Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BETYR MYE: Morten Karlsen stortrives i rollen som trener for Munkebotn som trener fem ganger i uken. Han mener det må være lov å tre ut av den norske modellen som sier at spillere under 13 år ikke får konkurrere og spisse lagene.

Mener Munkebotn møter motstand i lokalfotballen:

– Må alle følge den «norske modellen»?

– Noen mener vi ødelegger miljøet i barnefotballen, sier Morten Karlsen.

Han er trener for den relativt nyoppstartede klubben FK Munkebotn med spillere, både gutter og jenter, fra 9 til 12 år.

– Hvorfor skal ikke aldersbestemte lag få muligheten til å trene mye, satse og ønske å vinne fotballkamper? Skal alle følge den «norske modellen» med et foreldrestyrt lag som trener en eller to ganger i uken, spør Morten Karlsen.

Karlsen går kraftig ut mot dem som hevder klubbens elitesatsing ødelegger barnefotballen og etterlyser et engasjement rundt hvorfor det er så «farlig» å konkurrere i ung alder.

– Det har vært mange uenigheter mellom spesielt oss, Bergen Nord og fotballkretsen om hvordan vi skal drive. Jeg synes flere klubber, inkludert fotballkretsen, burde være glade for at vi ønsker å satse. At vi gir våre spillere, som elsker å spille fotball, muligheten til å trene mye, og bidrar til å skape et godt fotballag. Vi vil bare barnas beste. Hva er så gale med det, sier den karismatiske treneren videre.

– Beskyldes for å rekruttere spillere

– Vi får inntrykk av at både Tertnes og Bergen Nord er imot oss. Det er blitt et varemerke i lokalmiljøet i Åsane nå. De trakk seg da vi skulle møte dem i serien. Vi blir beskyldt for å hente spillere. Slik er det ikke, vi bare driver litt annerledes, og det bør det være aksept for, mener han.

– Hvordan andre lag ønsker å drive, har vi ingen formening om, svarer leder i Bergen Nord, Espen Esmark.

– Men du mener Munkebotn bevisst henter de beste spillerne fra Bergen Nord?

– Vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier han.

Munkebotn oppstod for å gi et tilbud til spillere som ønsket å trene mer, og laget består i all hovedsak av tidligere Bergen Nord-spillere og noen fra Åsane og Flaktveit.

– Vi er litt opptatt av å gå ut av den norske modellen. Det handler ikke om at vi tror våre spillere skal bli gode nok for Brann, eller bli landslagsspillere, men å gi disse barna et tilbud de selv ønsker. Det er ikke farlig å vinne eller å tape, det gjør unge spillere bare godt. Foreldrene til disse spillerne har vært fantastiske med å være med på å skape dette laget.

– Hos oss er faktisk alle som har lyst velkomne, men vi satser litt annerledes. Barna i Munkebotn stortrives her, og det er jo tross alt det viktigste. De elsker å trene og tilbakemeldingene fra foreldre er utrolig god, sier Karlsen videre.

– Foreldrestyret maktsted

Han mener media de siste månedene har hatt et litt ensidig fokus på fokuset rundt barnefotball. En debatt som har handlet mye om å unngå topping av lag, dyrke de beste spillerne – og ikke vektlegge å vinne eller konkurrere ned til en viss alder, slik malen har vært i norsk fotball i en årrekke, hevder han.

– Klart det er positivt at det settes fokus på å dyrke idretten og få flest mulig inn i miljøet. Jeg har ingen problemer med det, men vi må også tørre å se på de som ønsker å trene organisert mer enn andre. De som ønsker å ofre mye, vinne og være en del av en breddeklubb som satser. Det hører du lite om, forklarer han.

Karlsen har 16 år bak seg i Åsane og har blitt kretsmester åtte ganger som trener for aldersbestemte lag, i tillegg til å ha tatt en NM-tittel med Åsane. Han har fortsatt et stort hjerte for sin tidligere klubb.

– Men fotballen, ikke bare i Åsane, er blitt et foreldrestyrt maktsted. Det må være rom for ulike tankeganger, trenere som bestemmer og ønske å utvikle spillere i den alderen. Det er viktig at de beste spillerne får matche seg mot andre gode spillere i samme alder i turneringer.

– «Topping av lag» er ikke bra i tidlig ungdomsår. Vi fraråder opprettelse av egne klubber for enkeltlag i barne- og ungdomsfotballen, sier Inge Heltne i NFF Hordaland. 

Leder for barnefotballen i Åsane fotball, Jonny Smedvik, sier dette om mulighetene for at klubben vil toppe lag i barnefotballen før spillerne er fylt 13 år.

– Jeg tror ikke tabeller og poeng betyr så mye når de er barn. Konkurranse og topping kommer tidsnok, og vi ønsker ikke å bidra til økte skiller i barnefotballen. Åsane Fotball er en stor klubb med mange lag, og faren ved å starte så tidlig vil være at satsingslagene i store klubber vil bli veldig dominerende. Dette kan skape store forskjeller mellom små og store klubber, og det tror jeg ikke barnefotballen er tjent med. Kameratskap og gleden av å spille fotball er det som bør prioriteres. Da vil det nok være mer hensiktsmessig å satse på økt trenerkompetanse. Vi tror ikke tidlig topping vil gi noen gevinst så den muligheten tar vi ikke. Det hadde nok heller skapt et stort skille og et mindre inkluderende fotballmiljø, sier Smedvik.

– Vi kunne sikkert matchet Munkebotn med et sammenslått Åsane-lag, men det er ikke noe mål for oss i denne aldersgruppen.

Les hele saken og mer om hva NFF og Tertnes fotball herrer mener om satsingslag i barnefotballen i Åsane Tidende på papir, eller som e-avis. 

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker