Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKUFFET: Basil El Faour opplever at svaret fra UDI betyr at han aldri vil kunne invitere venner eller familie fra Libanon på besøk til Norge. – Det er trist. Jeg er selvsagt skuffet, men jeg gir ikke opp ennå, sier han til Åsane Tidende.  

– Dette betyr at jeg aldri vil få besøk

Basil El Faour er skuffet og fortvilet over svaret til UDI. – Jeg tolker dette slik at jeg aldri vil komme til å få besøk i Norge, sier han.

For to uker siden skrev Åsane Tidende om Flaktveit-beboer Basil El Faour som ønsker at niesen skal komme på besøk til Norge. Hun har imidlertid fått avslag på visumsøknaden. El Faour ba om svar på hva han må gjøre for å kunne invitere venner og familie til det som har vært hans hjemland siden 2006. UDI svarte at det er strenge regler for slike familiebesøk, og at det normalt ikke blir gitt visum hvis du skal besøke et annet familiemedlem som for eksempel en bestemor, tante eller fetter. El Faour mener også at det første avslaget fra ambassaden er basert på feil grunnlag med at niesen er ung, ugift og har ingen tilknytning til hjemlandet.

– De kunne heller vært ærlige og skrevet at formålet, familiebesøk, ikke er godt nok for å få innvilget visum, sier han.

– Slik jeg ser dette sier de at jeg ikke kan invitere noen som helst fra Libanon på besøk til meg i Norge. Hvorfor er det slik?, spør El Faour oppgitt.

– Rettet mot innvandrere

Flaktveit-mannen, som har vært norsk statsborger siden 2010, forstår at UDI må ha regler for innreise til Norge, men han føler at denne regelen blir rettet mot bestemte personer.

– Denne regelen er rettet mot innvandrere. Selv om vi har blitt norske borgere, og har faste jobber og har samme forpliktelser som alle nordmenn, får vi likevel ikke invitere noen hjemmefra på besøk, sier han.

– Likestilling og inkludering betyr jo at alle skal ha samme rettigheter og muligheter, poengterer han.

El Faour trekker også frem at UDI svarer at det ikke er mulig for noen i Norge å garantere for at et annet menneske returnerer til hjemlandet sitt etter endt besøk.

– Jeg forstår ikke at de samtidig kan se bort fra denne risikoen når organisasjoner inviterer unge mennesker fra Libanon til Norge, sier han.

El Faour lurer også på om det er vanlig å omgå reglene for å få besøk.

– For meg ser det ut som at dersom noen finner en organisasjon som kan invitere enten en venn eller et familiemedlem av ulike grunner til Norge så kan de få besøk på den måten. Lønner det seg ikke å være ærlig?, sier Faour.

Han mener at Norge må ta vare på dem som er godt integrerte i samfunnet.

– De må få samme muligheter, slik at de kan være et forbilde for andre, og ikke minst vise at det faktisk hjelper å være en person som bidrar til fellesskapet og samfunnet, avslutter Basil El Faour.

– Har fulgt regelverket

John Olav Kroken, presserådgiver i UDI svarer at de forstår at situasjonen er frustrerende og vanskelig for El Faour.

– Men denne avgjørelsen handler om niesens sivilstatus og manglende tilknytning til hjemlandet. Det utgjør ingen forskjell at El Faour kan garantere for henne økonomisk, eller at han er norsk statsborger. Vi er forpliktet til å følge regelverket når det gjelder familiebesøk som dette, og det har vi gjort i denne saken, sier Kroken til Åsane Tidende.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker