Lokalavis for Åsane og omegn!
  • IMPONERT: Kristoffer Valsvik og Åsane har vært tidvis meget gode denne sesongen, men holder det til opprykk?

Åsane har sett ut som avdelingens klart beste lag:

…Men fortsetter denne trenden kan de glemme opprykket

De har tidvis storspilt og dominert alle kampene sine. Men mot de andre topplagene har det gått galt. Kanskje årets imponerende Åsane-utgave ikke er helt klare?

Morten Røssland lovet et  fintspillende og offensivt Åsane-lag da han tok over klubben etter forrige sesong – i sterk kontrast til forgjenger Mons Ivar Mjeldes mer fysiske, kyniske og kontroversielle spillestil som til slutt bidro til å velte hans prosjekt og sende han ut dørene på Myrdal.

Og Røssland har definitivt holdt løftet sitt.

Åsane har tidvis spilt strålende fotball, er mestscorende i avdelingen og har i tillegg færrest innslupne mål etter fullført vårsesong.

Klubben ligger på en 2. plass med 20 poeng, fire bak ledende Grorud etter elleve kamper, som gir kvalik til neste års Obosliga.

Ikke så fryktelig ille det, vel?

Mot Senja, Kjelsås og Mjølner, for å nevne noen, har oransjetrøyene blåst motstanderen av banen med ballbesitttende, hurtig og teknisk begavet fotball – akkurat slik vi så Åsane spille under Kjetil Knutsen den ene sesongen han ledet klubben i 2. divisjon.

De har også dominert mot de andre topplagene, Grorud, Kjelsås og Fram Larvik.

Men de har tapt alle.

Det bør skape bekymring hvis Åsane skal være en reel tittelutfordrer og opprykkskandidat.

– I våre øyne er de den store favoritten til å rykke opp og vi så på dette som sesongens klart tøffeste bortekamp, sa Grorud-treneren etter at hans lag hadde slått Åsane, på noe kontroversielt vis etter at Åsane mente en klar dommerfeil kostet laget poengene, 3-2 på Myrdal.

Dødballmareritt

Og Røssland har ikke lagt skjul på hvor problemet ligger – og at det kan koste dyrt.

– Det er synd hvis dødballer skal koste oss opprykket.

For Åsane slipper ikke inn mye mål. Tvert i mot er de gjerrigst i avdelingen sammen med Sotra.

Men de har fått syv av sine ti innslupne mål i trynet etter dødballer.

Og mot de andre topplagene?

Åtte baklengs.

Det ligner ikke et opprykk.

– Vi har vært klart best i kampene også mot topplagene, dominert med ball og føler vi har vist at vi er det kanskje beste laget. ingen har vært i nærheten av oss spillemessig, men klart det er bekymringsfullt at vi taper mot de beste og roter det til på dødball.

– Vi mangler litt fysikk og tøffhet i egen boks, og det er jo synd hvis dødballer skal koste oss et opprykk. Det var en ripe i lakken mot Fram, for 3-0 er stygt. Vi har hatt et klart fokus på det og vi må se på hva mer vi kan gjøre. Men vi kan ikke bruke treningene på å kun øve på innkast og cornere i mot heller. Vi taper på egne feil og det må vi rette opp i, sa Røssland etter nederlaget i Larvik.

Et viktig overgangsvindu

Røssland innrømmet også før sesongen at klubben ikke lyktes med å få tak i et rivjern sentralt på midtbanen. En defensiv spiller med fysikk og motor som kan supplere og balansere de mange kreative spillerne rundt.

Det er en spillertype Åsane har manglet siden Vegard L. Moberg forsvant til Sogndal i 2016.

De har prøvd med Fuseini Mohammed, Marius Hagen, Jonas Hestetun, Michael Ogungbaro for å nevne noen, uten å lykkes. Og både Simen Lassen og Stian Nygard er bedre i andre type roller.

Og det må Røssland forsøke å få tak i løpet av sommerens overgangsvindu.

De har gode nok forsvarsspillere på dette nivået. Det kan en se på målforskjellen. Jeg tror ikke de må hente inn spillere for å bli sterkere på defensiv dødball. Selv om Eirik Wollen Steen har vært mye skadet, har de solid dekning i både Simen Hopsdal og Ole Martin Kolskogen. I tillegg kan både Magnus Bruun-Hanssen, Martin Ueland og Jonas Eide Vågen gjøre en jobb i hjertet av forsvarsfireren.

Fokuset bør heller være å hente inn en defensiv midtbanespiller. Det kan være forskjellen på opprykk eller ikke.

For Røssland bør gå «All in» på å få tak i en Moberg-erstatter – snart fire år etter at han forlot klubben.

Men markedet er vanskelig. Åsane har ikke mye penger. Løsningen kan fort ligge i 3. divisjon, samtidig finnes det mange gode spillere i denne posisjonen som gjerne sliter benken i gode Obosliga-klubber, som kanskje kan være aktuell for et låneopphold.

Det gjelder å finne den riktige spilleren. Klarer de det, kan faktisk én spiller være nok til at Åsane stabiliserer seg enda et hakk. Da bør premissene for et opprykk være enda bedre enn de er nå.

Så skal vi ikke glemme at klubben ligger relativt godt an i kampen om den ene direkte opprykksplassen, men det er fire poeng opp, og den avstanden bør ikke bli noe særlig større før håpet svinner.

Åsane har spilt strålende fotball.

De kjemper helt i toppen – som planlagt.

De scoret flest og slipper inn færrest.

De har ikke mange svakheter på dette nivået.

Likevel.

De få svakhetene de har, kan kneble oransjetrøyene i kampen om opprykk.

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker