alltid om en slags opplevelse av kommunikasjon. De beste artistene er de som evner å oppnå en spesiell kontakt med publikum, gjerne på en måte der ord alene ikke er nok.

Silje Myrjord i Close har skjønt dette. På vårt spørsmål om hva hun vil med musikken, svarer hun ganske enkelt at hun vil nå frem til folk.

Hun har bestått rockeakademiets eksamen.

Relaterte saker