Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Adventstiden renner ut – det har gått fort i år, som alle år.

En julerefleksjon

«For øvrig er det kanskje stemningen, over alt, som betyr mest. Familiehygge, latter, lukter og følelsen av gode tradisjoner.»

Adventstiden renner ut – det har gått fort i år, som alle år. Hvorfor føles desember kortere enn andre måneder? Jo, for advent varer knapt mer enn tre uker, og julaften befinner seg ikke i enden av måneden. Plutselig kan kalendere med vidåpne luker legges til side, og alle de fire lysene i adventsstaken har blitt tent. Det ene er kanskje nedbrent. Pepperkakebeholdningen nærmer seg oppspist, og ikke har man rukket å bake alt man hadde tenkt. Flaxkalenderen er skrapt, og ingen gevinst er å spore i år heller. Juletreet er pyntet – men i dagens samfunn pyntes dette lenge før julaften. Finnes det ennå noen som venter til kvelden før?

Så sitter du der plutselig, og ser på «Kvelden før kvelden» foran TV-en i stuen, mens julebrus og gløgg går ned på høykant. Det er lille julaften, og grøten har gjort nytten. Igjen var det den samme personen som stakk av med mandelen, og marsipangrisen fikk seg en eier også i år. Nå koser du deg kanskje med «Grevinnen og hovmesteren» – eller svipper raskt forbi den mens du fnyser over dårlig humor. Begge deler er greit.

Barndomsjulen

Men selv om kvelden er koselig og stemningen god, blir det aldri helt som i barndommen. Den gangen julemagien var til å ta og føle på. Det var nesten umulig å få sove natt til julaften, for kroppen var full av sommerfugler og forventninger. Natt til julaften – årets lengste natt. Morgenen etter våkner du opp til lukten av julefrokost, kanskje nybakt julebrød. «Julemorgen» sender sin ørtende sending, og «Tre nøtter til Askepott» skuffer ikke i år heller. Ingen bryr seg om at én mann dubber alle karakterene. Følger du med på alt, henger du også med på «Reisen til julestjernen». Elsker du Disney, kikker du kanskje også innom «Mikkes magiske jul».

Ettermiddagen farer av sted, og snart fyller lukten av pinnekjøtt hjemmet. Den umiskjennelige lukten av julekveld, som man ikke kan være foruten (bortsett fra hvis man kommer fra andre kanter av landet, så klart). For noen av oss vil ribbe og juletorsk aldri kunne erstatte julaftens hovedrolle på matfatet. Selv om – en barnslig gane måtte gjerne bli vant til smaken i sin tid. Kanskje ble det både pølser og spagetti til julemiddag de første leveårene, inntil konfirmasjonen var et faktum og pinnekjøttet likeså.

Spenningen under treet

Juletreet – ekte eller falskt? Mange har sterke meninger her. Noen bryr seg mye – andre bryr seg døyten. Det viktigste er at det fungerer. Selv om lukten av grantre innebærer en viss julestemning i seg selv. Nymotens trend er sølvkuler og julepynt uten en eneste rød tone. Tidligere var treet overpyntet av glitter, papirbånd og julekuler i alle regnbuens farger. Tiden endrer seg, men julestemningen består. Noen holder fast ved kirkegang, mens andre hører julegudstjeneste på TV mens middagen trekker. Andre igjen, har aldri vært vant til denne tradisjonen.

Så er det tid for julegaver, og selv om et barnslig sinn venter i større spenning, er det litt kjekt for voksne også. Spesielt kjekt er det hvis man er sikker på å ha kjøpt den perfekte gave til ektefelle eller barn eller svigermor. Det er spennende å gi, og det er fint å bli overrasket.

Nostalgien

For øvrig er det kanskje stemningen, over alt, som betyr mest. Familiehygge, latter, lukter og følelsen av gode tradisjoner. Nostalgi og gamle gjengangere. Julemusikk, varme fra peis og lyden av nøtter som knekker mellom knokene. Sen kaffemat og lukten av klementiner. Inntil natten senker seg – sent. Alle fortjener en kveld som dette.

God julaften!

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker