Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KREATIVT: Den amerikanske komponisten Natacha Diels står bak stykkert Papillon and the Dancing Cranes. Som er skrevet for tre mobilkraner.

Gir rytme til heisekraner

Det spilles opp til heisekranopera på avslutningskonserten til den eksperimentelle musikkfestivalen Borealis. Og den amerikanske komponisten Natacha Diels er fullstendig avhengig av tre kranførere fra Nordic Crane Vest i Åsane når stykket hennes fremføres.

Stykket ved navn Papillon and the Dancing Cranes er nemlig skrevet for tre mobilkraner, som skal føres av Nordic Crane Vests Helge Nyheim, Morten Mastadøy og Tommie Kristiansen samt ni musikere. Nyheim og kollegene gleder seg til å ta del i krandansen. De har øvd gjennom to ganger allerede, og føler seg rimelig klare for å føre hver sin 90-tonner i takt med musikken, og synkront med hverandre.

– Vi har vel aldri tenkt tanken på å danse med en mobilkran, ikke før kunstnerisk leder i Borealis presenterte Natacha Diels ide om en kranopera for oss. Det tok litt mer tid enn jeg trodde, men det er jo gøy og, sier Nyheim.

Spente festivalfolk

Festivalen Borealis har eksistert siden 2004, og fem dager i mars hvert år inntar den Bergen med store og små prosjekt.
Daglig leder Tine Rude ser frem til å bivåne kranførerne når de skal svinge de digre maskinene til musikken.

– Vi jobber med kunstnere med spennende ideér som ofte ser dagens lys på Borealis. Dette prosjektet med heisekranene er et godt eksempel, sier Rude.

Fasinert av heisekraner

Rude tilføyer at den amerikanske komponisten alltid har vært fascinert av heisekraner, og at maskinene på en måte illustrerer mennesker og deres monotone hverdag, at man gjør ting om og om igjen.
Historien om heisekranen som jobber dag ut og dag inn, ved siden av en danseskole, og som selv får lyst til å danse.

Sluttresultatet av prosjektet ser du søndag 11. mars klokken 19:00. Det er gratis inngang.

Les hele artikkelen og se flere bilder i Åsane Tidendes papirutgave, eller last ned avisen her!

Av

Relaterte saker