Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HJØRNESTEIN: Biblioteket som strekker seg over to etasjer skal være hjørnesteinen i det nye kulturhuset og den videregående skolen. (Illustrasjon: Bergen kommune)

  • GAVMILD KOMMUNE: Som takk for sitt mangeårige engasjementet for kulturhuset fikk leder av kulturrådet Roald Heggernes verneutstyr fra Kommunen, overlevert av prosjektleder Stavseng. (Foto: Karoline Forselius)

  • ENDELIG KULTURHUS: Olly Knarvik (76) fra seniordanserne har deltatt på mange møter angående det nye kulturhuset. – Det var på sin plass med kake i dag, for nå blir det faktisk nytt kulturhus, jubler hun. (Foto: Karoline Forselius)

Grønt lys fra bystyret - nå starter arbeidet med nytt kulturhus

Prosjektleder Siv Stavseng presenterte de endelige plantegningene til det nye kulturhuset i bydelen.

Bystyret behandler vedtok onsdag reguleringsplanen for ny storskole og kulturhus på tomten mellom Åsane storsenter og Horisont.

– Nabovarsel er sendt ut og entreprenørene skal søke om igangsettingstillatelse. Hvis alt dette går etter planen, starter gravingen over påske, forteller Stavseng til Åsane Tidende.

Gleder seg

Seniordanserne vil være blant dem som kan se fram til nye lokaler for sin aktivitet, men huset skal selvsagt gi plass til mange av bydelens lokale kulturaktører innenfor amatørkulturlivet. Hele  bygget med skole, bibliotek og kulturhus blir 26.000 m2 stort, og kulturhuset skal få 4000m2 av plassen. Det vil bli to scener, klubblokale, utstillingslokale, øvingsrom, dansesal, musikk- og lydverksted i tillegg til garderober og lagringsrom. Et enstemmig bystyre har allerede vedtatt å gå inn som eier av kulturdelen av bygget (bibliotek og kulturhus) og gjort vedtak om å investere 130 – 140 millioner kroner i bygget. I tillegg er det bevilget 50 millioner til inventar og innredning.

– Kommunen har hatt et særlig fokus på lyd i kultursalene. Valget falt på å installere elektrisk akustikk (AAS) i salene. Det betyr at man styrer lyden med et nettbrett hvor det ligger forhåndsprogrammerte innstillinger for ulik musikk. Det er svært brukervennlig og man reduserer behovet for lydteknikere. Det er ideelt for kulturliv og kulturskolen, og scenen i hovedsalen vil bli glimrende for korps og kor, forklarer prosjektlederen.

Roser kommunen

Den elektriske akustikken er allerede testet ut i kulturhus over hele landet, og finnes også i Peer Gynt-salen i Grieghallen. I hovedsalen er det 482 sitterplasser i amfi. Man kan utvide med 100 plasser i de tilfeller man ikke trenger å bruke hele scenen, men bygger opp en mindre scene. Totalt vil salen da kunne romme 582 sitteplasser til publikum, eller inntil 1000 mennesker stående. I den lille salen (Blackbox) blir det også et teleskop-amfi med 135 sitteplasser, i tillegg til dansbart parkettgulv med svikt, og akustikken skal kunne reguleres med tepper og oppblåsbare bass-absorbenter i taket.
– Vi er strålende fornøyd med resultatet, og ser igjen elementer etter innspill fra brukergruppene som kom i den første utredningen som det frivillige kulturlivet fikk utarbeidet i 2007. Det er veldig kjekt, og kommunen har hele tiden lyttet til innspill fra det frivillige kulturlivet, roser Roald Heggernes.
Han er en av flere som har fulgt hele prosessen siden den spede begynnelsen med underskriftskampanje i 2004/2005. Han forteller om en lang prosess med oppturer og nedturer på veien. Heggernes har ledet den lokale kulturhuskomiteen som på vegne av det frivillige kulturlivet i bydelen har arbeidet med kulturhusprosjektet siden 2005.

Ferdig i 2020

Den nye videregående skolen, og kulturhuset skal etter planen stå ferdig til sommeren i 2020. I løpet av høsten samme året skal bygget være klart til bruk.Kulturkontoret og kulturskolen er blant dem som vil få fast plass i det nye kulturhuset.
– Vi har blitt lovet plass til inntil 10 lærere i vår kjernetid, som er mellom klokken 14-18. Det er vi utrolig glad for, og gleder oss til å ta i bruk det nye bygget når det er klart, jubler kulturskolerektor Mardon Åvitsland.

Les hele saken og se flere bilder i Åsane Tidendes papiravis eller last ned hele avisen her!

 

Av

Karoline Forselius

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker