Lokalavis for Åsane og omegn!
  • RUSTER: Styret bak Tellevik kystfort har mistet 80 prosent av tilskuddet fra Bergen kommune. Nå ruster kystfortet og installasjonene i stykker fordi det knapt er penger til vedlikehold. (Foto: Erik MADSEN)

Åsane Tidende mener:

Liten vilje til å bevare kystfortet

Så bedrøvelig lavt er forslaget om økt tilskudd fra de byrådspartiene AP, Krf og Venstre samt Sp, at det knapt er nok til å skifte ut noen gamle lyspærer på Tellevik kystfort.

I fjor mistet styret som driver museet, krigsminnet og opplæringsfortet 400.000 kroner i årlige driftsmidler. Totaltilskuddet ble redusert til 90.000 kroner årlig, og styreleder Dag Bjørnar Mjelde varslet allerede da at dette ikke engang var nok penger til vedlikehold på lavnivå.

Han fikk rett. Uten drift og vedlikehold, svinner Tellevik kystfort hen. Museet hadde 15.000 besøkende i 2016, og nesten ingen i 2017 om vi skal tro styrelederen.

Det Åsane Tidende har sett med egne øyne er forfallet som krigsminnet ved åsanesiden av Nordhordlandsbroen har vært utsatt for. Kanonene ruster bort, deler av betongen faller ned og lyspærer byttes ikke ut.

– Jeg skjemmes av å bo i Norge når jeg opplever måten politikerne tar vare på krigsminnene, raste styrelederen.

Kystfortet svinner hen, og får følgelig færre besøkende. For hvorfor skal Dag Bjørnar Mjelde og co., være på Klauvaneset og vedlikeholde ukentlig, om de må betale fra egen lomme. Det er et krigsminne på offentlig område, som bør være et offentlig ansvar.

I år er det foreslått at Espeland fangeleir i Arna får 510.000 kroner, mens Laksevåg kulturhistoriske forening får 433.500 kroner. Tellevik kystfort får 91.800 kroner. Altså en økning på 1800 kroner fra året før. Med andre ord likestilles ikke krigsminnet i nord med fangeleiren eller den kulturhistoriske foreningen. Tvert i mot uttrykker summen at kystfortet, som er tatt vare på av ildsjeler siden begynnelsen av 90-taller, er mindre viktig. Økningen på 1800 kroner, som er foreslått, understreker sørgelig nok at politikerne heller ikke har tenkt å verdsette museet på Klauvaneset høyere i framtiden.

Åsane Tidende mener det er en skam. Det lave tilskuddet vil føre til at forfallet fortsetter, de viktige historiske gjenstandene ruster bort, og kystfortet vil til slutt bli en gravplass av krisgminner.

Dette vet selvfølgelig politikerne i Bergen svært godt. De gjør bare ikke noe med det. Det vil si; Frp foreslår nesten en million i støtte, men har ikke flertall med seg for å få dette igjennom.

Det betyr at dersom ikke private kommer på banen og bevilger støtte til krigsminnet som en gang fikk statsminister Gro Harlem Brundtlands anerkjennelse, så vil Tellevik kystfort gå inn i historien som noe som var, og ikke noe som er.

Summen for å rette opp igjen ødeleggelsene som nå skjer, vil være langt høyere enn de 400.000 budsjettkronene som årlig er trukket fra kystfortet.

Det kan fort være for sent å snu.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker