Lokalavis for Åsane og omegn!
  • STRAMME INN: – Mange smittetilfeller I Bergen gjør at byrådet må se seg nødt til og innføre strengere smittevernstiltak. Foto: Sandor Dahl.

Nye korona-innstramminger:

Byrådslederen varsler kraftige innstramminger

– Alle må forberede seg på at vi de neste ukene må holde oss mest mulig hjemme, og begrense sosiale treff og reiser til et minimum. Det vil være forbud mot å være flere enn fem i et hjem, sier Valhammer. 

Under en pressekonferanse torsdag kveld varsler Bergen kommune nye lokale smitteverntiltak. Tidligere i dag presenterte regjeringen nye nasjonale tiltak.

- Budskapet var klokkeklart fra statsministeren tidligere i dag. La det være klart at budskapet også er klokkeklart fra Bergen: Nå er tiden inne for å være hjemme. Alle tiltakene blir først offentlige i morgen, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap). 

– Alle må forberede seg på at vi de neste ukene må holde oss mest mulig hjemme, og begrense sosiale treff og reiser til et minimum. Det vil være forbud mot å være flere enn fem i et hjem, sier Valhammer. 

– Vi vil også si nei til andre fritidsaktiviteter for voksne over 20 år. Dette vil gjelde idretter og andre aktiviteter som korøvelser, korps og lignende, sier byrådslederen. 

- Tiltakene vil forskriftsfestes, som vil si at de vil innebære påbud og forbud, opplyser Valhammer.

Bergen kommune har også satt kommunal kriseledelse. 

– Dagens situasjon minner om situasjonen i mars. Vi har ikke tid til å vente og se effekten av tidligere innførte tiltak før vi nå strammer inn ytterligere, sier helsebyråd Beate Husa (KrF). 

– Jeg tror mange støtter dette. Men noen vil spørre seg hvorfor vi kommer med tiltak nå. Bakgrunnen er smitten ikke har gått ned, men tvert imot økt, sier Husa. 

– Smitten sprer seg generelt i samfunnet. Det er flere ulike utbrudd, sier helsebyråden. 

Husa sier hun har stor omtanke for de som rammes direkte eller indirekte av tiltakene, både næringsliv, kultur og andre aktører.

Foreløpig har byrådet bestemt at følgende nye tiltak skal innføres i Bergen:​

- Forbud mot flere enn fem i private sammenkomster – unntak vil gjelde familier som er større enn fem. Består familien av fem personer eller flere, skal man ikke ha gjester på besøk.

Byrådet vil fredag komme med strenge restriksjoner på offentlige arrangement, uteliv, samt begrensninger i bruk av idrettshaller, bibliotek og andre offentlige steder. Byrådet vurderer også stenging.

- Det blir påbudt om hjemmekontor for alle som kan ha hjemmekontor, påbudt med digital undervisning ved høyskoler og universiteter. 

- Påbudt rødt tiltaksnivå og hjemmeskole på private og offentlige videregående skoler. 

- Det vil bli innført strengere regler for arrangementer. 

- Breddeidrett for voksne over 20 år, stenges. På samme måte vil det ikke bli tillatt med andre fritidsaktiviteter for voksne, som for eksempel kor og korpsøving.

Tiltakene kommer til å gjelde fra og med lørdag 7. november. 

Må ta et steg tilbake for å få ned smitten 

- Vi er inne i en avgjørende fase, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune. 

- Når smitten øker sånn som vi har sett de siste ukene vil denne økningen skyte kraftig fart hvis det ikke iverksettes tiltak, sier Hansen.

Mange vil kunne påpeke at de har gode smittevernsrutiner og at de ikke har hatt smitte hittil, men vi mener det ikke er nok i dagens situasjon.

Fagsjefen legger vekt på at det er mulighet for at steder og grupper som ikke har hatt mye smitte tidligere, fortsatt kan få en oppblussing i smitte.

- Derfor innføres det tiltak på steder som ikke har vist betydelig smitte så langt, forteller Hansen. 

Det er 71 nye tilfeller siste det siste døgnet. Les også om smittesituasjonen lokalt i Åsane under: 

Av

Sandor Dahl

red@aasanetidende.no

Andre saker