Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SEIER: Elevene fra 3b ved Rolland vant konkurransen blant 2400 elever i hele landet. Haukås sine 5. klassinger tok et imponerende sølv. Preben, Gabriel V, Ali, Signe, Amina Emilie, Maren, Helene, Lucas, Sofie, Mio, Edith, Nicolai, Madelen,, Sarah, Gabriel K, Maria, Casper, Lotte, Mathias, Emilia, Sienna, Even, Alexander, Eva, Mille, Filip, Lilly, Carl William, Frida, Senia, og lærere Vibecke og Anne

     

     

Rolland-elevene til topps: – Det var både jubel og tårer

De 30 elevene fra klasse 3b på Rolland skole hentet hjem gullet fra årets nysgjerrigper-konkurranse: – Fantastisk.

«Hvorfor er det så mye brostein i Bergen sentrum» var utgangspunktet for 3. klassingene da de var klare for den landsdekkende konkurransen som inkluderte 2400 elever fra hele landet.

21 finalister stod igjen, og Åsane var representert med både Rolland og Haukås skole.

I dag kom gladmeldingen til elevene på Rolland:

De tok gullet og vant 30.000 kroner.

– Vi har jobbet med prosjektet i to år totalt. Det startet da vi skulle på klassetur til pepperkakebyen, så la vi merke til all brosteinen, og tenkte på hvorfor det er så mye brostein i Bergen, sier fire av de 30 elevene som var en del av prosjektet, Maria, Lilly, Gabriel V og Mathias.

Elevene fant ut at brosteinen har sin opprinnelse mer enn 100 år tilbake i tid – helt til Kong Christians regjeringstid, at brostein drenerer vann bedre, og intervjuet både byantikvar og andre eksperter i sitt søk etter svaret.

Valgte brostein-prosjekt

– Vi fant mange svar, og synes det har vært et veldig spennende prosjekt å jobbe med. Vi tenkte at dette er noe mange lurer på, siden det er så mye brostein i Bergen, og kanskje det kunne gjøre sjansen til å vinne større, smiler de.

Det gjorde det definitivt. To år senere ble de kronet «årets nysgjerrigper 2021».

– I tillegg var jo Bergen 950 år i 2020, og brostein er veldig bergensk. Det passet perfekt.

At det var Rollands 3. klassinger som vant, ble avslørt for elevene i dag tidlig.

– Det var jubel og tårer

– Vi hadde en mistanke, og det var helt fantastisk å få vite at vi vant. Tenk at av 2400 elever, var det oss 30 fra Rolland som ble best av alle. Vi er veldig glad, jubler de.

– Det var både jubel og tårer da vi fikk vite resultatet. Det er et prosjekt vi har jobbet så lenge med, og da føles det bra å gå helt til topps.

Her kan du lese om hele prosjektet og konklusjonen til elevene: https://www.nysgjerrigper.no/siteassets/nysgjerrigper-prosjekter/rapporter/rolland-skole-3b-hvorfor-er-det-sa-mye-brostein-i-bergen-sentrum.pdf

Tok sølv

Haukås skoles 5. klassinger, som ÅT omtalte tidligere i uken, tok sølvet. Dermed ble det dobbelt medaljedryss over Åsane i den gjeve forskningskonkurransen.

Haukås forsket på hvorfor tyggisen blir hard og fant ut at både spytt og sukkerinnholdet er grunnen, samtidig som elevene ble overrasket over at nesten alle tyggisvariantene inneholder plast.

Les den saken her:

 

 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker