Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLAR MED PLATE: Åsane-bandet Testpilot feiret nytt album med release-konsert på Inside 11. november.

Tragedie rystet Åsane-bandet:

Testpilot klare for ny take-off etter seks år

– Det var et granatsjokk for alle i bandet, men vi er utrolig glade for å være tilbake, sier de om sin sjangersprikende oppfølgerplate.

–Bland Black Sabbath, Led Zeppelin og Metallica, krydre litt med Kiss, Tool og Foo Fighters, så får du Testpilot, sier bandet, som slipper nytt album etter turbulente tider.

Åsane-bandet med et innslag fra Fana, platedebuterte i 2010 med den mer klassiske rock n roll-platen ”You Never Know When”.  11. november kom oppfølgeren ”Chuck Yeager”.

En litt sintere og tyngre plate, ifølge pilotene, som tok av med release-konsert på Inside i 11. november, samme dag som albumet ble sluppet.

– Bandet er sterkere og mer samlet enn noen gang. Identiteten og elementene fra debutplaten er der fortsatt, men vi låter nok litt mer småsint nå, med flere elementer fra både black metal, hard rock, men også pop. Det spriker litt sjangermessig, sier bandet.

– Vi er kanskje litt schizofrene i så måte, men har likevel en klar identitet og musikalsk uttrykk, ler de.

Fra country til metal

For kontrastene er store. Gitarist Sveinung Sveen har en fortid i det kompromissløse og bekmørke black metal-miljøet, bassist John Erik Soltvedt fortsatt er en del av en litt mer glattpolert pop-rock i Fenrik Lane., mens trommis Frode Andreassen spiller slagverk i countrybandet Gunslingers.

Alice in Chains, System Of A Down, Ribozyme og Tool blir alle nevnt som felles musikalske inspirasjonskilder i bandet. Doble basstrommer, ting groove og hissige riff, med enkelte akustiske gitar-innslag har dannet grunnlaget for bandets siste verk.

– Vi har forskjellige musikksmaker, men klare likevel å gå på kompromiss med hverandre, for alle er glade i skikkelig musikk uansett. Dessuten setter alle sitt preg på lydbildet vårt på sin unike måte, og da får vi en fellesnevner og et musikalsk uttrykk for bandet. Vi bruker gjerne lang tid på å lage låter, og et knippe av låtene har lagt og godgjort seg siden forrige album var ferdig. Det er jo blitt seks år siden debutalbumet, og vi skulle jo gi ut musikk mer kontinuerlig, ler Sveen.

– Det har vært mye krangling, uenigheter, og diskusjoner om hvordan vi skal låte, og hvilken sound som funker best for oss som band. Med så mange forskjellige stilarter fordelt på bandmedlemmene, måtte det bli uenigheter, men låtene går gjennom Testpilot-kvernen og kommer ut på andre siden med vår egen definerte sound.

– Vi er dritspente på mottakelsen, innrømmer de.

Fikk hjerneslag

Men det har vært mye jobb og spesielle omgivelser som har ført til nytt album for Frode Andreassen (trommer) Daniel Berentsen (gitar) Sveinung Sveen (gitar) John Erik Soltvedt (bass) og Christopher Nordgreen Dahl (vokal).

I 2012 fikk nemlig bandets tidligere bassist hjerneslag samtidig som Testpilots allerede var i gang med nytt låtmateriale til oppfølgerplaten.

Etter en lengre periode der musikken kom i andre rekke, fikk Fenrik Lanes bassist, Soltvedt, jobben, og ytterligere en pilot ble en del av et band, som allerede i 2012 hadde laget ferdig et knippe låter, som nå, seks år seinere, blir en del av ”Chuck Yeager”.

– Planen var aldri at det skulle ta så mange år før vi laget nytt album, og flere låter har ligget ferdige i mange år. Omstendighetene ville det imidlertid slik. Det var en vanskelig tid, men vi er utrolig glad for å være tilbake, og er vanvittig spente på mottakelsen.

– Og viktigst av alt at det går bra med vår tidligere bassist.

Musikkvideo klar

For noen uker siden startet bandet innspillingen av sin kommende musikkvideo til singelen ”Fighting Demons”, som også et av kuttene på platen som slippes 11. november. Singelen og musikkvideoen ble sluppet 28. oktober.

– Det har vært spennende å lage musikkvideo og få ut en singel i forkant, sier bassist John Erik Soltvedt.

– Veldig gøy å fortelle en historie visuelt, og få litt mer kjøtt på beinet. Det har vært en helt ny opplevelse for alle oss, så nå er det bare å gi gass og håpe fans, både gamle og nye, liker låtene og musikkvideoen vår, sier vokalist Christopher Nordgreen Dahl.

Soltvedt, Sveen og Andreassen har laget låtene til platen, men Dahl er hjernen bak tekstene på det nye albumet, hvor platetittelen er inspirert av mister Chuck Yeager, mannen som var den første i historien til å bryte lydmuren i et fly.

– Han er en av byens beste vokalister, og løpte vel både halvmaraton og Knarvikmilen dagen etter forrige konsert, sier gjengen om sin frontmann.

– Tekstene betyr mye for oss, og hver låt spinner rundt et tema som ligger mitt hjerte nært. ‹Fighting Demons› handler om menneskets indre demoner, og kampen mot sin egen frykt, mens ‹Psycho› går inn i hodet på en galning. Låtene er situasjonsbevisst, mens forrige plate gjerne var mer historiebasert, forteller Dahl.

– Er noe av låtmaterialet inspirert av de tøffe tidene som har vært i bandet?

– At en av bandets tidligere medlemmer og en veldig god venn fikk hjerneslag, var jo et granatsjokk for alle, og noe vi har reflektert over. Det kan skje hvem som helst, men det er en historie jeg ikke har ønsket å bruke i tekstene mine, og utnytte på den måten, svarer han.

Han understreker videre at bandets kommende plate, ikke skal dvele for mye med fortiden, og ”You Never Know When”-skiven fra 2010.

– Denne platen er oss nå, ikke slik vi var tidligere. Dette er blitt en komplett miks av flere sjangre, men med vår egen tydelige sound. Vi har hatt fantastisk dyktige folk til å produsere og mikse platen, og gi den det riktige uttrykket med ekstremt høy kvalitet. Nå er det bare å «gønne på», avslutter han.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker