Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UBEVISST RISIKO: Mange tar seg ubevisst til ansiktet, retter på munnbindet og klør seg uten å tenke over det. Vær oppmerksom på at du ikke gjør dette. Illustrasjonsbilde.

Sjekk ditt munnbind, åsabu

Er du helt sikker på at du bruker munnbindet riktig? Feil bruk er med på å øke risikoen for smitte.

Det føles enkelt å holde godt smittevern, om man har dårlig tid og rasker med seg et munnbind i farten. Det settes gjerne på omtrent slik det skal, og videre går ferden inn på bussen, i heisen eller på kontoret. De fleste i Bergen bruker munnbind nå, og det er nesten flaut å vise seg uten.

Minsk risikoen

For øvrig er det veldig viktig å være oppmerksom på brukerfeil, da det kan bidra til å begrense smitte. Dersom alle bruker munnbind riktig, vil risikoen minkes for alle parter – og aller mest brukeren selv.
Et medisinsk munnbind skal bare brukes én gang, og helst ikke lenger enn fire timer av gangen. Det er viktig at man rengjør hendene godt før munnbindet tas på – for å forsikre at ingen bakterier eller virus følger med hendene. Kantene skal ligge tett mot huden i hele omkretsen, og nesebøylen skal klemmes på hver side av neseryggen.

Dette har de fleste fått med seg. Det alle ikke er klare over, er hvordan man må te seg når munnbindet allerede er satt på. Først av alt – du må unngå ta borti munnbindet. Mange tar seg ubevisst til ansiktet, retter på munnbindet og klør seg uten å tenke over det. Ved å berøre munnbindet risikerer du å få virus på hendene. Dersom du absolutt må berøre munnbindet mens det er på, sørg for å vaske/sprite hendene etterpå.

Dropp direkte gjenbruk

Når munnbindet skal av, skal det ikke puttes i lommen – men kastes rett i bosset. Bruker du tøymunnbind, skal dette oppbevares i pose før det vaskes (på 60 grader). Ingen munnbind skal gjenbrukes uten vask. Det er nødvendig å alltid ta på seg et nytt og rent bind. Gjenbruk kan føre til økt risiko for å smitte deg selv, men også noe risiko for å smitte andre. Etter kasting/avtaking av munnbind, må du alltid utføre håndhygiene. Har du ikke tilgang til vask, sørg for å alltid ha en flaske antibac i lommen.

Dersom munnbindbruk skal fungere så godt som det er tenkt, er det viktig at alle er oppmerksomme på disse retningslinjene. Fikk du deg en oppvekker? Vi håper det.

Vår kilder:
FHI
Vitusapotek

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker