Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VALG 2021: Stortingsvalget 2021 er et parlamentsvalg i Norge som avholdes 13. september. Hos Innbyggerservice i Bergen kan du forhåndsstemme allerede fra 1. juli. (Foto: Regjeringen)

Fra 1. juli kan du forhåndsstemme ved Innbyggerservice i Bergen

Hos Innbyggerservice i Bergen kan du forhåndsstemme allerede fra 1. juli. Ordinær forhåndsstemming starter ikke før 10. august og dermed er ikke stemmesedlene med kandidatnavn klare.

Det melder Bergen kommune i en pressemelding.

– Stemmesedlene som brukes ved tidlig forhåndsstemming, inneholder kun navnene på alle registrerte politiske partier i Norge. Du merker av for det partiet du ønsker å stemme på. Ønsker du å stemme på et parti/gruppe som ikke står på stemmeseddelen, skriver du navnet på partiet/gruppen i det blanke feltet på stemmeseddelen. Du kan ikke gjøre endringer i rekkefølge på kandidater eller stryke kandidater hvis du forhåndsstemmer før 10. august skriver kommunen i meldingen.

Hvem kan stemme?

Alle som har fylt, eller fyller, 18 år i år kan stemme. Er du nordisk statsborger, kan du stemme hvis du har vært registrert bosatt i Norge senest 30. juni i år. For utenlandske statsborgere, gjelder det de siste tre årene.

Hvor og når jeg kan stemme?

Forhåndsstemme kan du gjøre fra tirsdag 10. august til og med fredag 10. september i hvilken som helst kommune. På valgdagen må du stemme i kommunen du er folkeregistrert bosatt i per 30. juni 2021. Du kan stemme i hvilket som helst valglokale i kommunen.

Stortingsvalget 2021 er et parlamentsvalg i Norge som avholdes 13. september. Det skal velges representanter til landets nasjonalforsamling, Stortinget, for perioden 2021–2025.

Hva må jeg ha med når jeg skal stemme?

Du må ha med legitimasjon når du skal stemme. Det kan være pass, førerkort eller bankkort med bilde. (Det er ikke et must å ha med valgkort, men det er lettere for valgfunksjonærene hvis du tar det med, og det går raskere).

Slik går du frem når du stemmer. 

– Gå inn i et avlukket. Her finner du stemmesedler til alle partiene. – Ta stemmeseddelen til det partiet eller gruppen du ønsker å stemme på. – Du kan endre på stemmeseddelen hvis du ønsker det/endre på rekkefølgen på kandidatene. NB! Du kan ikke gjøre endringer i rekkefølge på kandidater eller stryke kandidater hvis du forhåndsstemmer før 10. august – Brett stemmeseddelen slik at partinavnet kommer inn, og feltet for stempling ut. (Da kan ingen se hva du stemmer) – Gå ut av avlukket og bort til en valgfunksjonær. – Legitimasjon kontrolleres, og om du står i manntallet. – Du får stempel på stemmeseddelen din. – Legg stemmeseddelen i valgurnen, og du har avgitt stemme! På valg.no finner du mer informasjon om årets valg.

Av

Sandor Dahl

red@aasanetidende.no

Andre saker