Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ET EVENTYR I SKOGEN: Aida Rokolj inviterer barn og unge til å være med på å skape en eventyrskog med graffiti, steiner, perler og tegninger under arrangementet med Bondens marked og Åsane frivilligsentral sitt gjenbruksmarked. – Alt barna lager skal til slutt bli en utstilling som blir stående i naturen i fem dager, sier kulturkonsulenten.

Eventyrskog i hjertet av Åsane

I forbindelse med Bondens marked i bydelen inviterer kulturkontoret barn og ungdom til å lage en eventyrskog med alt fra perlekunst til graffiti. – Vi skal skape en utstilling som kan bli et pusterom midt i travle Åsane, sier Aida Rokolj.

Lørdag 28. mai er det duket for storstilt folkefest i og ved U82-huset da Bondens marked kommer til bydelen. Samtidig arrangerer Åsane frivilligsentral gjenbruksmarked, og Vestkysten SK har kafé i U82-huset. Nytt av året er en rekke aktiviteter for barn og unge. Aida Rokolj, kulturkonsulent for barn og ungdom ved Arna og Åsane kulturkontor, forteller at mange etterlyste aktiviteter for barn etter fjorårets arrangement.

– Totalt sett er dette et stort familiearrangement, og da er det selvfølgelig på sin plass å ha noe kjekt for de minste også. Resten av markedet er nok populært en liten stund for barna også, men jeg tror det blir enda kjekkere for dem i år, sier hun.  

Barnslig og M.u.M

Det blir en rekke aktiviteter for barn og unge som til sammen skal bli til Åsanes eventyrskog. For de eldste barna blir det workshop med de populære graffitikunstnerne Barnslig og M.u.M.

– Markedet er en gylden mulighet til å synliggjøre ungdoms kulturproduksjon. Vi har en graffitivegg på U82-huset, og det er mange dyktige ungdommer her i bydelen, sier Rokolj.

På lørdag 28. mai skal de surre plastfolie rundt to og to trær, slik at det totalt blir fem vegger av plastfolien.

– Ideen fikk jeg etter at jeg i fjor sommer så Fløyen-vesener utstilt i Trollskogen på Fløyen. Dette var fargerike, stilige og monsteraktige graffitifigurer, og jeg fikk lyst til å gjøre noe lignende sammen med ungdommene fra Arna og Åsane, sier Rokolj. 

Hun er glad for at de to kjente graffitikunstnerne M.u.M og Barnslig har takket ja til å delta på prosjektet.

– Det er kjekt at det kommer både en mannlig og en kvinnelig graffitiartist. Jeg er sikker på at de kommer til å inspirere de unge i Åsane, sier hun.  

Fargerike figurer

Kulturkonsulenten forteller at M.u.M skal lage figurer på tre av flatene, og deretter får barna fargelegge dem.

– Han er kjent for å bruke knallfarger på verkene sine, og jeg tror resultatet kommer til å bli veldig fint, sier hun.

Rokolj legger til at Barnslig også kommer til å lage noen vesener til eventyrskogen på flere av flatene, og deretter la de unge få lov til å spraye med farger.

– Begge kunstnerne kommer til å vise litt teknikker. Det kreves ingen forhåndskunnskaper for å være med på dette, men vi har satt en aldersgrense på ni år, sier hun. 

For de yngste barna blir det flere andre aktiviteter på den markedsdagen i Åsane.

– Vi kommer til å ha en egen krok for både perler og tegnesaker, og dette passer for barn helt ned i treårsalderen, sier Rokolj.

Kulturkonsulenten forteller videre at kunstner Adela-Elena Salomon Hammersland skal ha et kreativt verksted, der barna skal samle inn steiner og deretter male på dem.

– Tanken er at de skal få lage eventyrfigurer eller monstre. Til slutt blir de ferdigmalte steinene satt opp som en del av utstillingen vår i eventyrskogen, forteller hun.

Kunstverkstedet passer, i likhet med perle- og tegnekroken, for barn fra tre år og oppover.

– Vi håper at det kommer mange barn som liker å perle, tegne og male, og på den måten bidra til å lage en spennende og fargerik eventyrskog, sier hun.

Hjertetreet

I forkant av arrangementet har Rokolj også vært i kontakt med fritidsklubber i Arna og Åsane, samt to barnehager i nærheten av U82-huset. Hun har oppfordret dem til å perle hjerter i ulike størrelser.

– Vi håper selvfølgelig å få inn mange hjerter, og planen er å henge dem opp i et av trærne i eventyrskogen. Dette skal bli hjertetreet, forteller hun.

Utstillingen skal etter planen vare i fem dager.

– Årsaken til dette er at kjemikaliene vi bruker i graffitien fører til at folien revner. Det er viktig å ta vare på naturen, og derfor må vi ta det ned igjen etter fem dager, sier Rokolj.

Hun håper imidlertid at hjertetreet kan få leve videre etterpå, men fremhever at fem dager gir både barnehager og familier tid til å oppleve eventyrskogen på nært hold.

– Jeg håper at det er mange barn og unge som stolt tar med seg foreldre, besteforeldre eller drar sammen med barnehagen for å vise frem det de selv har bidratt med til utstillingen, sier hun.

Rokolj forteller at den kommer til å være synlig både fra Hesthaugveien og fra Myrdal borettslag.

– Målet vårt er å få folk til å stoppe litt opp. Vi skal skape et pusterom midt i det travle sentrum av Åsane bydel, sier hun.

Festspillmarked

Berit Gjerstad, daglig leder for Åsane frivilligsentral, ser frem til den store markedsdagen på lørdag.

– Bondens marked utvider fra i fjor. Da hadde de tolv boder, mens i år stiller de med hele 19, forteller hun.

Frivilligsentralen inviterer til gjenbruksmarked med både nytt og gammelt. De byr på masse spennende med alt fra tepper og interiør til brukt barnetøy og gamle skatter.

– Inntektene fra gjenbruksmarkedet går til risprosjektet til Vestkysten SK i Burma. Sportsklubben skal også ha en café i U82-huset denne dagen til inntekt for prosjektet, sier Gjerstad.   

Hun legger til at det også blir en rekke stands med håndarbeid ved U82-huset lørdag 28. mai. Det blir også live musikk under en rekke minikonserter som de har spredt utover hele dagen. I tillegg skal Åsapaletten ha en liten salgsutstilling på markedsdagen.

– Her blir det noe for enhver smak, og dette er noe du absolutt ikke bør gå glipp av. Lørdag blir tidenes festspillmarked i Åsane, sier Gjerstad.

Den daglige lederen for frivilligsentralen minner også om at det er dårlig med parkeringsplasser i området.

– Det beste er nok å ta bussen, smiler hun.

Graffitibestemor?

Rokolj fremhever også at dagen med Bondens marked, minikonserter og alle de andre aktivitetene blir et fantastisk arrangement.

– Her blir det kortreist mat som både er lokal og økologisk. Det blir mange muligheter til å smake på spennende retter, delta på minikonserter med lokale band og bidra til utstillingen «Eventyrskogen», sier hun.

Kulturkonsulenten sier at markedet kommer til å tiltrekke seg mennesker fra null til 100 år.

– Tenk så kult det hadde vært om det kom noen besteforeldre i 80-årene som ville spraye graffiti med barnebarna sine, avslutter Aida Rokolj med et smil.

 

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker