Lokalavis for Åsane og omegn!
  • – DET NYTTER: I forbindelse med Lions Club Åsane nord sitt 35-årsjubileum ga de bort en fotprotese i gave til en syrisk flyktning på 15 år. – Det nytter å hjelpe, og vi er stolte over å ha bidratt til at Bashar nå kan gå igjen, sier Terje Espelid og Knut Sevald.

  • KAN GÅ IGJEN: 15 år gamle Bashar ble hardt skadet i et bombeangrep i Syria for tre år siden. Nå har Lions i Åsane nord bidratt med økonomiske midler, slik at han har fått fotprotese. Nå kan 15-åringen gå igjen. (Foto: privat)

Lions Club Åsane nord:

Ga protese til bombeskadet gutt fra Syria

I forbindelse med fjorårets 35-årsjubileum sørget Lions Club Åsane nord for at Bashar (15) fra Syria, som ble hardt skadet av en bombe for tre år siden, fikk en silikonprotese på foten. – Han har fått nytt livsmot. Det er givende å se hvor mye vårt bidrag har betydd for ham, sier Knut Sevald og Terje Espelid.

Terje Espelid, president, og Knut Sevald, pr-kontakt og sekretær, forteller at det er tradisjon i Lions Club Åsane nord å gi gaver i forbindelse med at klubben har jubileum. I fjor rundet de 35 år, og i høst diskuterte de hvilket formål de skulle støtte denne gangen.

– Syria og den enorme krisen der nede kom raskt opp, sier Espelid.

Inspirasjon fra Ringsaker

Likevel synes de 20 medlemmene i klubben at det var en utfordring å finne ut hva de konkret skulle gjøre. Presidenten fikk inspirasjon da han leste Lions-organisasjonen sitt eget blad.

– Der så jeg en artikkel om Einar Lyngar, som er medlem i Lions Ringsaker. Han har tatt initiativ til å samle inn penger for å kjøpe varme klær til syriske flykninger. I løpet av de tre siste årene har han besøkt ulike leirer i Bekaadalen i Libanon hele syv ganger, forteller Espelid.  

Presidenten i Åsane nord-klubben sier videre at dette er et område som er lite besøkt av utlendinger, og at det derfor kan være et litt farlig område å reise inn i på egenhånd.

– Ved hjelp av Lions i Libanon fikk han komme inn til flyktningeleirene. Den lokale klubben der nede har kontakter i myndighetsapparatet, og dermed gikk innreisen greit, sier Espelid.

Et konkret bidrag

Etter å ha lest artikkelen tok han kontakt med Lyngar for å høre om han hadde en idé som kunne passe til Åsane nord-klubbens jubileumsgave.

– Svaret vi fikk var at det er mange barn fra Syria som sliter og har det vanskelig. Noen har mistet en fot mens andre mangler en arm etter ulike bombeangrep. I tillegg er det mange av barna som har mistet nære familiemedlemmer, sier Espelid.

Sevald og Espelid legger til at det var viktig for klubben å gi en gave som resulterte i noe synlig. 

– Vi ville gjøre noe annet enn å bidra med penger i en stor kasse. Alle i klubben var enige om at jubileumsgaven skulle gå til noe konkret, og som vi kan identifisere oss med, forteller presidenten i Lions Club Åsane nord.

Ved hjelp fra Lions i Libanon kom de i kontakt med Bashar. En 15 år gammel gutt som har mistet en fot i et bombeangrep i 2013.

– Han var ute og lekte i byen Aleppo da bomben gikk av. I tillegg til at han selv ble hardt skadet ble også faren hans drept i angrepet, sier Espelid.

Sevald forteller at det var tilfeldigheter som gjorde at det ble akkurat 15-årige Bashar som fikk hjelpen deres.

– Bashar tok initiativ selv. Han oppsøkte en klinikk for å be om hjelp. Eieren husket Lyngar, og at det var snakk om at det fantes en Lions klubb i Norge som var villig til å gå inn med økonomiske midler. Da vi fikk høre om dette var vi nærmest umiddelbart klare til å gå for prosjektet, sier han til Åsane Tidende.   

Nytt livsmot

Gaven fra Lions var en fotprotese til den unge syriske flyktningen. Kostnaden var på rundt 32 000 kroner. Det inkluderte et 14 dager langt sykehusopphold, og opptrening etter at protesen var tilpasset.

– Arbeidet ble utført ved Center Singer i byen Saida i Libanon i februar i år. Det har vært vellykket, og Bashar har fått nytt livsmot og tro på fremtiden. Nå føler han at han kan klare seg selv, sier Sevald med et smil.

Lions Club Åsane nord ønsker å holde kontakt med gutten fra Syria, men de innser at det blir vanskelig.

– Det er fryktelig mange flyktninger og barn i leirene der nede, og vi er dessverre ikke veldig optimistiske med tanke på mulighetene for å opprettholde kontakten med ham, sier Sevald. 

De to herrene fra Åsane nord forteller at Lions Norge har involvert seg i situasjonen til de syriske flyktningene i Libanon.

– Det er mer enn en million syrere i flyktningeleirene i dette landet, og det er klart det blir en stort utfordring for Libanon. Helsevesenet opplever en enorm belastning. I tillegg klarer de ikke å håndtere utdanning til alle barna, sier Espelid.

Sevald legger til at prosjektet «De glemte flyktningebarna» ble vedtatt i år av Lions Norge.

– Flere andre land har allerede blitt med på prosjektet, deriblant Danmark og Sverige. Barna blir satset på, og fokusområdene er helse og utdanning, sier han.

– Det nytter

Lions Club Åsane nord, som er en av to klubber i bydelen, ble etablert i 1980. De er en stabil gjeng på 20 medlemmer, men de ønsker seg flere.

– Vi er absolutt åpne for å ta imot flere i klubben. I dag er vi kun menn, men damer er hjertelig velkomne de også, sier Espelid og Sevald som begge har vært aktive i Lions-klubben i over 25 år.

De har tro på at Lions i Åsane nord går en lys fremtid i møte.

– Ja, men vi er avhengige av å få inn litt nye og yngre krefter. Gjengen vår er stabil, men vi er alle godt voksne. Vi har fast møtetid hver andre tirsdag i måneden, og vi setter trivsel høyt. Det skal være gøy i Lions, sier de og smiler.

Espelid og Sevald vil også oppfordre åsabuen til å hjelpe andre mennesker.

– Ingen kan hjelpe alle, men det er mulig å hjelpe noen! Det er mulig å gjøre noe for å gi andre et bedre liv. Vi som klubb er stolte over å ha bidratt til gi unge Bashar mulighet til å gå igjen, avslutter Terje Espelid og Knut Sevald.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker