Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLARE: Tor Endresen, Bjørn Jensen og resten av Ausekarana stiller opp for å redde sin gamle turnébåt. (Pressefoto)

Klart for artistdugnad i Åsane kulturhus

Tor Endresen, Rune Larsen og Helge Jordal er bare tre av en hel haug med artister og kulturpersonligheter som stiller opp i Åsane for å redde en gammel showbåt med konsertmaratonet «Drømmen om Sjøscenen»

– Vi ønsker å skape en flytende kulturscene her på Vestlandet, sier Tor Endresen, som er en av initiativtakerne til dugnaden i Åsane kulturhus 6. mars.

Foruten de tre nevnte bergensartistene, kommer Berit Håpoldøy, Anne-Sophie, åsanebandet Twisted Days, gitarist Bjarte Aasmul, brødrene Iversen og ikke minst Ausekarane med Bjørn Jensen, samt et stjernelag med entusiastiske og arbeidslystne musikere.

I fem timer skal de spille gratis for å prøve å samle inn penger til fergen, som på 60-tallet trafikkerte strekningen Stavanger-Tau.

Kjøpt tilbake

Båten, som er bedre kjent som Showboat, er tidligere brukt av artister, deriblant Tor Endresen og Bjørn Jensens Ausekarane, til å reise rundt og underholde fra kai til kai. Men det er lenge siden.

– I fem år har vi savnet å kunne gå ombord på den trivelige kulturfergen og underholde eller bli underholdt i en havn langs kysten. Derfor har en gjeng med ildsjeler bestående av musikere, sjøfolk og entusiaster slått sine pjalter sammen og klart å få skuten tilbake til Bergen igjen.

Det nye navnet på fergen blir «Sjøscenen».

LOKALE: Åsanes fremadstormende band, Twisted Days spiller i Åsane kulturhus 6. mars. (Foto: Ove Landro)
LOKALE: Åsanes fremadstormende band, Twisted Days spiller i Åsane kulturhus 6. mars. (Foto: Ove Landro)

Stor jobb

Men de nye eierne har en stor jobb å gjøre.

Maskiner er overhalt og i god stand men i følge Tor Endresen må mye gjøres for å få båten i stand forskriftsmessig, og med tanke på det som skal til for å kunne arrangere kulturarrangement ombord.

– Scene, sal, salong etc. må også pusses opp. Det må legges nytt gulvbelegg. Toalettene må pusses opp. Det er mye arbeid. Så vi vil derfor samles til dugnad å få inn noen kroner til oppstart og drift slik at vi kan være klare når det igjen blir mulig å avholde arrangement i henhold til de til en hver tid gjeldende smitteregler, sier han til Åsane Tidende.

Det er stor dugnadsvilje i sjømannsgjengen og mange har bidratt med stor arbeidslyst og gjort mye grovarbeid allerede.

Men det må også investeres i en ny stillegående og miljøvennlig hjelpemotor. Den koster rundt 150.000 kroner.

– Vi håper å få inn litt penger under artistdugnaden til en slik motor, sier Endresen.

Streamingkonsert

6. mars er altså den store dagen, og planen er å streame konserten slik at alle som vil kan få se den. Arrangørene håper også at smittevernreglene gjør at det er mulig å ha litt publikum til stede også.

– Vi tror det blir en uforglemmelig kveld, der flere av artistene har opptredener sammen og hvor vi håper å skape magiske øyeblikk.

– Hvorfor har dere valgt Åsane kulturhus?

– Det har egentlig litt med konserten jeg og min datter hadde der under Åsane kulturfest å gjøre. Stemningen var fantastisk, selve huset var fabelaktig og lyden er av utrolig høy klasse. Totalt sett en av de beste konsertcenene i landet.

En flytende kulturscene

Sammen med sponsorer, artistdugnad og en betydelig mengde egeninnsats, håper eierne av Sjøscenen å få fartøyet på vannet igjen.

– Drømmen er å reise rundt fra havn til havn på Vestlandet og opptre for publikummet som bor der vi er. Her snakker vi kanskje om Kim Fairchild med sitt planlagte Billy Holliday-show, Øyvind Blunck, Ausekarane og mange andre. Vi ser for oss konserter, stand up, kabaret og annen type scenekunst. Alt innen kultur, forteller Endresen som har 35-års jubileum som artist i 2021.

Da han seilte rundt med Ausekarane, er det spesielt en episode han husker fra Austevoll.

– Det var en kar som kom bort til meg og sa. «Det dere gjør er ikke bare vittig, det er også viktig». Det glemmer jeg aldri. Folk setter stor pris på at det kommer en båt med kultur til et mindre samfunn, og skaper store øyeblikk, smiler han.

Konserten starter klokken 19.00 den 6. mars og varer til midnatt. NRK-programleder, forfatter, musiker og journalist, Bård Ose fra Åstveit leder artistdugnaden.

MUSIKALSK REISE: Trioen Lars Hammersland, Berit Håpoldøy og Helge Jordal er med på dugnaden med en musikalsk reise til Amerika. (Pressefoto)
MUSIKALSK REISE: Trioen Lars Hammersland, Berit Håpoldøy og Helge Jordal er med på dugnaden med en musikalsk reise til Amerika. (Pressefoto)
OPPTRER: Rune Larsen og Anne Veddeng opptrer under artistdugnaden i Åsane kulturhus. (Pressefoto)
OPPTRER: Rune Larsen og Anne Veddeng opptrer under artistdugnaden i Åsane kulturhus. (Pressefoto)

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Sjøscenen

Hadde plass til 30 biler

MF «Strand», senere «Eidssund»«Fugløysund»

«Forsand, «Showtime» og nå «Sjøscenen» er en bilferge som gikk i ulike fergesamband i Ryfylke for Det Stavangerske Dampskibsselskab i perioden 1966-1991.

17. juni 1966 ble den satt inn i Stavangerskes fergesamband Stavanger-Tau i samseiling med selskapets andre bilferge «Tau». «Strand» var svært rask, mye raskere enn parhesten «Tau», men brukte også mye mer drivstoff når den gikk full fart. Både av hensyn til rute og drivstofforbruk måtte «Strand» derfor gå med redusert fart, noe som kunne gi noe risting og vibrasjoner.

I Juli 1973 ble «Tau» avløst i ruten av Stavangerskes nybygde, større ferge «Stavanger».

I 1977 (eller 1978): Avløst i Tau-sambandet. «Strand» ble da satt inn i Rennesøy-ruten (Stavanger-Bru-Vestre Åmøy-Askje-Vikevåg) i samseiling med selskapets ferge «Rennesøy».

Ca.1977: satt inn i Midtsambandet (Stavanger-Talgje–Judaberg–Halsne-Eidssund-Nesheim-Nedstrand) i samseiling med Stavangerskes ferger «Finnøy» og «Ombo».

I 1991 ble båten solgt til AS Party og omdøpt til «Fugløysund» etter å ha hett «Eidssund» fra 1982. To år senere ble den utleid til Fylkesbåtene i Sogn og Fjordane og brukt som turistrute i Flåm-Gudvangen.

I 1998 ble fartøyet solgt videre til Fjordservice AS i Stavanger, og omdøpt til Forsand. Den ble da benyttet som restaurantbåt og til charterturer.

I 2007 ble eierselskapet fusjonert inn i Tide sjø AS Bergen, og båten ble brukt til charter og ulike arrangement.

I 2009 blir den igjen solgt til Showboat AS på Kleppestø og året etter døpes fergen om til Showtime

Den har siden blitt brukt av blant annet Ausekarane, før den ble solgt i 2015.

Nå er den tilbake i Bergen og eies av en gjeng kulturpersonligheter og Sjøfolk under navnet Sjøscenen.

 

Andre saker