Lokalavis for Åsane og omegn!
  • – INSPIRERT: Sindre Tjelmeland og Kjetil Knutsen har et helt spesielt forhold. En samtale i 2015 endret mye for Åsanes trenerprofil. 

Sindres (31) møte med gulltreneren endret alt: «Du skal bli trener»

Møtet med Kjetil Knutsen som forandret alt

Da Sindre Tjelmeland (31) bestemte seg for å legge opp i 2015, fikk han klar beskjed av Bodø/Glimt-treneren: – «Du skal bli trener».

Kjetil Knutsen tok et sensasjonelt seriegull med Bodø/Glimt etter at Strømsgodset ble slått i Drammen for to uker siden.

Fire år etter at han ble presset ut av Åsane, er mannen som tok klubben til Obosligaen på første forsøk i 2014, et av Skandinavias største trenernavn. Han har ført nordlendingene fra Obosligaen til sølvplass – før han kronet det hele med historiens første seriegull for Bodø/Glimt denne sesongen.

– Han var ekstrem, og veldig annerledes alle trenere jeg hadde hatt tidligere. Det var måten han snakket med spillerne på. En helt unik profesjonalitet, kynisme og personlighet. Kjetil har inspirert meg på sa mange måter.

Det sier Åsanes assistenttrener, Sindre Tjelmeland, som selv har hatt stor suksess med Åsane denne sesongen. 31-åringen ble ansatt i spann med Morten Røssland etter at Mons Ivar Mjelde ikke fikk forlenget kontrakten etter nedrykket i 2018.

Opprykk på første forsøk

Tjelmeland legger ned et stort antall timer hver uke og er mer ambisiøs enn de fleste. Tjelmeland og Røssland førte Åsane til opprykk på første forsøk, og ledet klubben sammen til Åsane fotballs beste sesong noen sinne etter at nettopp Knutsens 2016-utgave ble passert på poeng etter Ull/Kisa-triumfen.

Sesongen endte med tap mot Ranheim etter en historisk 5. plass, 45 poeng og opprykkskvalifisering.

For Tjelmeland ble først hentet av Kjetil Knutsen i 2014 som spiller etter at han imponerte for et Arna-Bjørnar som rykket opp til 2. divisjon. Mannen fra Etne hadde et par gode sesonger bak seg i 3. og 2. divisjon for Sandviken og Arna-Bjørnar, etter at han flyttet til Bergen for å studere på NHH.

Han bodde i kollektiv i sentrum med tidligere Åsane-spillerne Joakim Hammersland, Niklas Lerpold og Øystein Aksnes. Fotballen ble stadig viktigere, selv om studiene var grunnen til at han reiste hjemmefra.

Tjelmeland la egentlig opp som fotballspiller som 19-åring etter å ha spilt i FK Haugesund, Vard-Haugesund og Etne, men «gjenoppdaget» gleden med fotball etter at han startet på studiene i Bergen, først petroleum, før han heller valgte en Mastergrad i økonomifag på NHH, og presterte bra for ambisiøse Arna-Bjørnar og Sandviken mellom studiene.

Da hadde Kjetil Knutsen hadde nettopp tatt over et Åsane som så vidt berget plassen i 2. divisjon sesongen før, etter at nye Fyllingsdalen ikke ville satse på han.

Åsane ledet plutselig serien og hadde stø kurs mot opprykk til Obosligaen – på første forsøk under Knutsens ledelse.

Tjelmeland kom til klubben sammen med Kjetil Knutsen i forkant av 2014-sesongen. Lite visste han at Åsane et knapt år senere skulle spille Obosliga, og møte Brann og Sogndal, istedenfor Fana, Brann 2 og Egersund. 

– Jeg kunne være forbannet

Men det ble en litt trøblete overgang. Tjelmeland var skadeplaget og fikk lite tillit da han var friskmeldt.

– Jeg kunne være forbannet på han og mente jeg burde spille mer da jeg var skadefri, husker Tjelmeland.

– Jeg var litt usikker på Kjetil i starten. Han var veldig annerledes. Kynisk og vanvittig profesjonell. Jeg fikk stadig bedre inntrykk av måten han jobbet på og hadde dialog med spillerne på. Han hadde noe spesielt ved seg. Noe som stadig gjorde meg mer interessert i treneryrket, fortsetter han.

Så rykket Kjetil Knutsens unge Åsane opp med klar margin, syv poeng foran Bengt Sæternes Egersund. 

Plutselig var Tjelmeland, som egentlig la opp som fotballspiller før han reiste til Bergen, en del av et opprykk til landets nest øverste nivå.

Obosligaen neste. En helt ny treningshverdag for økonomistudenten Tjelmeland, og med knallharde krav fra sjefen:

– Jeg hadde slitt mye med skader. Opprykket vil gjøre at jeg måtte satse enda mer på fotballen, og Kjetil var beinhard. Jeg var ærlig med han etter sesongen hvor vi rykket opp, og sa: «Jeg gir meg».

Tjelmeland tok et valg. Han ville trappe ned og satse på studiene. Responsen han fikk var likevel noe uventet.

«Du skal bli trener», sa Knutsen.

– Jeg hadde siden jeg var 16-17 år alltid hatt et ønske og en ambisjon om å bli trener en dag, men ikke nå. Det var studiene som var viktigst, og jeg hadde nettopp bestemt meg for at fotballkarrieren på dette nivået var over.

– Men jeg takket ja, og har aldri angret siden.

For Tjelmeland trente sitt første lag da han var 17 år hjemme i Etne. Nå hadde han fått sjansen i en langt større klubb.

Knutsen var likevel bestemt og ordnet en trenerjobb i Åsane for den da 26 år-gamle midtbanespilleren, som kun hadde trent noen aldersbestemte lag på hjemplassen en liten time unna Haugesund.

Tjelmeland ble med tidligere Åsane-spiller, som hadde en fortid i Molde, Jon Andreas Husøy, som trener for Åsane 2 i 4. divisjon.

– Første året som trener var litt for halv maskin. Så fikk jeg muligheten til å ta B-lisensen. Jeg visste lite om treneryrket. Kan jeg leve av dette, da?, spurte han seg.

– Men jeg fortsatte. Plutselig var skolen 10 prosent prioritert og fotballen 90 prosent. Jeg elsket det.

Senere tok han over gutter 19-laget til Åsane hvor han jobbet i to år. I løpet av disse årene skjedde det endringer på Myrdal. Knutsen ble presset ut av klubben i 2016.

– Jeg støttet han alltid, og det sa jeg til han. Det siste rådet han gav meg før han forlot klubben var å bli i Åsane og fortsette min egen utvikling som trener. Jeg hørte på han, og det har vist seg å være en veldig god anbefaling.

Tjelmeland gikk etter hvert inn i rollen som utviklingssjef og toppspillerutvikler. I den stillingen var han ansatt frem til Trond Bjørndal i 2018 ville ha han som trener for A-laget sammen med Morten Røssland.

– Inspirerende

Han jobbet i akademiet, og med rekruttlaget, i tillegg til å være sjef for utviklingsavdelingen.

– Det var jo inspirerende i tiden før jeg ble ansatt som trener for A-laget. Jeg hadde Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes, som begge har tatt gull i Eliteserien nå, i rommet ved siden av meg. De ga meg mye inspirasjon, og jeg lærte mye på den tiden de to jobbet i Åsane.

Da hadde Tjelmeland allerede flere tilbud på bordet i utviklingsrollen. Både Start, Aalesund og Haugesund hadde tatt kontakt, men da trenerjobben til Åsanes A-lag kom på bordet, var han aldri i tvil.

– Jeg hadde et møte med Trond Bjørndal (tidligere sportslig leder, journ.anm.) og visste at jeg var aktuell som hovedtrener for A-laget etter nedrykket til 2. divisjon. Så fikk jeg forespeilt et samarbeid med Morten. Jeg kunne jobbe enda tettere med analyse, planlegging, spillerutvikling på feltet, og slike ting. Det var perfekt, og jeg tror det har vært den beste måten for meg å utvikle meg videre på. Jeg er utrolig takknemlig overfor Morten. Jeg har virkelig lært mye og tatt steg under, og sammen med Morten. Vi utfyller hverandre perfekt, sier han.

Ser aldri fotball som ren underholdning

Nå jobber han langt over en vanlig arbeidsuke, og snakker mye med Knutsen, som har ni år bak seg i Hovding, noen år i Brann, før det ble et kort stopp på Varden og tre år på Myrdal.

– Jeg ser mange av hans kvaliteter som trener i meg selv, så klart uten sammenligning. Jeg har sett alt av Bodø-kamper, og spesielt på delen rundt utvikling, og kultur i en spillergruppe. Hvordan utviklingen av det kollektive er viktigere enn resultatene, sier han.

– Nå ser jeg fotballkamper med et faglig perspektiv, aldri som underholdning. Jeg lærer mye på den måten, og bruker mye tid på det, sier han og fremhever Manchester City, Atalanta, Sassuolo og Bodø/Glimt som noen av lagene han følger tettest i sitt søk etter inspirasjon og kunnskap.

Men med en samboer og en liten baby på hjemmebane, vet Tjelmeland at han jobber i overkant mye, samtidig som han vet at det er det som må til for å lykkes.

– Drømmen er jo å en dag bli trener i Eliteserien, helst med Åsane.

– Jeg legger ned veldig mange timer i løpet av en uke, er ekstremt kritisk til meg selv og er opptatt av min egen utvikling som trener. Men jeg har også familie, og det er høyt på prioriteringslisten min, sier han.

Knutsen: – Mer målrettet enn meg

Kjetil Knutsen sier til ÅT at han husker godt dagen da han oppfordret – eller nærmest forlanget, at Tjelmeland skulle fortsette som trener etter at spillerkarrieren var over.

– Jeg husker den samtalen. Jeg var ærlig med han. Vi skulle opp til Obosligaen, og han hadde spilt lite, og slet mye med skader. Men han tålte det, og jeg så mye av meg selv i Sindre.

– Han var og er trolig enda mer målrettet enn meg selv. Han søker kompetanse, jobber knallhardt og har alt som skal til, sier Knutsen.

– Har veldig tro på han

Knutsen snakker om Tjelmelands ambisjoner og tror mannen fra Etne kommer til å bli hovedtrener en dag – et eller annet sted.

– Han må ikke ha for dårlig tid, og jeg tror han har valgt den rette veien slik han jobber nå i Åsane. Han er ekstremt ambisiøs, dyktig på feltet og er en type jeg har veldig tro på at kommer til å lykkes, også senere i karrieren. Han kan få en spennende karriere, spår Knutsen.

Knutsen startet selv sin trenerkarriere i 4. divisjon på Leikvang, på lik linje med Tjelmeland, før han i 2020 endte opp som seriemester.

– Jeg tror han på sikt vil bli hovedtrener og det kan godt bli for en stor klubb.

Som ÅT har omtalt, har dagens hovedtrener i Åsane, Morten Røssland, mottatt flere henvendelser fra klubber i hele Skandinavia. Drar han fra Åsane, kan erstatteren allerede være klar i unge Tjelmeland. 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker