Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Hvis du er på utkikk etter julestemning, moro og bittelitt kaos så er Bad Moms 2 filmen å se! 

Tre filmer og fire bøker som gir deg julestemning

Åsane bilbliotek har anbefalt fire bøker og tre filmer som vil få deg i julestemning. På listen finner du innslag fra både Hollywood og Salhus.

Stemningsfulle krimnoveller 

Mord til jul 

Val McDermid 

Utgitt 2021 

Cappelen Damm forlag 

217 sider 

Mord til jul er skrevet av den skotske krimforfatteren Val McDermid. Boken består av 10 noveller, noen lange, andre litt kortere. I en av novellene treffer vi på profileringseksperten og psykologen Tony Hill og etterforsker Carol Jordan som også er å finne i mange av krimbøkene til McDermid. Novellene handler om kjærlighet, hat og hevn, de fleste har handling fra Skottland og enten i eller rundt juletider. I en novelle som skiller seg litt ut treffer vi på Sherlock Holmes og Dr. Watson. Der er handlingen blant annet lagt til Sarajevo i forrige århundre og viser hvordan tilfeldigheter kan være med på å forandre verdenshistorien. 

Av Anne Marie Morvik 

 

Varm og tankevekkende juleroman 

24 gode gjerninger 

Jenny Fagerlund 

Utgitt 2021 

Gyldendal forlag 

315 sider 

Svenske Jenny Fagerlund har skrevet seks bøker i den såkalte feel good genren. Feel good juleromaner er etter hvert blitt en tradisjon og hver jul kommer det nye.  

Emma, som er enke, driver en interiørbutikk på et lite svensk sted. Mannen hennes døde for to år siden på julaften, og Emma føler skyld for at han døde. Foruten å gå på jobben holder hun seg mye hjemme i leiligheten sin og hun er ensom. En dag hjelper hun en eldre mann som har gått seg vill, og hun får en følelse av glede som hun ikke har kjent på lenge. Hun bestemmer seg for å gjøre noe godt for andre og hva er vel bedre enn 24 gode gjerninger? Etter hvert som de gode gjerningene blir utført treffer Emma andre mennesker og hun blir mer sosial, glad og fornøyd med tilværelsen. Jeg skal ikke røpe altfor mye, men en hund og en mann er blant ingrediensene. Boken er til tider forutsigbar, men likevel er det overraskelser på lur. Noe som veldig mange juleromaner har med er dyr, og det er jo alltid kjekt og koselig å lese om. Både dyr og gode gjerninger gjør oss mer tilfredse og lykkelig med tilværelsen. Trenger du litt virkelighetsflukt er dette noe for deg.  

P.S. En annen koselig juleroman er Glassveranda med sjøutsikt av Hanna Blixt der vi blant annet møter både hund og katt. 

Av Anne Marie Morvik 

 

En bok du bare må nyte 

Med gull i himmelrand: 120 forteljingar frå Salhus 

Knut Langeland 

Utgitt 2021 

Dikt & datt 

287 sider 

Med gull i himmelrand: 120 forteljingar frå Salhus er skrevet av BT journalisten Knut Langeland. Her er 24 fortellinger for hvert år fra 2015-2020. Alle fortellingene handler om bygden Salhus, som for eksempel badeplassen Vikje der forfatteren og hele Salhus sin befolkning pleide å bade om somrene. Om folk fra Salhus som ildsjelen Ebben, hedersmannen Oskar Nilsen, organisasjoner som idrettslaget Norna-Salhus eller skolemusikken. Og også om Salhusdialekten, som er, eller rettere sagt var noe for seg selv. Forfatteren forteller med varme og humor og Salhus nåværende og tidligere innbyggere supplerer også med sine anekdoter. Jeg koste meg med boken, jeg humret og nikket gjenkjennende. Historiene oser av kjærlighet og stolthet til bygden og folket. Boken er for alle som liker bygdehistorie, historie generelt eller bare vil ha en god fortelling. 

Av Anne Marie Morvik 

 

Nostalgisk og morsomt om mangt og mye 

God jul: Hvor er du?: Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min: fortelling 

Beate Grimsrud 

Utgitt 2012 

Cappelen Damm forlag 

75 sider 

Forfatteren Beate Grimsrud og storesøsteren Torunn pleide hvert år å feire julen ett annet sted enn hjemme. I 2012 er de i Wadi Rum-ørkenen i Jordan. Om natten under stjernene ligger de i soveposene og filosoferer og tenker tilbake på tidligere julaftener og på reiser de har foretatt. Vi får også flere fortellinger og minner fra oppveksten deres om skiturer, overnattinger ute i naturen både sommer og vinter, søsken- og familieforhold med mer. Boken er nostalgisk og morsom, jeg likte den godt og jeg lo høyt for meg selv flere ganger da jeg leste den. 

Av Anne Marie Morvik 

 

En stemningsfull klassiker 

Agatha Christie´s Hercule Poirot´s jul 

Oslo: SF Norge, 1994 

1 DVD 

Hercule Poirot skal feire julen alene, men da radiatoren er ødelagt må han forandre på planene. Han mottar en invitasjon fra den gnitne og ondskapsfulle mangemillionæren Simeon Lee, og reiser til godset hans. Ankomsten hans blir ikke godt mottatt av familien Lee som består av tre sønner, to svigerdøtre og et barnebarn fra Spania. Etter middagen på julaften blir Simeon Lee funnet drept i et låst rom med nøklene på innsiden. Her må Poirot bruke de små grå og sammen med inspektør Japp prøver de å løse mordet.  

Filmen oser av stemning med carols, snø, kråker som kraer og gamle ærverdige bygninger. En klassiker som må, sees hvert år. 

Av Anne Marie Morvik 

 

Gøyal julefilm for voksne

Bad Moms 2

Utgitt 2018

SF Norge

Spilletid: 1 t, 44 min.

I Bad Moms 2: A Bad Moms Christmasmøter vi de tre slitne, men gøyale mødrene og venninnene Amy, Kiki og Carla. I den første filmen, Bad Moms, lærte de å godta at mødre ikke trenger å være perfekte, og dette viderefører de i denne morsomme julefilmen. Jul er rett rundt hjørnet og kvinnene vil feire jul på sin måte og sine premisser, men når deres egne mødre trapper opp for å bli med på julefeiringen blir ikke det like lett. Hvis du er på utkikk etter julestemning, moro og bittelitt kaos så er dette filmen å se! 

Av Amalie Holst Nilsen

 

Romantisk feelgood julefilm for voksne

The Holiday

Utgitt 2006

Universal Pictures Norway

Spilletid: 2 t, 8 min.

I The Holidaymøter vi to kvinner som bor på hver sin side av kloden, hvis liv skal tvinnes sammen på uventet vis. Amanda fra Los Angeles og Iris fra Shere, England har en ting til felles; de har begge opplevd uhell i kjærligheten. Kvinnene lengter etter å komme seg vekk fra kjente kår og rutiner, og de legger sine to vidt forskjellige hjem ut for leie og ender opp med å leie ut til hverandre. Det Amanda og Iris ikke er klar over er at kjærligheten oppstår når en minst venter det, og de får begge en jul litt utenom det vanlige. The Holiday er en ordentlig feelgood julefilm! Sett deg godt til rette i sofaen med en varm kopp kakao og kos deg!

Av Amalie Holst Nilsen

Knut Langeland har skrevet denne boken om Salhus, som samler fem år med adventskalendere fra den vesle bygden.
Knut Langeland har skrevet denne boken om Salhus, som samler fem år med adventskalendere fra den vesle bygden.
Novellene i boken Mord til jul handler om kjærlighet, hat og hevn, de fleste har handling fra Skottland og enten i eller rundt juletider. 
Novellene i boken Mord til jul handler om kjærlighet, hat og hevn, de fleste har handling fra Skottland og enten i eller rundt juletider. 

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker