Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GODE RESULTATER: – Det mangler jo ikke på gode resultater, og at elevene faktisk ønsker dette, sier Matias Alexander Baltazar Birkeland (AP).

  • VIL PRIORITERE ANNERLEDES: – Høyre vil uansett prioritere videre- og etterutdanning av lærere, flere helsesykepleiere og miljøkoordinatorer i skolen enn frokost til relativt voksne mennesker, sier Lise Ramsøy (høyre). Foto: akrivfoto/Magne Fonn Hafskor.

– Et stort tap for 1500 elever

– Jeg mener det vil være et stort tap for Åsane dersom 1500 elever går glipp av dette, dersom skolefrokosten forsvinner, sier Matias Alexander Baltazar Birkeland (AP). – Det er ikke et frivillig måltid med grøt som bidrar til sosial utjevning, parerer Lise Ramsøy (H).

Unge Birkeland (21) fra Ulset har hatt det travelt etter ferien. Den engasjerte arbeiderpartipolitikeren har deltatt på alt fra skoledebatter til hjemmebesøk og drevet valgkamp så godt han makter.
Nå er han bekymret for skolefrokosten på videregående skoler i Hordaland.
– Vi i Arbeiderpartiet innførte, ved gradvis opptrapping, gratis skolefrokost på alle videregående skoler i Hordaland. Dette har Høyre fjernet i sitt alternative budsjett for 2019 på fylkestinget, forteller Birkeland.

Blir satt pris på

Han er forundret over hvorfor Høyre ønsker å fjerne denne ordningen.
– Jeg kontaktet Tertnes videregående, og fikk svar fra hun som hadde ansvar for skolefrokosten. Hun kunne melde om at mange på Tertnes benytter seg av frokosten og at den blir satt kjempestor pris på, meddeler Birkeland.

Han har også fått tilbakemelding om at frokosten bidrar til samhold.
– På Osterøy, for eksempel, viker frokosten samlende for elevene.

Birkeland konstaterer at det er spesielt viktig at frokosten er gratis.
– Med en gang man tar betalt, blir det ingen forskjell på kantine og frokost, sier den engasjerte politikeren.
Han presiserer at gratis frokost er med på å utjevne forskjeller, og at de som ikke spiser hjemme kanskje ikke har penger til å kjøpe mat.

– Litt rart

Birkeland synes det er underlig at Høyre spiller på dette med bedre lærere i skolen fremfor mat.
– Skolefrokosten koster cirka 2,80 kroner per elev per dag. Når vi ser at elevene lærer bedre av dette, er det verdt det, mener han.
Birkeland legger samtidig til at det brukes hundrevis av millioner i skolen i dag.
– Da blir det litt rart å fremstille det som at disse åtte millionene som brukes til mat, er avgjørende.

Positive elever

– Jeg mener det vil være et stort tap for Åsane dersom 1500 elever går glipp av dette, dersom skolefrokosten forsvinner, sier Birkeland.
Han viser til intervjuer med elever som selv er positive.
– Det mangler jo ikke på gode resultater, og at elevene faktisk ønsker dette, slår AP-politikeren fast.
Han har fått tilbakemelding fra Tertnes videregående skole om at mellom 50 og 100 elever benytter seg av tilbudet om skolefrokost.
– Det gir elevene tid, og er en positiv sosial arena. De er veldig fornøyde der på Tertnes, sier Birkeland.

– Hva slags frokost har de på de ulike skolene?
– Det er opp til skolene hva de skal servere, men jeg vet at for eksempel Amalie Skram har ulike typer grøt. Tertnes serverer juice, pålegg, frukt og brød, svarer Birkeland.
Han presiserer at frokosten er helt valgfri.
– Ingen blir tvunget til å spise, sier han med et smil.

Spørsmål til Høyre

Den entusiastiske 21.åringen påpeker at de også strides internt innad i Høyre, hva gjelder dette spørsmålet. Han erkjenner at ikke alle i Høyre er imot skolefrokost.
– Men jeg vil gjerne utfordre Åsanes Høyre-kandidat, Lise Ramsøy. I Åsane gjelder fjerning av skolefrokost for alle elevene på Tertnes videregående, og nye Åsane videregående når den står klar. Hvorfor vil de fjerne denne?

En prioritering

Åsane Tidende har tatt spørsmålet videre til Lise Ramsøy. Hun har flere tanker rundt saken.
– Da Arbeiderpartiet innførte "gratis" skolemat fjernet de samtidig elevinspektørene ved skolene, mot skolene, rektorene og ikke minst elevenes ønske, sier Ramsøy.

Hun påpeker at hun synes det er helt greit med skolefrokost, dersom skolene velger å prioritere dette innenfor sine egne budsjetter.
– På noen skoler, eksempelvis Knarvik, er dette et godt tilbud, der frokosten serveres mellom 1. og 2. time, alle deltar, og er en del av opplegget og undervisningen for elevene med tilrettelagt opplæring, fortsetter Ramsøy.
Hun konstaterer at frokosten på de fleste skoler er et tilbud før skolen, med frivillig deltakelse.
– På enkelte skoler er tilbudet svært marginalt, som for eksempel Langhaugen, der de serverer havregrøt to dager i uken, sier hun.

Skolen bør få avgjøre

– Arbeiderpartiet argumenterer med at dette er viktig for det sosiale miljøet på skolene. Det kan ikke være ernæringsargumentet som er avgjørende i og med at det er såpass få som benytter seg av dette, sier Ramsøy.
Hun mener, sammen med Høyre, at potten heller burde være søkbar for flere tiltak enn bare skolefrokost, og at den enkelte skole selv bør få avgjøre hva som bidrar til et godt miljø.

– Noen vil kanskje heller prioritere en miljøkoordinator som kan bidra med sosiale tiltak, og noen vil ha frokost, sier hun.

– Høyre vil uansett prioritere videre- og etterutdanning av lærere, flere helsesykepleiere og miljøkoordinatorer i skolen enn frokost til relativt voksne mennesker, sier Ramsøy videre.
Hun konstaterer at det ikke et frivillig måltid med grøt som bidrar til sosial utjevning.
– Det er det en god lærer og kunnskap til alle som gjør, avslutter Høyre-politikeren.

 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker