Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NYTT LAG: Det er et ganske annerledes Åsane-lag som straks går i gang med en knalltøff Obosliga.

  • NY HELT?: Dennis Antwi er på lån fra Start ut sesongen. Han kan bli avgjørende for Åsanes suksess denne sesongen i fraværet av solgt Geir André Herrem.

Åsane åpner mot Nest-Sotra 1. påskedag:

Stjerneflukten som kan gjenreise Mjelde-prosjektet

Åsane er strippet for sine største stjerner foran året sesong. Det må vel gå gale, eller?

Joachim Soltvedt dro til Sogndal forrige sesong. Kristoffer Nesse Stephensen signerte for konkurrenten fra Ågotnes. Eirik Wollen Steen reiste til Bodø – og tre ganger toppscorer Geir André Herrem ble med sistnevnte på flyttelasset til Kjetil Knutsen i Bodø/Glimt. 

Med slike avganger, uavhengig av hva enn klubbens ambisjoner måtte være. Vil det være vanskelig å erstatte de. Vil overlevelse fjerde sesongen på rad være realistisk?

Klubben snakket om topp seks i fjor. Det var et skudd fullstendig i blinde. I år er ambisjonene litt mer moderate, men fortsatt ambisiøse.

– Vi ønsker å gjøre det bedre enn i fjor. Være nærmere topp seks enn bunnstrid, sier Mons Ivar Mjelde før det braker løs på Myrdal kommende mandag.

For alle fotballag i verden ville slitt om de hadde mistet sine fire største profiler på et drøyt år.

Det er nesten et halvt lag.

Mjelde må ufrivillig kjempe med ryggen mot veggen fra start. For der det var så godt som umulig å hindre Wollen Steen, Herrem og Soltvedt å forlate klubben, skjøt Åsane seg selv i foten da de ikke ønsket å forlenge med Nesse Stephensen.

Men – Åsane sviktet nesten totalt i fjor. Det var klubbens klart svakeste sesong siden opprykket i 2014.

Enkel matematikk og sunn fornuft gir egentlig et ganske klart svar foran årets sesong.

Lagets fire beste spillere er borte.

Åsane overlevde så vidt med disse stjernene i førsteelleveren sesongen som var.

Da er vel nedrykk unngåelig denne sesongen.

Eller?

– Vi har mistet veldig gode enkeltspillere, men kollektivt kan det være vi er sterkere denne sesongen, sier Mjelde.

Og akkurat det er et viktig poeng.

Kan overraske

Åsane ser kanskje dårligere ut på det berømte «papiret». Det trenger de ikke å være i praksis. For spillergruppen nå består i langt større grad av et lag som ikke er påvirket av bråket i klubben før fjorårets sesong,  det er mye talent, ledere og målscorere.

Stallen virker mer balansert. Men Mons Ivar Mjelde må overbevise spillerne. Akkurat der er han blant landets beste trenere. Hans engasjement, entusiasme og glød blir gull verdt når han sammen med Erik Huseklepp skal lede den oransje armé uten stjerner.

For «glemte» spillere som Joakim Hammersland, Senai Hagos, Stian Nygard, Aleksander Solli, Martin Ueland og Simen Lassen – krydret med meget spennende Ole Martin Kolskogen og Fredrik Heggland – er det flere interessante aspekter ved årets utgave.

Med det innleide Spissparet fra Start og Sandefjord Dennis Antwi, Håkon Lorentzen – og Erik Huseklepp som siste brikke i den offensive troikaen, kan flere lag få slite på Myrdal denne sesongen om de slår til.

For i motsetning til fjorårets sesong. I år er Åsane mer i utfordrer-posisjon.

Det er nå Mons Ivar Mjeldes store test starter – og ikke minst sportslig leder Trond Bjørndal. Det er nå klubben må vise at prosjektet som startet før 2017-sesongen er på rett vei.

Aleksander Solli skal erstatte Eirik Wollen Steen i hjertet av Åsanes midtforsvar. At Wollen Steen ble eliteseriespiller etter sin svakeste sesong i Åsane er kanskje litt overraskende. Samtidig er det lenge siden Solli var en midtstopper i toppklasse. Han satt stort sett på benken sist han var i eliteserien med Viking, og spilte 2. divisjon med Asker i fjor. Fredrik Heggland, som ble hentet fra Brann før fjorårets sesong, var omtrent skadet hele sesongen, og unge Ole Martin Kolskogen har vist lovende takter. Kanskje er ikke Mjelde så svekket på stopperplass likevel.

På backplass stiller de oransje ganske likt fra i fjor og har fått inn litt ekstra konkurranse i unge Viljar Birkeland. Midtbanen er styrket med Tomas Kristoffersen fra Sandnes Ulf, mens offensivt ser Åsane farlige ut med Dennis Antwi, Håkon Lorentzen og Erik Huseklepp – som alle kan få plass i en offensiv trio.

Mange er unge og uerfarne.

Og noen spillere blir mer avgjørende enn andre. Dennis Antwi og Håkon Lorentzen må score mål. Nykommer Tomas Kristoffersen bør bli klubbens «nye» Moberg som en avgjørende del av den nye sentrallinjen. Han vil i tillegg tilføre kreativitet og ro med ball sentralt for et Åsane som har skreket etter en slik spiller. Solli må tilbake på sitt gamle nivå. Han må være sjefen bakerst. Han må være klippen og hjertet i en forsvarsrekke som slo store sprekker i fjor og nesten sank til 2. divisjon.

Og på mandag venter tidligere Åsane-stjerne Kristoffer Nesse Stephensen, Mads Songve og målmaskinen Alexander Dang som Åsane har ønsket i flere sesonger. De ønsker garantert å frustrere Mjelde og gi han en ny marerittstart på sesongen slik som i fjor da Åsane dummet seg ut i Tromsdalen.

De nye må levere

Presterer de fire «nye stjernene» sammen med Erik Huseklepp, som bør levere i nærheten av sitt beste nivå (selv om han er blitt 33 år), kan resten av mannskapet blomstre.

De må lykkes.

Eller så kan årets sesong bli en ny fiasko.

Med 12 uavgjorte kamper, 11 tap, en skrekkelig borteform, minus 18 i målforskjell er det en stor jobb som ligger foran Mons Ivar Mjelde.

Men det ligger en litt rar følelse foran årets sesong. En følelse av at Mjelde har lykkes med å hente de riktige spillerne. En følelse av at flere av dem kommer til å prege årets Obosliga. At balansen i laget harmonerer bedre enn forrige sesong.

Kanskje blir vi vitne til Åsanes beste sesong noensinne?

Mons Ivar Mjelde har muligens ikke verdens beste kort på hånden.

Men et ess i ermet, kanskje?

Les om Erik Huseklepps tanker før seriestarten her:

 

 

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

SLIK TIPPER VI TABELLEN:

1.Aalesund

2. Viking

3. Sogndal

4. Sandnes Ulf

5. Mjøndalen

6. Strømmen

7. Åsane

8. Nest-Sotra

9. Kongsvinger

10. Ham-Kam

11. Jerv

12. Tromsdalen

13. Levanger

14. Florø

15. Ullensaker/Kisa

16. Notodden

Årets overraskelse: Strømmen og Åsane

Årets skuffelse: Ullensaker/Kisa

Åsanes beste ellever:

(4-2-3-1): Borger Thomas, Martin Ueland, Viljar Birkeland, Aleksander Solli, Fredrik Heggland, Tomas Kristoffersen, Stian Nygard, Senai Hagos, Erik Huseklepp, Dennis Antwi, Håkon Lorentzen

Sannsynlig lag mot Nest-Sotra::

(3-5-2-1): Borger Thomas, Ole Martin Kolskogen, Alexander Solli, Martin Ueland, Sondre Bjørshol, Nicolai Harris, Tomas Kristoffersen, Simen Lassen, Jonas Hestetun, Erik Huseklepp, Dennis Antwi

Legg merke til: Dennis Antwi har sett strålende ut i forsesongen og den innleide Start-spissen vil få tillit som lagets spisstjerne, kanskje i spann med uforutsigbare Håkon Lorentzen på topp. Får den tidligere Jerv-spissen en god start, kan han vise seg å være en bedre og mer komplett spiss en Geir André Herrem.

Spillere inn:

Viljar Birkeland (Brann), Andreas Fantoft (Brann), Ole Martin Kolskogen (Os), Tomas Kristoffersen (Sandnes Ulf), Håkon Lorentzen (Lån fra Sandefjord), Dennis Antwi (Lån fra Start), Erik Huseklepp (FK Haugesund), Alexander Solli (Asker),

Spillere ut:

Geir André Herrem (Bodø/Glimt), Eirik Wollen Steen (Bodø/Glimt), Kristoffer Nesse Stephensen (Nest-Sotra), Sindre Austevoll (ut av kontrakt), Mads Songve (Nest-Sotra)

 

Relaterte saker