Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKUFFET: Inger Johanne Graff gikk hardt ut mot politikerne før valget angående dyrevern og sikkerhet. (Foto: Erik Madsen)

  • STORSPILTE: Håkon Lorentzen storspilte, det gjorde ikke Åsane i 3-3-kampen mot Sotra.

  • EKSPLOSJONSARTET: Et verksted på Toppe gikk i luften. (Foto: Bergen foto og media)

  • BRAKK: C-feltet har ligger brakk i en årrekke. Dette skapte på ny politisk debatt lokalt etter ÅTs kommentar.

ÅRSKAVALKADE JULI 2019:

Eksplosjon, dyrevern og C-felt

Kraftig eksplosjon på Toppe, bydelens skammekrok og en Åsane-svømmer som sikret seg fire NM-gull var blant de store sakene i juli.

Han har en far og bror som begge kjørte gokart og var aktive i bilsporten og startet selv å kjøre Gokart da han var seks år gammel. Etter 14 sesonger, vant Tobias Seilen Verlo (20) endelig sitt første NM-gull i Andebu på Østlandet i helgen. Hylkje-mannen Tobias Verlo har en NM.-bronse fra 2014 og et NM-sølv fra i fjor før han endelig i sin 14. aktive sesong leverte sin største prestasjon så langt og tok NM-gullet i Gokart.

Åsane Cykleklubb tok med seg hjem de gjeveste titlene fra NM sprint triatlon i Son i helgen. Vetle Bergsvik Thorn vant gull og kongepokal i NM elite menn. Kjæresten hans Stine Dale, vant NM gull i eliteklassen for damer. Begge er fra Åsane Cykleklubb. Begge vant i tillegg miksstafett sammen med Didrik Prestegård og Hanna Grieg Sætre.– Målet var å reise hjem fra NM med to gull. Det var tøft, men jeg er veldig fornøyd nå, og selvfølgelig fint at også Stine tok to gull, sier 20-åringen til ÅT. Dermed kunne paret reise hjem til Åsane med fire gull.

En ruset kvinnelig bilist ble tatt av politiet. Kvinnen skal ha vært borti noen parkerte biler da hun kjørte langs Åsamyrane. – Politiet meldte at bilfører var ruset da hun kjørte og var i tillegg i besittelse av mindre mengder narkotika.

– Vi var heldige, sier Håkon Lorentzen, som ble snytt som matchvinner etter vidundermål. Håkon Lorentzen hamret inn sitt åttende og niende mål denne sesongen. Men det var vertene fra Sotra som sjokkstartet etter en kjempetabbe av Kristoffer Valsvik. Han mistet ballen i egen 16-meter og serverte Sotra ledelsen før to minutter var passert. Så våknet Åsanes toppscorer og herjet vilt med vertenes forsvar i et lite kvarter. Den tidligere Sandefjord og Brann-spilleren rev Sotra sitt forsvar fullstendig i stykker da han rundet tre mann og satte inn utligningen mellom beina på tidligere Åsane-målvakt Borger Thomas, før han iskaldt ga Åsane ledelsen etter en strålende Stian Nygard-assist. Sotra kom tilbake, fikk med seg et 3-3-resultat – og det skal Åsane være svært glade for i en kamp blåtrøyene fra Straume dominerte fra start til slutt. Det betyr at det var seks poeng opp til teten, som gir direkte opprykk.

– Norge er et U-land på politikken rundt natur og dyrevern. Politikerne snakker om miljø, bybane og bompenger. Hva med dette? Vi griner hver dag. Det er hjerterått og vondt, men slik er virkeligheten, sa en fortvilet styreleder i Dyrebeskyttelsen Bergen, Hordaland, Inger Johanne Graff etter ny dyster statistikk. Graff har vært leder i Dyrebeskyttelsen Bergen, Hordaland, Dyrenes hus på Tertnes, i en årrekke og er svært fortvilet over den negative trenden med husdyr som blir forlatt – spesielt i sommermånedene. Hun krevde at politikerne tok ansvar og mante til påbudt ID-merking/Chipmerking av alle husdyr. – Vi kan starte med å se til land som Nederland og Belgia hvor ID-merking og chipmerking er påbudt. Uten identitet på dyr er det alt for enkelt å bare kvitte seg med dyrene sine og reise fra dem. 

Midt i fellesferien oppstod det en kraftig eksplosjon i Toppe næringspark, i et gammelt verksted som ble fullstendig nedbrent. Det ble opprettet sikkerhetssone på 300 meter rundt stedet. Årsaken var varme elektriske lamper, og ikke gassflasker, som politiet først meldte.

Tidligere Åsane-stopper, Sindre Austevoll, var korsbåndsskadet i et år. – og én mann får mye av æren for at han har kommet tilbake på banen for divisjonsrival Sotra. Austevoll ble hentet til Åsane i 2016, fikk stadig mer tillit og vokste seg etter hvert til å bli en svært spennende type i hjertet av Åsanes midtforsvar. Så fikk den høyreiste stopperen en alvorlig korsbåndskade i kampen mot Ullensaker/Kisa i september 2017. Og like etter at Sotra hentet inn 1-3 og sikret uavgjort mot Åsane, løp den storvokste stopperen, som Trond Bjørndal sammenlignet med Liverpool-legende Alan Hansen, da han hentet Austevoll fra Sogndal, rett bort til Åsane-fysio Åge Skjeldestad. – Ja, jeg brukte mye tid på å bli kvitt den skaden og Åge har virkelig betydd mye i den tunge tiden. Jeg har mye å takke han for, og han er en av grunnene til at jeg kom meg tilbake på banen på dette nivået, sier han om Åsanes fysioterapeut.

I forbindelse med leteaksjonen etter den savnede mannen, Norvald Tvedt (82), gjorde Luftambulansen funn av en død person i terrenget vest for Rollandsoksen i Åsane. En stund senere ble det bekreftet av politiet at det var den savnede mannen som var funnet.

Markus Lie tok fire gull på seks individuelle øvelser under helgens langbane-NM i Drammen. – Det må være bra betalt, sier gullfisken som var fornøyd med sine sportslige prestasjoner. Han vant 50- og 100 meter rygg samt 100 meter fri og 100 meter butterfly. Hadde Marcus prioritert annerledes kunne det kanskje blitt enda flere topplasseringer.

Åsane-trener Morten Røssland la ikke skjul på hvor problemet så langt i sesongen lå – og at det kunne koste dyrt. – Det er synd hvis dødballer skal koste oss opprykket. For Åsane slapp ikke inn mye mål. Tvert i mot var de gjerrigst i avdelingen sammen med Sotra per juli. Men de har fått syv av sine ti innslupne mål i trynet etter dødballer. Og mot de andre topplagene? Åtte baklengs. Det ligner ikke et opprykk, skrev ÅT på kommentatorplass.

Vi omtalte «Bydelens skammekrok» med henvisning til C-feltet og politikernes manglende evne til å ta grep. Tomten som er på størrelse med Åsane senter-området, har ligget brakk i mange år. Kommentaren skapte nytt engasjement rundt bydelens største ubrukte området.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker