Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GODE GAMLE: Bør bruker av glass og plexiglass byttes ut med betong? (Foto: Erik Madsen)

Leder:

Må vi tilbake til betong?

De er kanskje ikke de peneste, men gjøre jobben og er mindre utsatt for skadeverk.

Åsane har de siste året rette fokus mot hærverk på en rekke busskur i bydelen vår. Dette er dessverre ikke bare et problem som har eksistert det siste året. For fem år siden, talte vi hele 14 knuste ruter i busskur på strekningen Nyborg til Hordvik, og fra Tellevik til Åsane senter. Rutene koster cirka 10.000 kroner per stykk å erstatte. I tillegg fører ødeleggelsen til masse ekstraarbeid for Skyss og Fylkeskommunen.

Senest siste helg ble ruter i et busskur i Hesthaugveien knust for andre gang på ett år. Bare i 2020, har skadeverk på holdeplassene kostet staten 100.000 kroner. De blir sparket i stykker, kastet steiner på eller slått av noen som av ulike grunner er veldig sinte, eller bare vil tøffe seg.

Glasskur er flotte å se på. De gjør jobben, og gir deg oversikt i alle retninger. Spørsmålet er hvor stor regningen må være, før man må tenke annerledes. Fylkeskommunen har prøvd med uknuselig pleksiglass. Men dette svir og smelter vandalene i stykker, noe som også gir en kostnad for felleskapet.

Mange steder har man prøvd holdeplasser i tre, men man en del steder fortsatt har de gamle betongskurene.

Sistnevnte er kanskje ikke de peneste å se på, men fungerer og holder ventende tørre. Det aller beste er at de er vanskeligere å ødelegge. Betongskurene tåler at man kaster en stein på dem, eller sparker hardt i veggen. Slår man, vil det trolig være smertefullt for den utøvende part, men man ødelegger ikke bussholdeplassen.

Tagging, eventuelt gatekunst, vil nok oppstå de aller fleste steder.

Men det tåler vi, så lenger vi slipper å tråkke i glasskår eller risikere å skjære oss i knustre ruter mens vi venter på at bussen skal ta oss hjem.

La oss få betongskurene tilbake.

 

DYRT: Bare i 2020, har skadeverk på holdeplassene kostet staten 100.000 kroner.
DYRT: Bare i 2020, har skadeverk på holdeplassene kostet staten 100.000 kroner.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker