Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Bybane til Åsane? Onsdag er bystyret samlet for å avgjøre Bybanens skjebne om den skal gå over Bryggen eller i tunnel til Åsane. Følg møtet på aasanetidende.no. (Foto: Sandor Dahl)

Følg skjebnemøtet om Bybanen til Åsane

Opphetet debatt under dagens bystyremøte. Nå har tunnelvedtaket fått flertall: – De vil svikte Åsane, Sandviken og Eidsvåg enda en gang, sier Julie Andersland. (V). Like etter ble det bekreftet at byrådet går av.

Charlotte Spurkeland (H) var første taler da bybanetraseen kom opp klokken 14:15.

– Vi ønsker en god tunnelløsning, men vi må få ned kostnadene, se på stoppet i Sandviken og fjerne stoppet ved Mariakirken. Om flertallet velger Bryggen, aksepterer vi nederlaget. Vi vil ikke ha flere omkamper, men vi ønsker altså en raskere bane i tunnel.

Geir Steinar Dale (Ap) kontret raskt og var klar på at de som stemmer for tunnelvedtak er i mot bybanen. Dette kan bli en meget trist dag dersom bystyret får flertall for tunnel. Grunnlaget er tynt, og hele bybanen blir satt på spill, sa han.

SV: – Norgesrekord i beslutningsvegring

SVs Jarle Brattespe, som er for dagløsningen, er ikke nådig i sin dom i bybanesaken:

– Dette er norgesrekord i beslutningsvegring. Det var omkamp i 2013, vi fikk vedtatt traseen i 2016, men står her nå. Dersom det blir et tunnelvedtak, setter det hele bybanen til Åsane i fare, mener han. 

Fylkeskommunen har varslet innsigelse (det vil si stopp) dersom bystyret vedtar en tunnelløsning.

– En tunnelløsning vil føre til inntil 100 millioner kroner i driftsutgifter i året, sa Brattespe i sitt innlegg fra bystyrets talerstol. (Tallet stammer fra fagfolkenes tunnelutredning).

– Vi gikk til valg på tunneltrasé

Gruppelder for Senterpartiet i bystyret, Anne Brit Reigstad gjentok partiets standpunkt på talerstolen.

– Senterpartiet i Bergen gikk til valg på tunneltrasé. Vi gikk ikke inn i byråd etter valget, men sto på vårt standpunkt.

Reigstad sier videre at de er opptatt av å ta vare på det unike området som Bryggen er.

– Det finnes ikke tilsvarende områder som Bryggen i hele Europa.

Hun erkjenner at gruppen til Sp er delt i synet på om bybanetrasén.

– På vegne av flertallet i bystyregruppen vil jeg fremme det flertallet i partiet mener.

Sp stemmer sammen med Rødt og Høyre for tunnelløsning.

Tornder mot FNB

– FNB bør kalle seg «Nei til mer byutvikling i Bergen» sier Aps Reidar Staalesen å viser til at gruppeleder Cesilie Tveit i FNB uttalte på talerstolen at hun i dag ville la følelsene styre.

Staalesen trekker frem at FNB gikk til valg på å fjerne bompenger.

– Men nå skal de altså gå til valg på å støtte subsidiært, noe som vil påføre bilistene mer bompenger. Det er det ikke noen tvil om, tordner han. 

Staalesen lurer på om det er riktig at følelsene skal styre det viktigste byutviklingsvedtaket byen kan gjøre for traseen til Åsane.

Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke uttalte seg først etter pausen klokken 16:20, med en klar appell om å velge traseen over Bryggen, som har vært byrådspartienes viktigste politiske sak de siste årene.

Han pekte på Herman Frieles tidligere uttalelser angående Bryggen, og hvordan den tidligere ordføreren omtalte bybanetraseen over Bryggen tidligere.

Julie Andersland (V) sa dette fra talerstolen i det som tyder på at Brygge-alternativet blir vraket: 

– I dag kan dette bystyret sikre Åsane et moderne kollektivtilbud for fremtiden. Dette kan bygges uten å true verdensarven, og det er noe vi har penger til, og kan derfor gjennomføres. I stedet vil flertallet i denne salen svikte Åsane, Sandviken og Eidsvåg enda en gang.

– Tunnelløsningen sender Bybanen ut i det blå. Rødt, FNB, Høyre og Senterpartiet svikter Åsane og setter en stopper for prosjekter som ringvei Øst. Det spenner bein på hele bybaneutbyggingen nordover. Flertallet i bystyret svikter nok en gang Åsane. 

Flere andre representanter har tatt ordet, og et vedtak nærmer seg stadig. BT melder at byrådet har varslet et pressemøte etter bystyrets avgjørelse angående bybanetraseen til Åsane. 

– Denne dagen kan bli en trist dag, sa jeg tidligere i dag. Nå ser det ut som jeg får rett, dessverre, og at tunnelvedtaket får flertall. Dette vedtaket er ikke finansiert. Det betyr nye runder knyttet til byverksavtalen som sikrer midler til blant annet ringvei Øst. Da blir dette utsatt og den første perioden i NTP blir kanskje ikke nådd, sier Geir Steinar Dale.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) bekreftet seinere at byrådet går av som følge av at Brygen-alternativet ble vraket. 

I bildet kan man se byråd for finans, næring og eiendom, Erlend Horn (V), byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG). byrådsleder, Roger Valhammer (Ap) og byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa (KrF) følger spent med på skjebnemøtet.
I bildet kan man se byråd for finans, næring og eiendom, Erlend Horn (V), byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG). byrådsleder, Roger Valhammer (Ap) og byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa (KrF) følger spent med på skjebnemøtet.
DEMONSTRANTER: I forkant av dagens bystyremøte har demonstranter møtt opp for å markere sitt syn på saken.
DEMONSTRANTER: I forkant av dagens bystyremøte har demonstranter møtt opp for å markere sitt syn på saken.
– SVIK: Julie Andersland sparte ikke på kruttet da hun fikk taletid under dagens bystyremøte.
– SVIK: Julie Andersland sparte ikke på kruttet da hun fikk taletid under dagens bystyremøte.
 Geir Steinar Dale (AP). 
Geir Steinar Dale (AP). 

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Sandor Dahl

sandor@aasanetidende.no

Relaterte saker