Lokalavis for Åsane og omegn!
  • POPULÆR HØYTID: Våren starter ikke for alvor før påsken har vært på besøk, mener Kristine Rande Nesheim.

Tanker om påskehøytiden

Få røster tar til orde for å fjerne påskeferien, enda så dype røtter den har i kristentroen.

Plutselig var den over, påskeferien. Alt gult stues bort, og påskekyllinger havner i esken på loftet igjen. Det er en stund til neste, lange ferie, men sommeren kommer stadig nærmere. Våren har gjort inntog. Fuglene kvitrer.

Påskekos

Vi nordmenn er flinke til å kose oss i påsken, skal vi tro historiene fra de rundt oss. Butikkene spiller på påskeharmonien. Kvikk lunsj og appelsiner stables i samme esker. Marsipan er oppstilt i alle hyller. Både med og uten strø.
Men hva er påsken for den jevne nordmann? Er det fjell og marsipan? Påskeegg og krim? Hvor mange vil hevde at de feirer påsken til minne om Jesus?
For den jevne kristne, vil nok påsken være av stor betydning. Den feires tross alt til minne om verdens største begivenhet – sett fra deres perspektiv. Det er sterkt.

Sterk tradisjon

Men vil det si at påsken er gjennomsnittlig eller ubetydelig for de ikke-troende?
Tvert om kan det virke som om påsken har festet seg som en sterk tradisjon hos folk flest.
Sosiale medier, Facebook og Instagram flommer over av påskerelaterte bilder. Oppskrifter på hjemmelaget påskegodt deles. Gule klær inntar butikkene. På fjellet er det stappfullt av mennesker. De fleste later til å ha en eller flere erfaringer med påskeegg, og over alt ønskes man «god påske».  

Gul periode

Få røster tar til orde for å fjerne påskeferien, enda så dype røtter den har i kristentroen. Kanskje handler det om at det er fint å ha en felles ferie der flertallet av befolkningen trekker seg tilbake og får fri på samme tid? At vi har en periode hvor gult får pryde stuen, og hvor skifantomene får utløp for sine siste vintergleder? Få nordmenn har stemt for å kaste påskeegg, påskelam og billig smågodt på båten. Brettspill må ha sin faste plass i familien. Våren starter ikke for alvor før påsken har vært på besøk.

Da Åsane Tidende før påske snakket med barna i femteklasse på Mjølkeråen, hadde de mange ulike tanker om påsken. Men fellesnevneren var at de pleide å feire den. Alle fikk påskeegg, og det gledet de seg stort til. Påskeharen var enda et mysterium.

Påsken er en koselig tid, både for de religiøse og de mindre religiøse. Måtte den aldri avskaffes.

Av

Relaterte saker