Lokalavis for Åsane og omegn!
  • – FANTASTISK: Gulzan, Javed og Filmon var med på prosjektet og likte seg med fem dager i aktivitet.

     

Norna-Salhus hjelper asylungdommer

– En fantastisk uke, sier Gulzan, Filmon og Javed fra Breimyra asylmottak etter idrettsuke med integrering i fokus.

En av landets største friidrettsklubber arrangerte for første gang et prosjekt sammen med Breimyra asylmottak på Flaktveit.

Ungdommene med ulik fartstid i sitt nye land, fikk fem dager i regi av Norna-Salhus til å bli en del av idrettsmiljøet gjennom ulike aktiviteter i prosjektet ”Alle skal med”.

– Idretten er en ekstremt viktig del av integreringen og bidrar til at dem ikke forsvinner inn i feil miljø, sier prosjektleder Nzita Cidi.

– Et ekstremt viktig tiltak. Jeg kom selv som flyktning da jeg var liten, og det er veldig fint å hjelpe disse ungdommene til å kjenne på idrettsmiljøet i det som jo er deres bydel, fortsetter Cidi, som har vært involvert i Norna-Salhus i mange år.

En skade i ung alder gjorde det umulig for han å fortsette med friidretten, men Cidi vurderte aldri å forsvinne ut av klubben og var en av initiativtakerne til prosjektet.

– Jeg ønsket å fortsette å være en del av idretten, og jeg vet hvordan det er å komme til et land uten å kjenne miljøet eller å kunne språket. Dette er et trygt miljø, folk bryr seg og alle blir sett, påpeker Cidi, som har drevet med friidrett siden syv års-alderen.

– Idretten er ekstremt viktig

Han mener muligheten til å få bli en del av idrettsmiljøet, kan hjelpe mange til å bli en større del av det norske samfunnet.

– Idretten er en ekstremt viktig del av integreringen og bidrar til at disse ungdommene ikke forsvinner inn i feil miljø.

Han utdyper:

– Jeg hadde selv en fot inne i feil miljø, men hadde heldigvis en familie som støttet meg og hjalp meg inn i idretten da jeg kom til Åsane. Innvandrerungdom kan generelt være lett å påvirke, og det er enkelt å oppsøke kriminelle miljøer når du ikke har andre steder å gå til. Det har ikke vært tilfelle her på Breimyra, og jeg tror dette prosjektet påvirker disse ungdommene på en veldig positiv måte, forteller han.

– Et veldig bra opplegg

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, gir klubben og dugnadsånden som råder i Norna-Salhus gode skussmål etter prosjektet.

– Dette er et veldig bra opplegg. Vi vet at idretten trumfer både språk- og kulturbarrierer. Det er viktig at de som kommer hit, legger ned en egeninnsats for å ville integrere seg, påpeker hun og fortsetter:

Samtidig må vi gi dem en mulighet. Jeg vil hedre de som står på i både idretten og resten av frivilligheten ved å skape muligheter for å integreres i lokalmiljøet.

– Vi ble mer sammensveiset

Gulzan, Javed, Yousuf, og Filmon er fire av guttene som deltok under arrangementet tidligere i sommer.

– Det var kjempegøy. Vi fikk spille fotball, fiske, padle og prøve bowling. Det var første gang vi med bowling og fisking, så det var interessant, smiler gjengen.

De aktive ungdommene forteller om sterkere bånd og nye vennskap som følge av aktivitetsdagene.

– Vi ble gode venner og enda mer sammensveiset etter de dagene. Det var fint å være i felleskap, og vi fikk både frokost og lunsj. Det var også fint å gå i fjellet, selv om det var tungt. Vi sov lenge dagen etter fjellturene, ler de.

De fleste som nå bor på asylet i Breimyra kom til Norge mellom oktober og desember i fjor. Nå har de funnet seg godt til rette på Flaktveit.

– Vi trives kjempegodt her, og dette prosjektet gjorde at vi kunne snakke sammen med mange forskjellige folk og være aktive med andre mennesker. En fantastisk uke.

– Må ikke være organisert

Tom Geir Jensen i Norna-Salhus mener et slikt prosjekt setter lys på viktigheten av integrering i lokalmiljøet.

– Vi har lagt litt til rette, men det er først og fremst viktig at det er mulig å tilby aktiviteter for disse asylungdommene uten at det må være organisert. Alt trenger ikke å koste penger. Det skal være gøy, inkluderende og gi en trygghet for disse barna, sier han.

– Poenget med dette prosjektet er at alle skal få mulighet til å delta uten at det koster penger. De skal føle seg sett og få et inntrykk av hvordan det er ute i samfunnet, og vi vil prøve gi ungdommene nye opplevelser supplerer Cidi.

Håper på flere arrangementer

– Vi hadde aldri fått til dette uten støtten fra klubben. Nå håper vi å gjøre dette opplegget flere ganger, påpeker han.

Jensen mener årets arrangement har vært vellykket.

– En stor suksess. De må selv skape de gode miljøene, og de må lære seg å hjelpe andre. Da er dette en god begynnelse. Alle har deltatt, forklarer Norna-sjefen.

Cidi mener aktiviteter og tilrettelegging danner grunnlaget for å erstatte tomrommet som gjerne møter flyktninger som kommer til Norge uten noe.

– Vi forsøker å gi dem noe i stedet for tomrommet, og gir dem en mulighet til å bli en del av et aktivt miljø, istedenfor at de beveger seg inn i miljøer som hindrer integrering.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker