Lokalavis for Åsane og omegn!
  • OVERVELDET VINNER: Ingunn Bratland ble veldig overrasket og glad da hun fikk vite at hun hadde blitt kåret til årets åsabu. Her tar hun imot gavekort fra Åsane storsenter på 6000 kroner, fra senterleder Nina Schanche Nilsen.

Årets åsabu:

– Jeg brenner for at barn og unge skal få en god musikalsk opplevelse

– Jeg ble helt overveldet. Dette hadde jeg ikke drømt om, sier årets åsabu-vinner, Ingunn Bratland.

Bratland fikk seg en kjempeoverraskelse den dagen hun fant seg selv i avisen – og leste at hun var blitt nominert som årets åsabu.
– Der startet den store overraskelsen. Min mann hadde sett det før meg, og jeg husker at han sa: når hadde du tenkt å fortelle det?
Bratland smiler. Hun ønsker å takke alle som har stemt på henne, og er ydmyk over å ha vunnet.
– Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde vunnet, ble jeg helt overveldet. Dette hadde jeg ikke drømt om, men det er jo veldig kjekt, presiserer den takknemlige åsabuen.

– Fantastisk

Korpsleder Ingunn Bratland har sittet i styret i Tertnes skoles musikkorps i snart 18 år. I lang tid har hun lagt inn et ukjent antall timer hver uke, til glede for barn og unge korpsmusikanter. Hun forteller litt om hva som gjør henne så engasjert.
– Bare det å se en åtteåring komme inn som ny aspirant og få lyd i instrumentet for første gang, det er veldig fint. Det er også fantastisk å kunne følge dem gjennom et helt skoleliv, fra de er små til de blir flotte og kjekke 19-åringer, forteller Bratland.
Hun presiserer at aspirantene har gitt henne veldig mye.
– Hvis jeg har gitt bare litt tilbake, er det fantastisk, smiler Bratland.

Hun forteller videre at hun i opplæringen er opptatt av at musikantene setter seg mål, store og små.
–Det kan være alt fra å bli Europas beste skolekorps til å gi bestemor en fantastisk opplevelse på neste konsert. Målene trenger ikke nødvendigvis å være skyhøye, sier hun.
Bratland påpeker også at en musikant ikke når målene sine alene.
– Det er viktig at rammen rundt korpset er trygg, og at det er en plass der det er lov å gjøre feil.
– Har du en dårlig dag, skal de andre være der og backe deg opp! Det er viktig at man har troen på seg selv, sier Bratland.

Må gi seg

Man kan lure på hvordan hun har greid å få tid til alt gjennom årenes løp.
– Det er så klart snakk om prioriteringer, men jeg har hatt tid til å spille selv også, sier Bratland når vi spør. Samtidig legger hun til at det har vært veldig hektiske perioder.
– Men det har gitt meg veldig mye!
Hun har selv barn som spiller i korpset, og har hatt det i en årrekke.
– Min yngste blir 19 nå i løpet av året, og da må jeg gi meg. Man må ha barn i korpset for å kunne sitte i styret, forklarer Bratland.

FANTASTISK:– Bare det å se en åtteåring komme inn som ny aspirant og få lyd i instrumentet for første gang, det er veldig fint. Det er også fantastisk å kunne følge dem gjennom et helt skoleliv, fra de er små til de blir flotte og kjekke 19-åringer, forteller Ingunn Bratland.
FANTASTISK:– Bare det å se en åtteåring komme inn som ny aspirant og få lyd i instrumentet for første gang, det er veldig fint. Det er også fantastisk å kunne følge dem gjennom et helt skoleliv, fra de er små til de blir flotte og kjekke 19-åringer, forteller Ingunn Bratland.

Store endringer

2020 har vært et spesielt år, også for Tertnes skoles musikkorps.
– Det har vært en utrolig spesiell og periodevis slitsom tid, erkjenner Bratland.
Hun forteller at de prøvde seg på digital undervisning da landet «stengte ned». Dette ble riktignok utfordrende, da det var vanskelig for alle å spille samtidig over nett.
– Vi fant etter hvert en måte å gjøre det på, slik at ting ikke ble lagt helt vekk. Da våren kom, fikk vi lov til å øve sammen utendørs, forteller Bratland.
Hun konstaterer at målebånd har blitt flittig brukt.

Da det ble mulig å øve inne igjen, hadde rommene på skolen for liten plass. Løsningen ble da å låne et lokale i byen.
– Vi kom i kontakt med en bedrift som hadde et tomt lokale stående, og som vi fikk låne. Da oktober kom, fikk vi en liten krise ettersom dette lokalet skule leies ut, forteller Bratland.
Men det løste seg også denne gangen.
– Vi kom da i kontakt med en musikkforening i Ytre Arna, og nå øvet vi i de samme lokalene som dem.

Må holde hjulene i gang

Nok en gang er korpset inne i en periode hvor det ikke er muligheter for øving.
– Igjen jobber vi for å få til digital undervisning. Dersom vi hadde lagt øvingen til siden en periode og sagt «vi ses igjen i februar», er jeg redd mange ville ha falt av, sier Bratland.
Hun presiserer at digital øving er mindre effektivt, men at det er viktig å holde hjulene i gang.
– Samtidig er det viktig at vi setter oss mål, slik jeg nevnte i sted. Da konkurransen i november ble avlyst, måtte vi snu oss rundt og finne det neste målet. Julekonsert sto på tapetet, men da dette også ble avlyst, valgte vi å spille den inn og heller gi folk en digital julekonsert, forteller Bratland.
Tertnes skoles musikkorps har i tillegg medvirket i innspillingen av musikkvideoen «Vi er Bergen», og fikk muligheten til å være med på å åpne kulturhuset i høst.
– Hadde det vært full nedstenging i tolv måneder, er jeg redd vi ville ha mistet mange på veien, sier Bratland.

Mer tid

På spørsmål om hva hun brenner for, svarer hun: å få se at barn og unge får en god musikalsk opplevelse.
Men den engasjerte korpslederen har også andre interesser.
– Jeg er glad i å strikke og lage kort, for eksempel kofirmasjonskort, forteller Bratland.

Og nå når hun må gi seg i styret, blir det ekstra tid til overs.
– Da blir det mer tid til disse interessene, og til familie. Jeg har nettopp fått et barnebarn, så det blir nok å bruke tiden på, smiler Bratland til slutt.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Fakta

Dere som har stemt

Av dere som har stemt, har vi trukket ut tre vinnere som kan komme innom oss og hente hvert sitt gavekort fra Åsane storsenter. Disse er:

Eva Raknes
Einar Østad
Robert Meyer

Åsane Tidende gratulerer!

Andre saker