Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Renseanleggene er nok langt bedre enn på 80-tallet og trolig er det ikke farlig om noen slenger uti en rusten krok fra en fiskestang eller dypper beina i vannkanten, men vi skal likevel respektere bestemmelsene om at drikkevannskilden skal holdes ren. (Foto: Thomas Gangstøe)

LEDER:

Vi visste vi ikke hadde lov

Nysgjerrigheten kom selvsagt av at vi visste vi ikke hadde lov. Drikkevannet var nemlig hellig.

Da jeg vokste opp på 80-tallet lekte vi i skogen, på fjellet og rundt små vann. Et av disse var et drikkevann. Selv om vi selvsagt var ekstra nysgjerrig på akkurat dette vannet, visste vi at vi måtte holde oss unna, ikke stikke beina uti og i hvert fall ikke bade.

Nysgjerrigheten kom selvsagt av at vi visste vi ikke hadde lov. Drikkevannet var nemlig hellig. Vi måtte ikke tilføre bakterier i vannet som kom ut av springen i hjemmene våre. Og det gjorde vi heller ikke. Det var ikke bare foreldrene våre som fortalte at det var forbudt å bade i drikkevannet, også på barneskolen fikk vi beskjed når vi gikk tur forbi et slikt vann. På den måten ble det gjentatt, ikke bare hjemme, men også blant skolekameratene. Det kan godt hende det var en eller annen «bølle» som tok seg en ulovlig dukkert, men blant oss 9-10 åringer, som var det en liten frykt for hva som kunne skje om vi badet her.

Den frykten finnes nok ikke på samme måte i dag. Renseanleggene er nok langt bedre enn på 80-tallet og trolig er det ikke farlig om noen slenger uti en rusten krok fra en fiskestang eller dypper beina i vannkanten, men vi skal likevel respektere bestemmelsene om at drikkevannskilden skal holdes ren. For som avdelingsleder Hogne Hjelle i vann- og avløpsetaten sier i dagens Åsane Tidende, så kan aktivitet avle aktivitet. Bader en person, så tenker andre at det er greit. Og vipps så er det titalls badende i vannet hver eneste dag. Det kan påvirke kvaliteten på det som sendes gjennom rørene og opp i springen vår.

Respekten for drikkevannskilden bør være like stor i dag som på 80-tallet. Det er den ikke. Trolig fordi det ikke snakkes like mye om at man ikke skal bade eller fiske i drikkevann. Derfor er utspillet til Hogne Hjelle viktig. Og flere bør ta opp problemstillingen, både hjemme, på skolen og kanskje til og med blant førskolebarn. Selv om det ikke er barn som hovedsaklig bader i Jordalsvatnet, så er det her man må begynne.

Velg heller et av de mange andre flotte vannene eller badestedene ved sjøen som vi har i den naturskjønne bydelen vår.

Jordalsvatnet er hellig.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker