Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SPENT: Marthe Jansen er spent foran søndagens tv-aksjon, hvor pengene som kommer inn går til å bekjempe barne-ekteskap. Men Plan Norge trenger fortsatt bøssebærere i Åsane og håper flest mulig melder seg som frivillig i løpet av de neste dagene.

Trenger 400 bøssebærere i Åsane

– Vi trenger fortsatt mange bøssebærere i Åsane, og blir veldig glade når folk melder seg til å gjøre en to-timers innsats, sier fylkesleder for TV-aksjonen, Marthe Jansen.

Førstkommende søndag går årets tv-aksjon av stabelen på rikskanalen. Norge rundt skal titusenvis av bøssebærere ringe på dørene. I Bergen er det behov for 3000 bøssebærere, mens det i Åsane trengs 400 frivillige.

– Vi har forlengst tatt kontakt med både Åsane folkehøgskole og våre andre kontakter i bydelen, men har fremdeles behov for en god del bøssebærere, sier hun.

Skjer hvert tredje sekund

Det er Plan Norge, som står bak årets aksjon, som har fått navn «Barn, ikke brud»

– Millioner av jenter får ikke oppfylt sine drømmer. Hver tredje sekund blir en jente giftet bort et sted på kloden. Jenter som dermed går glipp av skolegang, utdanning, lek og moro. Jenter som går glipp av å få være barn, men blir brud. I stedet blir de ofte flyttet fra sitt eget hjem og familier, kroppene blir alt for tidlige gravide. Jentene som opplever å bli giftet bort har større risiko for å bli utsatt for vold og overgrep av sin partner. Konsekvensene av barneekteskap er brutale, både for jentene, familiene og lokalsamfunnet, opplyser Jansen til ÅT.

Nå håper Plan Norge å samle inn mest mulig for å bekjempe barneekteskap.

– Plan har arbeidet med og for barn siden 1937, fokuset i år er jenter – fordi der barn ikke har det bra, så har jenter det ofte verst. Midlene som kommer inn fra årets TV-aksjon skal inn i lokale prosjekter i fem ulike innsats land, alle land hvor barneekteskap ikke er uvanlig, og hvor barneekteskap dessverre er blitt et enda større problem det siste halvannet året. Fordi under pandemien har skoler måtte stenge ned, fattigdommen øker, og foreldre er ytterligere presset til å måtte gifte bort døtrene sine. Plan arbeider lokalt i disse fem innsatslandene, henholdsvis Bangladesh, Nepal, Mali, Malawi og Niger. Hvor det med unntak av Niger er mellom 40 og 50 prosent av jenter under 18 år som blir giftet bort. I Niger er tallet over 80 prosent.

Vil utdanne jenter

– Med midlene som kommer inn under årets TV-aksjon skal Plan fortsette sitt arbeid med å styrke, beskytte og utdanne jenter. Tre helt sentraler faktorer i arbeidet med å bekjempe barneekteskap. I år har vi muligheten til å delta dette arbeidet, ved å bli med på årets TV-aksjon kan vi sammen styrke jentene, ved å gi dem opplæring i rettigheter, jobbe for likestilling og endre holdninger. Sammen kan vi beskytte jentene ved å jobbe for et bedre lovverk og beskyttelse av barna. Ved å bli med på årets TV-aksjon så skal vi utdanne jenter ved å gi dem mulighet til skolegang, og yrkesopplæring i entreprenørskap, informerer Jansen.

Slik kan du melde deg

Har du lyst å melde deg som bøssebærer, så kan du legge inn navn og telefonnummer ved å klikke deg inn på blimed.no.

– Hvis du gjør det, så for du tilsendt en sms med bekreftelse og ytterligere informasjon. Du kan også ringe 02025. Vi håper mange tar kontakt og ønsker å være med. Det er kun snakk om å sette av 2 – 2,5 timer mellom 15.30 og 18.00. Da kan du bidra til et utrolig viktig formål. I tillegg får du deg en fin søndagstur, smiler Jansen.

– Trenger man kontanter når man får besøk av bøssebærerne?

– Nei, nå har vi både QR-kode man kan lese av. I tillegg kan man vippse. Så om du ikke har kontanter liggende, så er det helt ok å gi på andre måter.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker