Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FIASKO: Mons Ivar Mjelde må ta deler av skylden for at Åsane rykket ned en divisjon. Det var definitivt ikke bare hans feil, men de avgjørende kampene mot KFUM var skuffende og trist å se. 

Mons Ivar Mjelde ferdig i Åsane:

Denne fotballen kler Åsane svært dårlig

Underholdende og attraktiv fotball har vært klubbens DNA siden Åsane ble stiftet i 1971. Mot KFUM gikk de oransje i mot alle sine prinsipper – og falt for eget grep.

KOMMENTAR

Nederlaget som sendte Åsane ned en divisjon var et slag i trynet for klubbens fotballfilosofi, sjel og identitet. Det hele endte i at Mons Ivar Mjelde ikke fikk forlenget sin kontrakt med klubben. (Les egen sak til høyre eller i bunnen av saken på mobil)

«Åsane Fotball skal med offensiv og attraktiv fotball fra lokale spillere etablere seg i toppen av norsk fotball. Dette skal oppnås via et sterkt lokalt engasjement, kvalitetstilbud til alle aldersgrupper og et fremragende utviklingtilbud»

Det skrev et samlet styre etter 2016-sesongen i et åpent brev til pressen.

Neste sesong spiller Åsane 2. divisjon og rykket ned etter to kamper hvor de oransje spilte alt annet enn offensiv, attraktiv og god fotball.

Spillestiler er alltid heftig debattert. Det finnes i utgangspunktet ikke en gal eller rett måte å spille fotball på – og Mons Ivar Mjelde mente den direkte og kyniske stilen laget viste i kvalikkampene mot KFUM som sendte klubben ned i 2. divisjon, var den beste tilnærmingen.

Men Åsanes kyniske «kick and run»-fotball kler klubben svært dårlig og bidro direkte til at de oransje fikk stryk av KFUM og rykket ned en divisjon.

– Vi har ikke kvaliteter i dagens stall til å spille ut KFUM langs bakken, sa han etter kampen.

Det må han få lov til å mene – og, ja, Åsane har ikke like gode ballspillere som tidligere generasjoner – men Åsanes beste spillere rent ferdighetsmessig, satt på benken i begge oppgjørene.

For det var trist og tidvis pinlig å se den defensive og nitriste «livredd for å tape»-fotballen med fokus på å ligge lavt og dundre ballen opp mot midtstopper Magnus Bruun-Hanssen uten noen form for et eget etablert spill.

Ydmyket

Åsane spilte ikke fotball, lot 2. divisjonslaget fra hovedstaden kontrollere alt på Åsanes egen hjemmebane og ble ydmyket av laget som ble nummer to i 2. divisjon denne sesongen.

Åsane har ikke spilt dårligere fotball på nesten ti år.

Men hva er «dårlig fotball»?

I min bok er det akkurat slik Mjelde valgte å spille mot KFUM. Hadde det fungert, ville resultatet overskygget spillestilen. Når resultatet uteblir, er det naturlig at også spillestilen blir et tema.

For klubben har definitivt spillere som kan fungere i en mer offensiv og pasningsorientert fotball. Bare se bortekampen mot Sogndal og åpningskampen mot Nest-Sotra.

Kampen mot KFUM var litt som å se en engelsk fotballkamp på 80 og 90-tallet, bare uten fysikken, vinnerviljen og galskapen.

For Åsane har ved flere anledninger tidligere uttalt at en ballbesittende og offensiv spillestil ligger i klubbens DNA. Da var ydmykelsen mot KFUM ikke bare to kamper som endte i nedrykk.

Det var mer enn det. Det var et pinlig slag i trynet på klubbens fotballfilosofi. For det var ikke vakkert det Åsane serverte publikum over disse to TV-sendte matchene med bred interesse fra hele medie-Norge.

Langpasninger, en direkte stil og et Åsane som ikke engang prøvde å spille fotball foran 1000 tilskuere i sesongens viktigste kamp var kanskje en større skuffelse enn selve resultatet – samtidig som den antifotball-aktige spillestilen også bidro til at Åsane fikk juling. For at det ikke fungerte finnes det ingen tvil om, selv om laget først og fremst kapitulerte i de siste 45 minuttene.

Mjelde fikk skryt etter sin taktiske triumf da Åsane vant det første av to kvalikoppgjør i Oslo mot KFUM.

– Vi tok brodden ut av et meget spillende KFUM, sa han etter seieren som baserte seg på å slå langt mot Magnus Bruun-Hanssen, stopperen som ble brukt som spiss (!) i klubbens to viktigste kamper på flere år.

Men var ikke det egentlig en litt kunstig og lite reel virkelighetsoppfatning?

Åsane ble kjørt i store deler av bortekampen også. Og selv om de vant den kampen, var de heldige, og den kyniske spillestilen kan ikke ta æren for den triumfen.

Uansett.

Mjelde kjørte samme taktikk i hjemmemøte hvor Åsane kun trengte uavgjort eller 0-1-tap for å sikre plassen.

Det burde han aldri ha gjort.

For et rekordstort publikum på Myrdal i år fikk se et dyptliggende Åsane som lot gjestene fra divisjonen under styre og kontrollere som de ville i Bergen.

For jeg vil tro det færreste kommer tilbake for å se Åsane spille om dette er det de får servert. Da kan de heller stikke bort til Salhus å se et fintspillende og offensivt Bergen Nord eller legge søndagsturen til Ågotnes.

Det handler om å stole på at laget er godt nok til å slå KFUM. Det handler om å bruke sine beste spillere. Det handler om å velge taktikk og startelleveren som skulle være best rustet til å sørge for at Åsane holdt plassen.

Mjelde mente det var laget som startet og stilen han valgte mot KFUM som ga størst mulighet for å få resultatet han trengte.

Jeg tror Åsane hadde vunnet og dermed stått i divisjonen hvis de oransje hadde turt å ha mer ball, presset høyere, spilt en offensiv fotball og trodd mer på egne ferdigheter. Åsane burde hatt en stor sjanse til å straffe et ganske middelmådig KFUM-forsvar i betydelig større grad.

Åsanes tilnærming var defensiv, feig og til slutt fullstendig gal. Stopperne måkte ballen opp på Bruun-Hanssen og Håkon Lorentzen og satset på å krige inn sammenlagtseieren.

Fortjent nedrykk

Det fungerte aldeles forferdelig. Ja, det var nesten tragisk å se et Åsane, som var klare favoritter før oppgjørene, spille som om de møtte Rosenborg eller Brann.

Mjelde falt for sitt eget defensive, feige og ultradefensive grep. Han inviterte KFUM til å gjøre akkurat det de er gode på, spille hurtig fotball langs bakken – og når aggressiviteten også manglet i det defensive presset, måtte det gå galt.

ÅT ønsket for enhver pris at bydelens beste klubb skulle stå i divisjonen.

Dessverre beviste de to oppgjørene mot KFUM at Åsane anno 2018 ikke var gode nok.

Faktisk ikke i nærheten – og ser du på fotballen Åsane spilte over 180 minutter mot en kompisgjeng fra Ekeberg, er det faktisk helt i orden at oransjetrøyene rykket ned.

 

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker