Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ENGASJERT: Matias Alexander Baltazar Birkeland (20) fra Myrdalshovden er valgt til AUF sin 1. ungdomskandidat til bystyret i Bergen. – Jeg har veldig lyst å være med å påvirke hvordan byen og bydelen vår skal være, sier han.

Matias (20) fra Ulset vil inn i bystyret

– Jeg har veldig lyst å få være med å bestemme hvordan byen vår skal utvikles videre, sier Matias Alexander Baltazar Birkeland fra Myrdalshovden. Merk deg navnet. I 2019 kan den tidligere norgesmesteren i skolesjakk sitte i bystyret for Arbeiderpartiet.

– Jeg liker å ha det travelt. Kommer jeg inn i bystyret, får jeg drive med politikk på deltid, og det kan fint kombineres med juss-studiene, smiler Birkeland til Åsane Tidende.

Nylig ble han nominert som AUFs førstekandidat til bystyret i Bergen. Det betyr at det er store sjanser for at åsabuen blir valgt inn i 2019. Da vil han være 21 år, og trekke snittalderen kraftig ned.

Elsker store dokumenter

– Ser du for deg et langt liv innenfor norsk politikk?

– Ambisjonene er å komme meg inn i bystyret, så får vi se hva framtiden bringer videre. Uansett er det viktig å ha flere ben å stå på. Utdanningen blir viktig, enten jeg skal jobbe som jurist med arbeidsrett som hovedområde, eller jeg skal grave meg ned i store politiske dokumenter.

– Begge deler er noe åsabuen er veldig glad i?

– Ja, faktisk. Det å bla i store, kompliserte dokumentmapper, synes jeg er veldig spennende, sier 20-åringen.

Brenner for buss, bybane og miljø

– Hvordan ble det til at du kom inn i politikken?

– Jeg har alltid vært engasjert og fulgt med på politikk. Blant annet har jeg deltatt på skoledebatter, og ble ved ett tilfelle så imponert og inspirert av nåværende partikollega Jette Christensen at jeg begynte å sjekke ut ulike partiprogram. Jeg fant fort ut at det var AP som lå mitt hjerte nærmest. Nå har jeg vært med i AUF fra 2013. Og i tillegg har jeg hatt deltidsjobb som politisk rådgiver for bystyregruppen til Arbeiderpartiet fra juni 2017 til juni 2018. Det var spennende, og jeg lærte veldig mye om politikk, sier han engasjert.

– Er det noe du spesielt brenner for?

– Ja, jeg er opptatt av kollektivtransport, miljø, skole og helse. AUF stiller blant annet tre krav til AP. Dette er 100 flere daglige bussavganger på innfartsårene i Bergen, at SFO i 1. klasse må bli gratis på sikt og at Bergen kommune oppfølger helsesøsternormen, slik at det ansettes minst 20 flere helsesøstre.

Matias forteller også at han vil jobbe med å få bybanen til Åsane senest i 2031, slik byråd Anna Elisa Tryti har sagt. Han vil også ha Nyborgtunnelen enda synligere og lengre frem i Nasjonal transportplan, og gjøre bydelen vår grønnere enn den er i dag.

– Hva er dine beste personlige egenskaper som politiker?

– Jeg er uredd i debatter, selv da jeg som AUF-representant nylig møtte statssekretær Sveinung Rotevatn til diskusjon, smiler han.

Uredd, engasjert, en forkjærlighet for paragrafer og tunge dokumenter. Det må være ingredienser, som bør være attraktive for Geir Steinar Dale og co.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker