Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HJERTEVARME: Kanskje kan de av oss som fortsatt har god lønn og helse i behold, vurdere å gi en ekstra gave til noen denne julen?

Leder:

Åpne hjertet litt ekstra denne julen

«Ingenting vi har, må tas som en selvfølge. La oss derfor heie på dem som gjør en ekstra innsats for andre denne julen, og bidra der vi kan.»

Desember har åpnet dørene, og julestemningen strømmer inn i de tusen hjem. Men selv om julelys, lykter og stjerner skinner som vanlig, er det mye som er uvanlig i år. Julen 2020 blir mer annerledes for noen enn for andre.

En påminnelse

Nesten ett år har gått siden koronapandemien overrumplet oss i mars, og mange hadde nok sett for seg – og håpet – at det ville være over innen nå. Så enkelt ble det ikke, og plutselig befinner vi oss i andre bølge. Midt i julekaoset. Mens gaver skal kjøpes, kaker skal bakes og julemiddager skal fortæres, blir vi nødt til å passe oss ekstra. Med antibac i lommen og munnbind over ansiktet.

Mange satte frem julepynten litt tidligere i år, på oppfordring fra helseminister, Bent Høie. Allerede i november kunne man se julestjerner i vinduene til naboene, som en påminnelse om at i år er et uvanlig år. Vi trenger ekstra lys, ekstra håp.

Ulike skjebner

Enkelte har kjent pandemien hardere på kroppen enn andre. Mens noen har sluppet unna med hjemmekontor og begrensninger i reiselivet, har andre blitt permittert, oppsagt eller måttet jobbe døgnet rundt med frykt i kroppen. Noen har blitt adskilt fra sine aller kjæreste over tid, mens andre har opplevd dødsfall som følge av viruset. Enkelte har blitt forhindret fra å ta farvel, eller delta i begravelse. Noen har isolert seg i frykt for å bli smittet.

Ekstra mange sliter i år, både i Norge og ellers i verden. For de av oss som ikke har kjent korona på kroppen – verken fysisk eller psykisk – kan noe av konsekvensene føles litt «på avstand». Derfor: hvis det er ett år man bør tenke litt ekstra på andre i julen, er det nok i 2020. Mens enkelte har fått redusert sin inntekt og må leve på mindre, har noen kommet helskinnet gjennom krisen uten å tape særlig mye.

En ekstra gave

Kanskje kan de av oss som fortsatt har god lønn og helse i behold, vurdere å gi en ekstra gave til noen denne julen? Om det så er en julegave til bymisjonens juletre, en blomst på døren til et ensomt medmenneske, et ullteppe til en flyktning som fryser – eller en matkasse til en fattig familie langt borte. Mulighetene er uendelige, hvis vi åpner hjertet litt ekstra.

Koronapandemien har minnet oss om at livet er skjørt – selv her i Norge, og at både livsgrunnlag, helse og økonomi kan forsvinne over natten. Ingenting vi har, må tas som en selvfølge. La oss derfor heie på dem som gjør en ekstra innsats for andre denne julen, og bidra der vi kan.

God advent!

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker