Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BIDRAR: Marina Tennebekk er opprinnelig fra Russland og jobber som lege i Åsane. Hun har i mange år sydd og designet klær utenom arbeidstiden for å hjelpe en syfabrikk i Polen med å overleve.

  • I POLEN: Her viser Marina Tennebekk er gamle bilder fra fabrikken i Polen hengt opp foran salgsboden for å fortelle litt av historien i bilder.

  • STÅR PÅ: Berit Gjerstad skapte sammen med tolv frivillige nytt marked i hjertet av Åsane.

  • PYNT: Det var pyntet med alt mulig av forskjellige kreative innslag i anledning markedet.

  • FIKK TAGGE: Olivia (9) og Celine (10) elsker å tegne med spraybokser og viste at det ikke var første gangen de hadde brukt spraybokser.

Selger klær - redder familiebedrift i Polen

Marina er lege, men bruker fritiden på å selge sine egne designerklær for å redde en familiebedrift i Polen.

Marina Tennebekk er opprinnelig fra Russland – og har sammen med sin kusine, Alenka, skapt nære relasjoner til en liten syfabrikk like utenfor Krakow i Polen.

– Dette er første gang jeg stiller ut og selger klærne mine her i Åsane, og forhåpentligvis kan jeg gjøre det på sommermarkedet neste år også, sier Tennebekk, som har bodd i Norge i flere år.

Tennebekk ble født i Sibir. Alenka flyttet til Polen, mens Marina dro til Norge, og det var da kusinen Alenka ble kjent med damene på familiebedriften utenfor Krakow, hvor hun selv jobber i dag.

Reddet fra konkurs

Bedriften var i ferd med å gå konkurs for syv år siden, og siden den gang har Marina Tennebekk jobbet frivillig, ved siden av jobben sin som lege på Tertnes DPS, for at den lille syfabrikken og de ansatte skulle overleve og beholde jobbene sine, ved å sy og designe klær på fabrikken, selge tøyet i Norge og gi profitten til driften av den polske fabrikken.

– Min kusine jobber der nå, og det er viktig for meg å kunne hjelpe henne og de som jobber på syfabrikken som mye jeg kan. Det er min hobby, og pengene jeg tjener går til fabrikken i Polen. Jeg kjøper stoff som gjerne er til overs av høy kvalitet, og designer og syr alt fra sommerkjoler til vinterklær. Det gleder meg at på denne måten har jeg kunnet bidratt til at de mange familiene har beholdt jobbene sine i Polen.

– Viktig å hjelpe

– Det er viktig for meg å hjelpe familien min i Polen. Jeg selger en god del, og det har gått bra i Åsane. Folk ser at dette er hjemmelaget og at designet er unikt og ulikt mye av det du kjøper i butikkene. Jeg har fått god respons, og det er en stor lidenskap jeg har – både å hjelpe og drive med hobbyen min.

Hun har jobbet i mange år for å hjelpe familiebedriften utenfor den polske storbyen og syr alt i Polen, men designer klærne i Norge.

– Det er en familiebedrift og disse familiene var i ferd med å miste jobbene sine. For meg har det vært viktig å være med og hjelpe for at fabrikken som betyr så mye for disse menneskene, overlever videre og samtidig bidra til at de fortsatt har en jobb å gå til.

Hun viser frem mange av de egendesignede kjolene hun har laget for årets sommersesong, og som solgte bra under årets sommermarked i Hesthaugveien.

Sammen med Kari Tjøstheim har de samarbeidet for å få til utsalgsboden på markedet.

– Det har gått bra og det er spennende å vise egne klær som er sydd på denne fabrikken i Polen, til åsabuen.

Over 1000 besøkende

Leder for frivillighetssentralen og primus motor for sommermarkedet, som ble arrangert for femte året på rad i år, Berit Gjerstad, nevner spesielt Tennebekk og hennes prosjekt som et spennende element ved årets marked.

– Dette er blitt en flott tradisjon i bydelen. Vi har fått inn flere spennendene aktører, og spesielt Marina, som er en designer fra Russland, har en helt spesiell historie. Det er veldig fint at hun ville komme å selge sine egenproduserte klær her hos oss, sier hun.

Sommermarkedet, som i startfasen het Åsanedagene, var i år utvidet med Hagelaget som en del av markedet, som ble holdt ved U82-huset.

35 ulike boder, aktiviteter for de minste og kafé var noen av ingrediensene på markedet i år.

– Vi har aldri hatt så mange boder eller utsalgssteder og jeg håper folk har funnet mye forskjellig som de synes er interessant.

– Jeg vil tippe det kom rundt 1000 mennesker innom i løpet av de timene vi holdt åpent. Det har vært mye jobb med å stelle i stand markedet, men heldigvis har vi tolv frivillige og en fantastisk arbeidsinnsats av alle for at vi har fått dette til også i år, sier Gjerstad.

Isabell (10) og Olivia (9) fikk prøve å tagge og imponerte med sprayboksene på den ene veggen til U82-huset.

– Dette har vi gjort før også. Kjempegøy, sier de.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker