Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Sammen med 7000 elever fra hele landet, var elever fra Eidsvåg skole med på norges største gymtime.

Eidsvåg-elever deltok på Norges største gymtime

Sammen med 7.000 elever fra hele landet, deltok elever fra Eidsvåg skole da Norges største gymtime ble gjennomført tirsdag for å oppfordre politikere til å sørge for økt aktivitetsnivå hos norske barn.

Flere hundre skoleklasser med totalt over 7.000 elever deltok i den digitale gymtimen som ble arrangert av det digitale treningssenteret Naardic i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen, Kreftforeningen, Norges Idrettsforbund, Fysioterapeutforbundet og Aktivitetsalliansen. Via videokonferanse fulgte elevene oppfordringene fra Yngvar Andersen og Annema Refsnes som var blant gymlærerne for dagen. Én skoleklasse fra Bøler skole i Oslo deltok fysisk foran Stortinget sammen med representanter fra organisasjonene.

Norgesrekord

– Det var fantastisk moro å trene sammen med tusenvis av glade barn. En stor takk til alle lærere og foreldre som bidro til å sette en Norgesrekord i antallet som deltok i en gymtime. Denne gleden og entusiasmen for å bevege seg i løpet av skolehverdagen håper vi også mange politikere merker seg, sier Ole Petter Hjelle, gründer av Naardic og kjent som treningslegen. Han legger til:

– Vi mener at mer lek og bevegelse i skolen vil være blant de viktigste folkehelsetiltakene siden røykeloven. Vi ser en svært uheldig trend hvor norske barn beveger seg mindre og mindre jo eldre de blir. En viktig grunn til dette er blant annet at norske barn sitter for mye stille på skolen

Aktivitetsnivået til norske barn synker med omtrent 40 prosent når de går fra barnehagen til de begynner på skolen. Deretter reduseres aktivitetsnivået betydelig for hvert år barna blir eldre. En gjennomsnittlig norsk 15-åring, ligger eller sitter 17 av døgnets 24 timer. Det er ikke bra for hverken deres fysiske eller mentale helse. 

– Vi vet at barn og unge beveger seg for lite, og skolen er den viktigste fellesarenaen vi har. Vi vil derfor få mer fysisk aktivitet inn i skolen, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Like farlig som å røyke

Til tross for at det er bred politisk og faglig enighet om at aktivitet er viktig for barna og for folkehelsen, legger regjeringen bort ambisjonen om mer fysisk aktivitet i skolen for alle.

– Dette gjøres ved å skrote stortingsvedtaket fra 2017, som ga alle norske skolebarn minst én time med fysisk aktivitet og lek hver dag på skolen. Når vi vet at inaktivitet er like farlig som å røyke og koster samfunnet vårt omtrent 240 milliarder kroner hvert år, er dette både skuffende og uforståelig, sier Hjelle.

– Vi som var forslagsstillere er opptatt av at elever skal få den fysiske aktiviteten hver dag. Vi mener det er bra for mental helse, fysisk helse og for læring, sier Tuva Moflag, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, som også deltok på gymtimen foran Stortinget

Andre saker