Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UØNSKET: Dag Bjørnar og Tor Inge Mjelde håper kystfortet slipper flere besøk av gruppen «Den Nordiske Motstandsbevegelsen» og voktet Tellevik kystfort på den historiske dagen 9. april

Ekstremgruppe holdt seg unna kystfortet

– De plantet tidligere i år sine flagg på samme sted som nazistene forlot i 1945, sier leder for Tellevik kystfort Tor Inge Mjelde.

Den mangeårige lederen for kystfortet på Klauvaneset er svært bekymret over aktivitet fra «Den Nordiske Motstandsbevegelsen».

– Det var en tung dag for oss i Foreningen Tellevik kystfort da vi ble gjort oppmerksomme på at nynazister fra "Den Nordiske Motstandsbevegelsen" hadde markering på kystfortet i januar i år, fortsetter Mjelde.

Åsane Tidende har selv sett dokumentasjon i form av flere bilder hos motstandsbevegelsens nettside.

Mjelde mener byrådets stadige budsjettkutt bidrar til at slike grupperinger får lettere innpass på det historiske landemerket fra 2. verdenskrig.

Mener byrådet må ta skyld

– Som en sikkert husker, valgte Byrådet i praksis å legge ned dugnadsarbeidet etter snart 25 års arbeid ved å kutte budsjettet med 85 prosent fra 2016. Dette medførte at arbeid og aktiviteter måtte innstilles. Dette har altså dessverre medført at andre aktører, som vi ikke har noe som helst til overs for, har tatt seg til rette på kystfortet og plantet sine flagg på det samme stedet som nazistene forlot i 1945.

– Dette er et kraftig varsko om hva som kan skje på slike symboltunge og viktige kulturminner, sier leder Tor Inge Mjelde.

Holdt seg unna

Åsane Tidende har ved en rekke anledninger omtalt hvordan Tellevik kystfort har blitt strippet for offentlige midler med nesten en halv million kroner de siste årene – og nå ruster bort grunnet mangel på midler til vedlikehold.

– Det er også et varsko om hva som rører seg i samfunnet også i vår by. Nå når Byrådet i praksis la ned foreningens arbeide, er det opp til politikerne å ta på seg ansvaret for at ikke byens største krigsminne skal bli åsted for markeringen for nazister. Vi har ikke midler til drift, og det er derfor vanskelig å passe på at uvedkommende holder seg unna.

Mjelde-brødrene som driver kystfortet og har gjort det i en årrekke, observerte imidlertid ingen uvedkommende 9. april.

Konsekvens

Hans bror, Dag Bjørnar Mjelde var på kystfortet og holdt vakt utover dagen.

– Dette er jo et kystfort som hadde 15.000 besøkende i 2016. Det er en politisk nedleggelse, og en konsekvens av ingen penger til drift, er at slike grupper kan spre slikt propaganda her borte.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no