Lokalavis for Åsane og omegn!
  • TRIVES TROSS ALT: Vaktleder Kim trives i jobben sin tross tidvise trusler både verbalt og fysisk. Her skriver han ut bøter til et par passasjerer fra Knarvik til Åsane terminal. (Alle foto: Sandor Dahl)

  • IKKE BILLETT: Margrethe Ohren betalte boten på Åsane Terminal etter hun ikke hadde gyldig billett da hun ble kontrollert. Hun fikk derfor et forelegg på 950 kroner som hun aksepterte på stedet.

  • PRAT: Kim tar en prat med sjåføren på en av Skyss sine busser for å høre at alt går greit for seg.

– Det verste var da vi ble truet med knokejern av en illsint passasjer

Åsane Tidende ble med trebarnsfaren og Securitas-vakt Kim på jobb som billettkontrollør på Skyss sine busser. – Et gebyr er ikke verdt liv og helse. Vi trekker oss unna i truende situasjoner, sier han.

Kim er bosatt i Åsane, har to års fartstid i Securitas, men har kun jobbet det siste året i avdelingen for billettkontroll.

– Billettkontroll er viktig i mine øyne. Alle skal betale for buss, for det bidrar til et fellesskap, sier han.

– Trives du?

 – Ja, jobben er veldig interessant. Jeg får møte mange mennesker og bevege meg rundt sier Kim.

– Alle er ikke like hyggelige

Men ikke alle mennesker er like hyggelige, spesielt ikke passasjerer som mangler billett.

– Enkelte skjeller ut vekterne. Men, vi gjør bare de oppgavene vi er satt til å gjøre. Jeg har nå jobbet så lenge med billettkontroll at sånne ting ikke går inn på meg lengre. Men jeg lurer fortsatt på hva som får passasjerene til å skjelle oss ut.

– Alle situasjoner er forskjellige. Vi trekker oss unna i truende situasjoner for å passe på egen sikkerhet, legger han til.

– Hva er det mest utfordrende du har opplevd?

– I forbindelse med utføring av en billettkontroll for omlag et halvt år siden opplevde teamet mitt å bli truet med knokejern som hadde pigger på seg. Vedkommende løp etter en av kollegene våre og slo rundt seg. Passasjeren var 10 centimeter unna ansiktet til vekteren.

Ikke verdt liv og helse

Vaktlederen tenker ikke bare på sikkerheten til vekterne, men også passasjerene når han er i feltet.

– Det skal føles trygt å reise med buss. Ett gebyr er ikke verdt liv og helse. Skyss og Securitas tar vår sikkerhet på alvor i truende situasjoner, forteller Kim og går videre til neste passasjer.

Da Åsane Tidende var ombord på linje 300 fra Åsane mot sentrum snakket vi med Margrethe Ohren, som ble kontrollert. Hun fikk gebyr for manglende billett, og viste til at mobilen var tom for strøm.

– Det er ubehagelig og stressende å vite jeg ikke har strøm på mobilen når jeg har gyldig billett. Men kontrollørene er profesjonelle og gjør en riktig jobb. Jeg har ingenting negativt og si om dem, sier hun til ÅT.

Senere på dagen snakket Åsane Tidende med Gullborg Heath. Hun bor på Hylkje og pendler ofte frem og tilbake mellom jobben på Bønes og Hylkje. Denne dagen hadde hun med seg barnebarnet Skye. De ble kontrollert på 300 bussen til sentrum fra Åsane.

– Han som kontrollerte meg var grei og oppførte seg smilende og profesjonelt, forklarer hun.

Vil folk skal forstå

Etter noen timer med Kim så er han klar for helg. Vi spør Kim hvordan det har vert å ha med seg Åsane Tidende gjennom deler av arbeidsdagen mens de har kontrollert busser i Åsane-området.

– Jeg er fornøyd med dagen, og føler det er viktig for folk og vite hvordan det er å drive med billettkontroll. Jeg ønsker at folk skal forstå det litt fra vår side.

Mens vi går fra busstasjonen til Securitas i sentrum der billettkontrollørene har base, viser han oss en annen side av det kontrollørene gjør.

Kunder og reisende kommer bort for og stiller spørsmål om hvor bussen deres går fra, hvor perrongen deres er og andre generelle ting. Kim hjelper så godt han kan smilende og blid. Billettkontrollørene er ikke bare kontrollører. De er servicepersonell. De ønsker å gi reisende en god opplevelse.

Kim sier avslutningsvis til Åsane Tidende.

– Det har vært spennende å vise hvordan vi jobber. Vi er ikke ute etter og ta noen. Vi gjør bare en jobb for Skyss. Det er noe jeg ønsker at folk forstår. Det er aldri gøy å gi gebyrer. Vi er så rettferdige som mulig, sier Kim før de går inn på basen for å avslutte dagen.

Jobber alltid i team

Åsane Tidende har også pratet med sikkerhetskonsulent Tommy Sekkingstad i Securitas. Han har jobbet i selskapet i ti år, mest med billettkontroll for Skyss. Han er også bindeleddet mellom Securitas og Skyss. Sekkingstad forteller at en typisk dag starter med at vekterne samles på basestasjon i Bergen sentrum. Her finner de og sjekker utstyret de trenger for billettkontroll. Deretter planlegger teamet dagens sjekker på buss og bybane.

– Vi jobber alltid i team. Vi ønsker å hjelpe alle vi kan, og vi gjør vårt beste for å sjekke om den reisende har gyldig billett så raskt som mulig. Slik at det ikke blir noe unødvendige forsinkelser hvis noen først mottar et gebyr.

Godt samarbeid

Sekkingstad sier at det er et godt samarbeid mellom vekterne og sjåførene.

– Vi er helt avhengige av en god dialog med bussjåfører. De er de beste hjelperne våre, og fra disse får vi ofte ledetråder for hvilke linjer vi bør sjekke. Vi prøver å spre oss over hele fylket, og vi jobber tidlig og sent, dag og helg. Vi prøver å kontrollere så mye som mulig, til minst mulig sjenanse for passasjerene.

Selv om de fleste betaler for seg, sier Sekkingstad videre at det er for mange som sniker på både buss og bane.

– Det er litt rart at noen tror de kan ta denne bussen gratis, når samme person ikke synes det er greit å ville forlate butikken uten å betale for varene.

– Når vi kommer på en buss, eller bane har vi ingen formening om hvem som ikke har betalt. Da er alle uskyldige. Vi møter alle typer er mennesker, unge og gamle. Vi behandler alle med respekt og skal være vennlige og serviceinnstilt uansett. De som sniker, tenker ikke på seg selv som en snik. De fleste som sniker, takler greit det å bli tatt i kontroll. Men mange er flaue, og da kan veien være kort til å bli litt amper, og at de føler at alle ser på dem. Vi  prøve å være diskret og snakke lavt, sier Sekkingstad.

Trusler og fordommer

Dessverre er både fysiske og verbale trusler samt utskjelling noe vektere må håndtere.

– Du har noen som bare sier at vekteren er dum. Andre kommer med uttalelser som «du kom ikke inn på Politihøgskolen». Selv har jeg aldri søkt på Politihøgskolen, men vi har hatt mange vektere som senere er blitt politi. De har søkt og kommet inn, smiler Sekkingstad.

Vekterne skal oppføre seg og ikke svare på slikt.

– Det hender noen ganger det eskalerer til: «jeg skal banke deg», eller «viss jeg finner ut hvor du bor», men vi må bare ignorere slikt.

I truende situasjoner gjør vekterne det de kan for å roe ned situasjonen. Sekkingstad sier videre at sikkerheten til vekterne og passasjerene alltid er viktigst og alvorlige trusler blir rapportert til politiet.

Det skjer at noen blir fysiske mot vekterne.

– Det vanligste da er at de prøver å skyve seg forbi og dytte vekteren vekk. Vi kontakter ofte politiet i slike situasjoner.

Noen har fordommer mot vekterne som jobber med billettkontroll.

– Det er lett og glemme at bak uniformen er vekterne vanlige mennesker. Det kan være naboen din eller foreldre til noen du kjenner, sier Sekkingstad avslutningsvis til Åsane Tidende.

Av

Sandor Dahl

red@aasanetidende.no

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker