Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SABOTASJE: 20 busskur ble tagget – synderen ble filmet og vegvesenet måtte punge ut. (Foto: Thomas Gangstøe)

  • SKAPTE ÅSANE: Kåre Johan Isdahl var en av frontfigurene som skapte Åsane idrettslag i 1971. (Foto: Erik Madsen)

  • LEVERTE PROTEST: Åsane raste mot dommeren etter tapet i toppkampen mot Grorud: – En skandale. (Foto: Erik Madsen)

  • STRID: Det pågikk en lengre konflikt om det skulle tillates bygging i Åstveitskogen, og flere samlet underskrifter for å bevare områdene. (Foto: Thomas Gangstøe)

ÅRSKAVALKADE MAI 2019:

Da busskurene ble tagget av bompengemotstandere

Minst 20 busskur ble tagget med Nok er nok - slagordet til bompengemotstanderne. Noen som prøver å ødelegge for oss, mente lederen for bompengepartiet.

– Styrkeløfting reddet livet mitt, sa Markus Brudvik (18) fra Flaktveit etter at han ble norgesmester i styrkeløft – og knuste konkurrentene på plassene bak. Unggutten stod samtidig frem hvor han fortalte om en tøff fortid med mobbing og spiseforstyrrelser. – Jeg har alltid blitt motivert av å høre folk si at dette får du ikke til sa, 18-åringen og fikk lovord av treneren: – Du kan bli verdensmester om du vil.

Daværende bytutviklingsbyråd, Anna Elisa Tryti, gjorde det klart at det ikke kom på tale med å legge til rette for utbygging og fortetting i skogen bak Myrdal stadion etter å ha avvist flere søknader fra utbygger Vartas, med Filip Rygg i spissen: – Bystyret bør ikke si  nei til byutvikling, sa en frustrert utbygger. – En prinsippsak. Grøntområder i sentrale Åsane er vektlagt her, svarte byråden.

Åsane Tidende fulgte opp saken – og både Frp og Høyre gjorde det klart at de støttet utbygger og ønsket utbygging. – Helt utrolig at et så stort og unyttet området som ingen benytter skal bare ligge der. Få det inn i kommuneplan nå, sa Tor Woldseth (Frp), mens Høyre mente området er optimalt til fortetting.

5000 nye graver ble planlagt ved Antveit gravplass, en del av Åsane kirkegård. Arbeidet vil ta to år og koster rundt 50 millioner kroner.

Utbyggingssaken i Åstveitskogen omtalte ÅT hyppig i 2019. Mange demonstrerte mot utbygging, men Høyre mente utbygging av demenslandsby burde prioriteres. – Vi mener det vil være god utvikling av området, sa Lise Ramsøy og Chris Jørgen Rødland (H).

Haukås rockeakademi arrangerte «Blåveis-festivalen». – Hadde vært knallkjekt om dette kunne blitt en årlig greie, sa leder for akademiet, Sveinung Myrjord.

Åsane Tidende laget en større reportasje om Åsane idrettslags historie. Den startet i 1970 og vi traff mannen bak grunnleggelsen av Åsane fotball året etter. – Vi ønsket å unngå ghettotilstander, som det var mye av på starten av 1970-tallet – da skapte jeg, sammen med noen andre, Åsane idrettslag. Reportasjen tar for seg klubbens historie – fra klubben het Midtbygda, til Åsane offisielt ble skapt i 1971 og frem til dagens klubb.

Og hvor stammer Åsanes oransje drakter fra? Noen mener Åsanes oransje drakter er hentet fra Nederland sine gylne landslagsår med sin moderne totalfotball og Johan Cruyff i spissen på 1970-tallet. «Oranje» tok seg til to VM-finaler, i 1974 og 1978, men tapte begge mot vertsnasjonene Vest-Tyskland og Argentina. Andre mener det er Wolverhamptons oransje/gule farger og klubben fra Vest-Midlands i England som er grunnen til bydelens opprinnelse i farger. – Jeg var jo en av dem som flyttet til Prestestien i 1970. Jeg foreslo «Old Gold»-fargen, en oransje-gulaktig farge på grunn av Wolverhampton, som fortsatt var store på den tiden, etter alle triumfene på 50-tallet, og det første engelske laget som ble vist på NRKs tippekamp i 1969. Jeg var selv stor supporter og vi ble enige om at fargene måtte være litt annerledes enn alle andre. – inspirasjonen er opprinnelig fra Wolves og ble bestemt i 1972, sa Magne Ohlen, som selv sier han var tidenes første målscorer for Åsanes seniorlag tilbake i 1971.

Stian Nygard fortsatte storspillet for Åsane i opprykksjakten. De oransje knuste svake Mjølner 5-1 i Narvik og klatret til 2. plass i 2. divisjon etter to Nygard-scoringer, to av Lorentzen og ett av Hammersland.

Tertnes imponerte med å slå opprykksfavoritt Arna-Bjørnar på Arna stadion: – Jeg er stolt. Vi har levert over all forventning, sa trener Henrik Reigstad etter triumfen og den gode sesongstarten.

400 deltagere reiste til topps på Tellevikfjellet da den årlige familieturen ble arrangert.

– Ren sabotasje, freste leder av bompengepartiet, Trym Aafløy, da ÅT konfronterte han med at 20 busstopp i Åsane var begått hærverk på med «Nok er nok»-tagging over vinduene. ÅT fikk senere bilder av mannen som utførte ugjerningen, mens vegvesenet måtte bruke rundt 300.000 kroner for å ordne opp i skadene. – Dette er penger vi kunne brukt på viktigere tiltak, svarte vegvesenet, som likevel ikke ville anmelde saken.

Bymiljøetaten åpnet for å ta livet av flere hjort etter at det stadig ble rapportert om flere ødeleggelser på Åsane kirkegård.

Hetlebakken-beboer, Ragnhild Solvang, raste mot forslaget om å flytte bomstasjonen i Vågsbotn. – Skal vi være de eneste i hele bydelen som må betale, sa hun og fikk lovnader fra Roger Valhammer om at en løsning skulle bli prioritert.

Åsane raste etter en kontroversiell dommersituasjon som trener Morten Røssland mener kostet laget minst ett poeng i tapet mot opprykksrival Grorud på Myrdal. – En klar dommeskandale sa han. – Jeg dømte «spill videre», svarte dommeren og tok ingen kritikk for at Åsane-spillerne stoppet opp å spille da de trodde mannen i svart hadde vinket for at ballen var ute.

Flaktveit gikk på nytt tap og lå under streken, mens Åsane-damene hadde fått en fryktelig sesongstart etter å ha gått tøft ut i forkant. Damene lå på nedrykksplass, mens Hovding åpnet sterkt,  slo Sleipner borte og tok sine 13 av 15 poeng så langt.

Bergen Travpark håpet på 20.000 besøkende til countryfestivalen den kommende helgen med flere store artister. Vi prydet avisen med flere bilder fra Åsanes 17. mai, Åsaneløpet og Åsanes duell mot Brann i NM.

Markus Barth ble trippel norgesmester, mens Elkjøp-sjefen var rystet over ulovlig dumping av både bilvrak, toaletter og fjernsyn.

Byråd Roger Valhammer bekreftet at det var flertall for å fjerne bomstasjonene i Vågsbotn og Tellevikveien. Dette skapte kraftige reaksjoner fra Hetlebakk-beboere, som plutselig ville stå alene om å betale for å besøke sentrale Åsane. – Denne løsningen er langt mer rettferdig, sa Valhammer.

Åsane-damene tok et sterkt poeng i Bærum mot tetlaget Øvrevoll Hosle. – Vi stod opp i krigen, sa trener Arild Mørk. Tertnes på sin side gikk til topps – mot alle odds etter å ha mistet et helt lag før årets sesong, etter å ha knust Fyllingsdalen 2 på Åstveit.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker