Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UVORESIKTELIG: – Vi anser situasjonen som uoversiktlig og ber om at regjeringen innfører regionale tiltak for Bergensregionen sier Valhammer. (Foto: Sandor Dahl) 

Byrådsleder: – Vi er i en uoversiktlig situasjon

– Innbyggerne må forberede seg på strenge tiltak, sier helsebyråd Beate Husa (KrF)

Lørdag ble det bekreftet åtte nye tilfeller av mutert virus i Bergen. Byrådet er bekymret over smittesituasjonen i Bergen og i bo- og arbeidsregionen, og ber nå etter samråd med andre kommuner om at regjeringen innfører forsterkede tiltak i regionen det skriver de i en pressemelding. 

De varsler også at det vil bli en pressekonferanse søndag formiddag om situasjonen. 

– Situasjonen vurderes nå som uoversiktlig, og vi er bekymret over at vi nå ikke klarer å spore hvor flere av smittetilfellene med mutert virus kommer fra i Bergen. Bekymringen forsterkes av at det har vært en økning i andre kommuner, blant annet i Kvam og Ulvik. Vi har i dag hatt møter med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Statsforvalteren i Vestland og våre nabokommuner og er glad for at vi står samlet når vi nå  ber regjeringen om å innføre regionale tiltak etter samme modell som på Østlandet, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

– Vi er særlig bekymret over spredning av sør-afrikansk virus knyttet til en byggeplass i Bergen. Her er det mange ansatte, og ulike forhold på byggeplassen gjør at det er risiko for omfattende spredning. Det er behov for strenge tiltak når det er en risiko for en potensiell massespredningshendelse, sier Valhammer.

Må være forberedt på strenge tiltak

For å få full oversikt og begrense smittespredningen har smittevernoverlegen og medisinsk fagsjef anbefalt byrådet at det innføres strenge tiltak. Dette anses nødvendig i forhold til smitte- og utbruddsituasjonen og det faktum at det er flere klynger av smitte av både det britiske og sør-afrikanske viruset som ikke er tilstrekkelig kartlagt.

– Innbyggerne i Bergensregionen må forberede seg på strenge tiltak dersom regjeringen vedtar å innføre regional forskrift. Tiltak kan være inngripende med betydelige negative konsekvenser for befolkningen, også for barn og unge sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

– Et stort utbrudd i regionen vil imidlertid få en vesentlig mer langvarig og negativ effekt, også for barn og unge, enn en rask og streng nedstenging i en kort periode for å få oversikt, sier Husa. 

Av

Sandor Dahl

red@aasanetidende.no

Disse smitteverntiltakene kan bli innført i Bergen:

Kapittel 5A i koronaforskriften nevner blant annet følgende tiltak som virkemiddel mot smitteutbrudd. 

  • Serveringssteder, som restauranter, kafeer, barer og puber, og utested, som diskotek, nattklubber og lignende. Serveringssteder kan likevel holde åpent for å selge mat og ikke-alkoholholdig drikke som ikke skal nytes på stedet. Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester.

  • Butikker og varehus stenger, med unntak av: matbutikker, apotek, vinmonopol og bensinstasjoner.

  • Treningssentre og svømmehaller stenges.

  • Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller barn.

  • Biblioteker, museer og steder for underholdnings- og fritidsaktiviteter stenges.

  • Kino, teater og andre kultursteder stenges.

  • Hjemmekontor blir påbudt, så langt det er praktisk mulig.

  • Munnbind blir påbudt på steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

  • Det er ikke tillat å gjennomføre arrangementer, med unntak av begravelser.

Les den fullstendige oversikten over tiltak og unntak i kapittel 5A på lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-03-27-470#KAPITTEL_6 

Andre saker