Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Nils Øyvind Hansen og Terje Oseberg Askeland mener vi åsabuere må være våkne og engasjere oss, slik at vi ikke blir overkjørt.

DEBATT:

Hvordan vil vi at et fremtidig Åsane skal utvikle seg?

Det er jo en spennende tanke at man ved å legge lokk på motorveien, kan skaffe over hundre tusen kvadratmeter verdifullt grunnareal midt i indrefileten av Åsane, skriver Terje Oseberg Askeland og Nils Øyvind Hansen.

Det er ingenting galt med en Bybane til Åsane. Det har heldigvis politikerne vi har stemt på forstått. Derfor har de med stort flertall vedtatt å bygge en bybane som skal ha sitt endestopp i Vågsbotn. Selvsagt har de det! Med de utfordringer vi står ovenfor i forhold til klima og miljø, så finnes det ikke noe annet godt alternativ, som daglig skal forflytte store folkemengder. Enhver som har satt seg inn i saken, vet at busser ikke kan konkurrere verken på kapasitet, regularitet eller miljø.

At hver person skal ha sin egen bil som vi skal bruke uansett hvor vi skal, er historisk helt nytt. Det har vi holdt på med i kun 40-50 år. Det har vist seg å ikke være bærekraftig. Derfor må vi slutte med det. Det kan være vanskelig å ta inn over seg. Vi som skriver dette har mellom 3 og 10 minutter gangtid til treningssentret vi trener på. Hvordan kommer vi oss dit? – Vi kjører bil. Hvorfor gjør vi det? – Fordi vi kan. Det er lagt til rette for det. Om det ikke var så tilrettelagt og vi måtte gå eller sykle, så ville det egentlig vært helt greit. Vi tror mange kan kjenne seg igjen i dette.

Fokuset på «for eller mot» en bybane som allerede er vedtatt, tar bort fokuset fra det vi egentlig burde diskutere, som etter vårt syn er: Hvordan vil vi at et fremtidig Åsane skal utvikle seg? Det forutsetter at åsabuene er villige og motiverte til å være med på å diskutere en bydelsutvikling som skal gjøre bydelen vår til et enda bedre sted å bo. Vi må tørre å være visjonære. Tenke stort! Om vi krever lite, så får vi ingenting. Om vi er engasjerte og stiller krav, så må de politikerne vi skal stemme på lytte til oss.

Det er nok av utfordringer å ta tak i. Et av eksemplene er sentrale Åsane. Her er omtrent hele området kun tilrettelagt for bil. Det er egentlig en eneste stor parkeringsplass, i tillegg til et par utdaterte og utslitte bygninger (Åsane senter og Arken) som vi får mindre og mindre bruk for etter hvert som folk gjør flere og flere av sine innkjøp på internett. Resten av området er som en sveitserost med alle sine rundkjøringer. Hele stedet fremstår som menneskefiendtlig. Er det slik vi vil at fremtidens Åsane sentrum skal være? At det skal være et område som frastøter seg folk, i stedet for å være et sted som er tilrettelagt for trivsel og bærekraftig næringsvirksomhet, -noe vi kan være stolte av?

Hva er det åsabuene ønsker seg? I et uhøytidelig spørsmål som vi stilte på facebook, likte mange den store drømmen om å få motorveien under jorden, slik at Åsane kunne fått et mer helhetlig sentrumsområde og blitt kvitt den evige trafikkstøyen. Det er jo en spennende tanke at man ved å legge lokk på motorveien, kan skaffe over hundre tusen kvadratmeter verdifullt grunnareal midt i indrefileten av Åsane. Kanskje man skal slippe til private på deler av området? Kapital er det nok av.

Åsabuene ønsker seg også møteplasser, grøntområder, parker, spisesteder, pub og aktiviteter for alle aldersgrupper. Hotell er også blitt nevnt. Vi er godt i gang med nytt kulturhus og ny stor og flott idrettshall, men det er forhåpentligvis bare en begynnelse. Det er kun fantasien som setter grenser.

Bybanen kommer. Erfaringer fra Fana viser at næringslivet etablerer seg i tilknytning til banetraseen. Det kommer høyst sannsynligvis til å skje langs denne banen også. Det skal vi ta vel imot, for det kanskje aller viktigste for Åsane er å etablere arbeidsplasser. Det Norge trenger i fremtiden er kunnskapsarbeidsplasser. Da må vi i Åsane forsøke å legge til rette for det, slik at bedrifter ønsker å etablere seg her, og våre barn og barnebarn ønsker å bo og arbeide i Åsane. En bybane med tilhørende matesystemer, kan hjelpe oss godt på vei.

En forutsetning for en positiv utvikling er at vi har rakryggede politikere som tenker helhetlig i forhold til byutvikling og det grønne skiftet, og ikke bøyer av for press fra næringsinteresser, lobbyister og andre pressgrupper. Her må vi åsabuere være våkne og engasjere oss, slik at vi ikke blir overkjørt.

Vi håper at debatten etter hvert kan dreie fokuset til å diskutere disse tingene før det er for sent. I mellomtiden bør vi kunne enes om: Hurra for Åsane! Bydelen for fremtiden, med alle muligheter!

Relaterte saker