Lokalavis for Åsane og omegn!
  • MYE GODHET: Heldigvis finnes det, blant overdrevne gavekjøp, rådyre kalendergaver og altfor store julemiddager, mye varme og godhet midt i blant oss i juletiden.

Leder:

Det gode i alt kaoset

«Pinnekjøtt, julekaker og marsipan føles viktig, men det som betyr mest er å gjøre noe meningsfylt.»

Det lille ekstra betyr nok ekstra mye i juletiden, for noen.

Bitter smak

Vi befinner oss fort midt i julekaoset, med endeløse lister over julegaver som skal kjøpes, kaker som skal bakes og pynting som skal gjøres. Av og til, når julegavestyret herjer som verst, kan man kjenne på en følelse av meningsløshet. Blir bestefar egentlig glad for nok en engleformet pyntegjenstand? Klarer man å finne den perfekte julegaven til en nevø som har det meste? Føler man seg mislykket om ingen julekaker bakes fra bunnen i år heller?

Julen blir for mange en overflod av mat, gaver og julekaker. For andre er den noe helt annet: en vanskelig tid, der ulikhetene blir større enn noen gang. Av og til, når man tar seg tid til å reflektere skikkelig over det, kjennes det litt bittert på tungen. Finnes det virkelig familier i Norge som ikke har råd til både gaver og en pinnekjøtt-middag? Den julemiddagen mange av oss tar for gitt, og gjerne spiser både to og tre ganger før selve julekvelden. 

Mye varme

Det er rart å tenke på, og det svir litt i hjertet. Når man nærmest bader i julekaker som man ikke greier å spise opp, og prøver å senke sukkerinntaket fordi julemarsipan er på tilbud over alt. Å finne mandelen i grøten er ikke den store premien lenger, fordi man allerede har spist fem griser tidligere i desember.

Heldigvis finnes det, blant overdrevne gavekjøp, rådyre kalendergaver og altfor store julemiddager, mye varme og godhet midt i blant oss i juletiden.

I forrige utgave skrev vi om Lions Club Bergen, som samler inn julegaver for femte år på rad. Gavene går til mennesker som trenger litt ekstra hjelp i julen.
– Vi ønsker bare å gjøre julen litt bedre for folk, uttalte Per Olav Ulberget og Terje Ramberg fra Lions i Åsane. Mellom 6. desember og 22. desember er julegavesentralen deres åpen, og ønsker man å gi en gave til en fremmed, er det bare til å stikke innom Vinmonopolets gamle lokaler.

Noe meningsfylt

Det finnes et hav av muligheter dersom man ønsker å gjøre julen litt bedre for noen andre. På internett flommer det over av innsamlingsaksjoner til organisasjoner som etterspør ekstra omtanke i julen. Du kan kjøpe julemiddager til noen som trenger det, via Kirkens bymisjon – eller sende en ekstra julegave til en fadderfamilie. Noen velger å etterlyse flere middagsgjester til jul, mens andre låner bort hus og hytte. Via Familiestøtten kan man vippse bidrag til trengende familier, og enkelte matbutikker har satt ut handlevogner til innsamling for dem som kan avse en ekstra pepperkakeboks eller julepølse. Eventuelt kan man kjøpe en ekstra julegave og levere inn til dem som står og tar imot – slik at enda flere får oppleve litt ekstra glede i julen.

Pinnekjøtt, julekaker og marsipan føles viktig, men det som betyr mest er å gjøre noe meningsfylt. Det trenger ikke å være så mye – men alt gagner.

Og hvis alle gjør litt, utgjør det en forskjell. Stor forskjell.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker