Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SUKSESS: Kjetil Knutsen har rykket opp med både Bodø-Glimt, Hovding og Åsane. Nå kan han ta et sensasjonelt seriegull med nordlendingene. (Foto: Erik Madsen)

KOMMENTAR FRA 2019:

Er Kjetil Knutsen Eliteseriens beste trener?

På omtrent samme tid i fjor stilte Åsane Tidende spørsmålet «Er Kjetil Knutsen Eliteseriens beste trener?». Spørsmålet er minst like aktuelt i dag. Les kommentaren fra august 2019.

– Vi mener Mons Ivar Mjelde er et bedre valg enn Kjetil Knutsen, sa Åsane da de ikke forlenget med han i 2016. Knappe tre år senere er han kanskje landets beste trener.

Historien rundt kaoset i Åsane fotball som kulminerte i at Kjetil Knutsen ikke fikk forlenget sin kontrakt i klubben høsten 2016 er godt kjent.

Han leverte historisk gode resultater med oransjetrøyene etter å ha startet karrieren i Hovding, før han jobbet i Brann og senere FK Fyllingsdalen.

«Kjetil Knutsen har skrevet historie med Åsane fotball, men er det godt nok for ledelsen»?

Det skrev ÅT på lederplass i oktober 2016.

Han hadde nettopp ført Åsane til en 8. plass i Obosligaen. Det var og er klubbens beste plassering i seriesystemet noen sinne.

Åsane ville likevel ikke forlenge med taktikeren fra Arna, og ansatte Mons Ivar Mjelde.

To år senere rykket klubben ned til 2. divisjon.

Vinteren 2017 ble han klar for Bodø-Glimt i en trenerrolle sammen med Åsmund Bjørkan. Da spilte nordlendingene Obosliga.

To og et halvt år etter nedrykket kjemper lille Bodø-Glimt om seriegullet i Eliteserien – poenget bak Molde på tabelltoppen med én kamp til gode. Glimt har imponert et helt land med strålende angrepsfotball og fått frem noen av de største talentene i årets Eliteserie, som Håkon Evjen og Ulrik Saltnes.

Mange var nok overrasket over at et relativt ubeskrevet blad, som kanskje først ble representert for resten av fotball-Norge da han fyrte løs mot Roald Bruun-Hanssen i TV2 etter bråket i Åsane for tre år siden, ble hentet til et Bodø-Glimt som hadde ambisjoner om å returnere til Eliteserien på første forsøk etter nedrykket i 2016.

Han hadde kun 2. divisjon med Hovding og Fyllingsdalen på CV-en, i tillegg til tre sesonger på Myrdal i Obosligaen.

Men er det egentlig overraskende at han lykkes?

Knutsen gjorde miniklubben Hovding til byens beste lag etter Brann på få år. Etter ni år på Leikvang, hvor Knutsen først trente juniorene til Hovding, tok 50-åringen klubben fra Breistein fra 4. divisjon til 2. divisjon på få år og avsluttet trenerkarrieren sin i klubben som nå spiller 6. divisjon, med å føre Hovding til en sensasjonell 4. plass i 2. divisjon.

– Det var en klubb som lå med brukket rygg. Kjetil skal ha mye av æren for at Hovding ble et lag å regne med, sa tidligere styreleder Helge Raknes.

Knutsen fikk tilbud av Brann og jobbet i akademiet til rødtrøyene en stund før den nye satsingsklubben FK Fyllingsdalen hentet han til Varden.

Noen år senere endte han opp på Myrdal og førte Åsane til et suverent opprykk fra 2. divisjon i sin første sesong på Myrdal.

Og det var en definerende tid for klubben Åsane.

Han tilførte en profesjonalisme, disiplin, kontinuitet og vinnermentalitet klubben aldri hadde vært i nærheten av tidligere.

Han snakket om opprykk i sitt første møte med ÅT etter at han tok over klubben før 2014-sesongen, i stor kontrast til tidligere Åsane-trenere – og da hadde han nettopp tatt over et lag som holdt på å rykke ned til 3. divisjon sesongen før.

Han har en vinnermentalitet det lukter svidd av og en fryktløshet som skaper troen på at ingenting er umulig i spillergruppen. Det viste han i Åsane.

Han er en trener spillerne lytter til. En trener som er taktisk klok og skaper troverdighet og ambisjoner. Han er kanskje landets beste trener når det gjelder å maksimere potensialet til enkeltspillere og å sette sammen et kollektivt maskineri i en spillergruppe. Det skaper relasjoner og forståelse på banen.

Driven og sulten til å alltid se etter måter å bli bedre på. Det har bidratt sterkt til at bergenseren er der han er i dag.

Og det er ikke uten grunn at Kjetil Knutsen har rykket opp med tre av de fire lagene han har trent.

«Resultater skaper troverdighet på et prosjekt, og Kjetil Knutsen har definitivt skapt bedre resultater enn hans fleste forgjengere har gjort på veldig kort tid. Han er kanskje en av divisjonens beste trenere til å skape et lag med tro på at ingenting er umulig», Det skrev ÅT før hans siste sesong på Myrdal.

Og for å beskrive Knutsen litt, også utenfor treningsfeltet, har tidligere Åsane-kaptein og nåværende Bodø-Glimt-spiller sagt dette:

– Da Kjetil kom til Åsane slet jeg med sykdom og litt forskjellig, men han spurte alltid hvordan det gikk. Han var alltid den første til å bry seg, sier Moberg.

Det sier litt om hvorfor Knutsen lykkes. Han er en moderne trener som jobber med både menneske og fotballen – og det er viktig del av det å lykkes med et lag.

Det er mange gode trenere i norsk fotball.

Akkurat nå er Kjetil Knutsen kanskje den aller beste.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker