Lokalavis for Åsane og omegn!
  • To slike knuste vinduer koster Norsk trikotasjemuseum nær 50.000 kroner å reparere. 

Ødela en liten bit av historien

Trikotasjemuseet ble i løpet av nyttårshelgen ikke bare 50.000 kroner fattigere, men også en liten bit mindre autentisk enn det var.

Nyttårshelgen kom den kjedelige meldingen om at to av vinduene til Norsk trikotasjemuseum i Salhus var knust. Trolig er det noen som uprovosert har plukket opp noen små steiner og lempet dem over gjerdet og mot bygget. Problemet er at ødeleggelsene av vinduene på trikotasjemuseet ved kaien i Salhus er så mye verre enn ødeleggelser av andre vinduer. Ikke fordi hærverk ikke er er ødeleggende for alle, for det er det selvsagt. Men fordi glasset i museet er uerstattelig.

Og fordi Norsk trikotasjemuseum er fredet av riksantikvaren, som det eneste bygget i Åsane bydel.

Glassene kan skiftes ut, men glasset i den gamle trikotasjefabrikken er opprinnelig fra 1953, altså nesten 70 år gamle. Det er unike vinduer som er munnblåst og i trukket glass. I følge arbeidsleder ved museet Trond Oddekalv er det dyrt å få tak i nye. Det kreves også mye ekstraarbeid for museet fordi de nye glassene må likne så mye som mulig på de gamle.

Det kommer de nok til å gjøre, og med vanlige øyne ser man nok ikke særlig forskjell.

– Glassene som er knust er autentiske, og vi får virkelig håpe at dette ikke skjer igjen. Klart dette bidrar til at byggets historie forsvinner, i alle fall om det skjer flere ganger med enda flere vinduer, sier en skuffet Oddekalv.

Dette tenkte nok neppe pøblene på, som fant fram to steiner og kastet over gjerdet til det unike museet. Steinene ligger fortsatt godt bevart inne i selve bygget.

Hærverk er aldri bra, og å ødelegge deler av en fredet bygning er spesielt ille.

Trikotasjemuseet ble i løpet av nyttårshelgen ikke bare 50.000 kroner fattigere, men også en liten bit mindre autentisk enn det var.

Museet har både vakter og ansatte som til stadighet oppholder seg i området rundt museet. Dessverre fant steinkasterne et tidspunkt hvor det ikke var noen til stede. Men forhåpentligvis har vitner hørt eller sett noe, eller kamera fanget opp hærverket slik at en politietterforskning fører til at vandalene blir tatt.

La oss håpe bygget får stå i fred framover. Det er kanskje den mest unike bygningen vi har Åsane bydel. Fabrikken var i drift fra 1859 til 1989, men er blitt holdt ved like de siste 32 årene.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker