Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BESPARING: Pensjonert organist Terje Haugom mener Byrådet kan spare millioner på valg av kirkeorgel i nye Haukås kirke. (Illustrasjonsfoto)

MENINGER:

Bruk orgelmillionene til noe annet

Pensjonert organist mener Byrådet skal heve seg over grupperinger og Human-Etisk Forbund som ikke liker at det kommer ny kirke på Haukås, og kommer samtidig med forslag til hvordan kommunen kan spare millioner på kirkeorgel.

Det er flott at Bergen kommune vil være med og bygge ny kirke på Haukås. Dette er helt i pakt med vår kristne kulturarv og den historiske plattform Norge er fundamentert på. At Human-Etisk Forbund og andre grupperinger som er dukket opp som paddehatter i vår tid ikke liker det, tror jeg Byrådet skal heve seg over. Er det noe bl.a. unge mennesker trenger som motvekt til den «sosiale media-kulturen» som rir dem uten nåde, så er det absolutt å få innblikk i den tidløse, kristne kulturarven! Den norske kirke har et kultur-mangfold å by på, og med de rette personer – bl.a. i ungdomsarbeidet – vil Haukås kirke kunne bety mye for unge mennesker som absolutt trenger lys og mening i en ellers grå bruk- og kast-tilværelse, hvor materiell velstand betyr alt.

Mht. selve kirkerommet, utforming og brukspotensiale, bør de som bevilger kanskje tenke litt på å velge et moderne og fleksibelt digital-orgel, av den kvalitet over 400 kirker (og 200 organister privat) i Sverige har valgt – det italienske Viscount. I stedet for å bruke 4 – 6 millioner på et beskjedent pipeorgel med 15 – 20 stemmer– som krever både plass og vedlikehold, – kan kirken få et stort og velklingende kvalitets-kirkeorgel med 3 manualer og 60 stemmer for ca. 350.000.-, som krever liten plass og null tilsyn. Dette har jeg studert, og vet hva jeg snakker om. Tar arkitekten dette med i betraktning, kan Byrådet bruke millionene til andre nødvendige områder i et nytt kirkebygg! Og norske organister har for lengst begynt å ønske de digitale instrumenter inn i varmen. De låter som fullverdige kirkeorgler, og er allerede tatt i bruk både i gamle og nye kirker, kapell – og katedraler over hele verden.

Av Terje Haugom, pensjonert organist

Andre saker