Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SWAHILI: Denne gjengen i Bergens mannskor skal framføre musikk på swahili i Eidsvåg kirke neste måned. – Vi har mye spennende på gang, sier korleder Jon Flydal Blichfeldt.

Synger på afrikansk i Eidsvåg kirke

Bergen Mannskor og dirigent Jon Flydal Blichfeldt har mye spennende på gang i tiden som kommer.

Åsane Tidende er på plass på Bergen Mannskors andre øving i høst, på Tertnes videregående skole. Kordirigent Jon Flydal Blichfeldt gestikulerer til alle ender av rommet mens Halvdan Sivertsens klassiker “Bruremarsj fra Lødingen” runger trestemt fra de kraftige mannsstemmene. Men det er ikke bare dét gjengen øver på om dagen. 

– 27. oktober skal vi synge på afrikansk i Eidsvåg kirke. Vi har med oss en solist fra Kenya som skal hjelpe oss og Tertneskoret, avslører Blichfeldt spent. 

Koret skal få bryne seg på sanger på swahili. 

– Jeg skal inn og studere språket nærmere etterpå. Jeg har notert lydene, sånn at jeg vet hvordan ting uttales i hvert fall, sier korsjefen og smiler. 

Jo flere, desto bedre! 

Bergen Mannskor er i dag 37 medlemmer. Det er cirka det samme antallet som de har vært de siste ti årene. 

– Vi er alltid på jakt etter nye. Noen kor er litt eksklusive hva gjelder antall medlemmer, men i et mannskor er det egentlig bare en styrke å være flere. Klangen blir bare tøffere jo flere man er, forteller han, før han kommer med en ganske interessant opplysning: 

– Jeg hadde en sanglærer en gang som lærte meg at menns stemmer ikke er ferdigutviklet før de er 38 år, forteller han. 

Han er imidlertid påpasselig med å påpeke at de ikke driver med aldersdiskriminering av den grunn. 

– Nå er det fleste her litt oppi årene, men vi tar i mot menn i alle aldre! Menn i kor er jo en mangelvare. Nå har de jo heldigvis startet noen guttekor her i Bergen, og det synes jeg er helt fantastisk. Jeg har jobbet med guttekor i Fridalen kirke også, sier korlederen. 

Rot i Åsane

Blichfeldt påpeker at Bergen Mannskor alltid har hatt en tilhørighet til Åsane. Med det følger det en viss rivalisering til de lokale naboene. 

– Koret liker å delta på konkurranser, slik at vi holder oss skjerpet. Hver vår arrangerer Norges Korforbund Hordaland en korkonkurranse som heter “Syng for oss”. Der har vi knivet en del med Follese Mannskor fra Askøy. Vi har pleid å vinne disse konkurransene annenhver gang, forteller han med et smil. 

Korene måles da opp mot to kriterier. Det ene kriteriet dreier seg om det tekniske. 

– Det går på hvor reint, riktig og tydelig man synger, forklarer Blichfeldt. 

Mens det andre kriteriet handler om det kunstneriske. 

– Da måler man opplevelsen. Rett og slett hvor kjekt det er å høre på, fortsetter dirigenten, som i sin tid stiftet universitetskoret “Arme Riddere” her i Bergen. 

I Latvia

Ellers har koret også utenlandsturer på agendaen. 

– Nylig var vi på festival til Latvia, nærmere bestemt Riga, forteller dirigenten, før han raskt legger til: 

– Også er planen å reise til Wien på Schubert-konkurranse i 2022. 

Helt til slutt kan Blichfeldt lette enda litt til på sløret. 

– Vi driver og pønsker ut noe litt større til 950-årsjubileumet til Bergen kommune, som jo er nå i 2020, avslutter korlederen.

Åsane Tidende skrev i papiravisen onsdag at konserten i Eidsvåg kirke var 2. november. Dette er feil. Det riktige er altså 27. oktober. Åsane Tidende beklager feilen.

Av

Magnus Fjeldstad

Fakta

«Fargerikt i kirken – vol 2» har fokus på sanger fra Afrika, og er i samarbeid med Rhoda Ondeng Wilhelmsen fra Kenya og Bergen samt Philip Filah Tuju fra Redfourth Academy of Music i Nairobi og Mombasa i Kenya.

 hilip Filah Tuju er primus motor på Redfourth Academy of Music og grunnleggeren av The Redfourth Chorus som består av flere kor i Nairobi og Mombasa. Akademiets motto er «inthespiritofmusic», og visjonen deres er å bruke musikk for å få til sosial endring. Musikk bygger broer, og musikk bringer mennesker sammen uavhengig av sosial klasse og språk.

 Konserten er en del av Kulturfest Åsane 2019 og et samarbeid mellom Tertneskoret, Bergen Mannskor, Rhoda Ondeng Wilhelmsen og Philip Filah Tuju fra Redfourth Chorus. Fra Kenya kommer også perkusjonisten John Wairicu til Bergen og flere lokale musikere under ledelse av kapellmester Mats Berven.

 Korene lover å fylle Eidsvåg kirke med afrikanske rytmer, allsang og dans og håper at kirken blir fylt til randen. Et eventuelt overskudd sendes til Kenya og Redfourth Academy of Music.