Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PREGET: Bistandsadvokat Asgeir Thomassen sier overfor ÅT at denne saken er helt forferdelig for hans klient og at det er en svært stor påkjenning og ha denne gjelden over seg. (Foto: Erik Madsen / pressebilde)

Kvinne svindlet for 2,4 millioner kroner:

Håper bankene sletter gjelden: – Hun risikerer at boligen går på tvangssalg

Bistandsadvokaten: – Vi snakker om en dame som er blitt grovt utnyttet, og det eneste bankene er opptatt av er at «vi skal ha pengene våre.», hevder han.

Åsane Tidende kunne onsdag fortelle om en kvinne i 50-årene som er tiltalt for å ha svindlet en annen kvinne for over 2,4 millioner kroner i form av at hun tok opp lån og kredittkort i hennes navn over en periode på to år, mellom 2018 og 2020.

Når rettsaken kommer opp for Hordaland tingrett i november, må kvinnen svare for seg angående de alvorlige tiltalepunktene. 

Den svindlede kvinnens bistandsadvokat, Asgeir Thomassen, sier til Åsane Tidende at denne saken er helt forferdelig for hans klient.

– Hun er blitt utsatt for grovt identitetstyveri og vi snakker nok om mer enn de 2,4 millionene som står beskrevet i tiltalen, om vi tar med renter og pålagte utgifter, hevder han.

– Hvordan har hun det?

– Saken har vært og er en påkjenning for henne.

– En ekstra belastning

– På hvilken måte?

– Fordi kravene eksisterer fortsatt, og selv om den tiltalte blir dømt, må hun kjempe mot kreditorene som vil ha tilbake pengene. Så det er jo en ekstra belastning.

– Viser ikke kreditorene noe som helst form for medlidenhet?

– Nei, det er null sympati for den situasjonen min klient er blitt påført, sier han. 

Mener bankene bør oppheve gjelden

– Hva synes du som hennes bistandsadvokat om dette?

– Vi snakker om en dame som er blitt grovt utnyttet og det eneste de er opptatt av er «vi skal ha pengene våre.»  

Det er totalt ti banker og en rekke andre kredittinstitusjoner advokatens klient nå skylder penger som følge av at hun ifølge tiltalen skal ha blitt svindlet for 2,4 millioner kroner. 

Thomassen nevner spisielt Sparebanken Vest, som er den fornæremde kvinnes egen bank. Han mener banken burde ha gjort mer og tvert avskrevet lånet.

– Det er fortærende at banken ikke vil etterkomme kravet. Min klient kan risikere at boligen hennes går på tvangssalg med tanke på den totale gjelden, og det er litt paradoksalt med hensyn til at boliglånet er i Sparebanken, så det burde være i deres beste ønske at i alle fall de vil bidra og gjøre noe med denne byrden, som er blitt skapt overfor min klient. Jeg vil understreke at jeg har en god tone med Sparebanken, men jeg mener altså at kravet skulle vært ettergitt. 

Sparebanken Vest: – Kravet er satt i bero

ÅT har bedt om tilsvar fra Sparebanken Vest. De svarer på generelt grunnlag av hensyn til taushetsplikt og sier at sier at gjeldskravet til kvinnen, som ifølge tiltalen har blitt grovt svindlet, står i bero inntil en rettskraftig dom er lagt til grunn. 

– Vi har forståelse for at dette er en svært vanskelig situasjon for vår kunde og har satt kravet i bero mens vi avventer en rettskraftig dom, sier Hanne Dankertsen, kommunikasjonsdirektør i Sparebanken Vest. 

– Generelt er det slik at dersom en kunde har vært utsatt for identitetstyveri, vil vi som hovedregel sette kravet i bero hvis forholdet er anmeldt og det pågår en straffesak mot gjerningspersonen. Når rettskraftig dom foreligger, vil det bero på en konkret vurdering om kravet skal forfølges overfor kunde eller gjerningsperson.

Hun er opptatt av at bankens kunder skal være trygge:

– Kundene skal være trygge hos oss. Derfor jobber både Sparebanken Vest og finansbransjen som helhet kontinuerlig med forebygging og avdekking av Bank-ID-svindel. Finans Norge har også utarbeidet en bransjenorm hvor bankene i større grad blir oppfordret til å ettergi krav mot svindelofre.

Kommunikasjonsdirektør i Sparebanken Vest, Hanne Dankertsen. (Foto: Silje Katrine Robinson)
Kommunikasjonsdirektør i Sparebanken Vest, Hanne Dankertsen. (Foto: Silje Katrine Robinson)

Av

Sandor Dahl

red@aasanetidende.no

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Relaterte saker