Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SVÆRT ALVORLIG: – Denne uken fikk Åsane Arena strømregningen for desember måned. For totalt 292.288 kWh må arenaen betale 854.891 kroner. – Dette er svært alvorlig, sier daglig leder, Roald Bruun-Hanssen, som oppfordrer politikerne til å komme på banen raskt. Snart åpner ishallen. Da stiger regningen ytterligere.

– Dette er svært alvorlig

– Når regningene for vinterkalde måneder som januar og februar kommer i tillegg til åpning av ishallen, risikerer vi få en strømpris på en million kroner i måneden. Dette er svært alvorlig, sier daglig leder i Åsane Arena, Roald Bruun-Hanssen.

Denne uken fikk Åsane Arena strømregningen for desember måned. For totalt 292.288 kWh må arenaen betale 854.891 kroner. Til sammenligning hadde arenaen 287.708 kWh i januar i fjor, da kom regningen på 192.000 kroner. 

– Dette er alvorlig, og det er alt for høye kostnader i forhold til strømbruk. Sammenligner vi januar og desember i 2021, med omtrent samme strømbruk, snakker vi altså om en firedobling i pris. Det er meningsløst og vanskelig å forholde seg til, sier Bruun-Hanssen. 

Risikerer regning på en million

Det kan faktisk bli verre. 

– Desember har vært en mild måned. Når regningene for vinterkalde måneder som januar og februar kommer i tillegg til åpning av ishallen, risikerer vi få en strømpris på en million kroner i måneden. Dette må samfunnet være med og løse. Idretten må ha stabile, forutsigbare og langsiktige løsninger. Hvis ikke kan dette føre til at idrettslagene må stoppe aktivitetene, sier han. 

– Det arbeidet som idrettsforbundet har startet inn mot politikerne er ekstremt viktig. Strømstøtten må også gjelde for idrettslag. Her må fellesskapet være med og finne løsninger. Politikerne må fort på banen, understreker Roald Bruun-Hanssen. 

Det hører også med til historien at aktiviteten ble trappet ned fra midten av desember på grunn av covid. Og den ble tatt ned både julehelgen og nyttårshelgen. Så i desember har i realiteten bruken av anlegget vært lavere enn normalt.  

Spent på februar

Med seg inn i desember tok Bruun-Hansen med seg en strømregning for november på 504.000 kroner. Det er en dobling sammenlignet med mars i fjor, da arenaen betalte 250.000 for samme mengde kilowatt. 

Mens den daglige lederen håper på en politisk løsning, er han spent på regningene for vintermånedene.  

– Jeg er spesielt spent på februar, for da er både fotball-banen og ishallen i bruk. Frem til nå har vi ikke trengt å bruke noe særlig undervarme på fotballbanen, vi har passert midten av januar, og det har ikke vært frost i bakken. Men når ishallen er oppe og går fra denne uken av, så får vi en ekstra regning der. Samtidig som fotballbanen er i bruk hele dagen. Skole på dagtid, herrene på ettermiddag, ungdomslag og damene på kveldstid. Så i februar får vi et ekstra trøkk. 

Han minner om februar i fjor. 

– Da var det kuldegrader og frost i banen, og det kan jo komme i år også. Så utover vinteren, når ishallen åpner, kommer vi sikkert til å få noen sjokk-regninger. Men nå gjøres det altså en jobb fra idrettsforbundets side med tanke på å få til støtteordninger for idrettslag som driver idrettsanlegg. Og så håper vi politikerne kommer fort på banen, sier Bruun-hanssen.

Får hjelp av Mohn

Åsane Arena AS har stått for byggingen av anlegget. Selskapet er eid av Åsane Allianseidrettslag og Trond Mohn. Sistnevnte finansierte byggingen av anlegget, hvor mellom tjue og tretti idrettslag har aktivitet gjennom uken, og i verste fall må belage seg på å dele på de skyhøye strømregningene.  

– Får dere økonomisk hjelp av Trond Mohn når strømregningene blir så høye?

– I den fasen vi er i nå, der vi fremdeles er i oppstart på drift, får vi nødvendig hjelp. Men det er jo en midlertidig hjelp fordi situasjonen oppstår akutt. I fremtiden må vi finne stabile løsninger. 

Det er Åsane Arena som selskap som tar regningen. 

– Men at alle klubbene i Allianseidrettslaget må være med og dele på regningen er helt naturlig. Når kostnadene på drift av anlegget går voldsomt opp, så må de som er med og bruker anlegget være med og bidra til at vi løser det. Men det er jo der vi håper at idretten skal få en ordning der vi får en del refusjon, slik at merkostnaden blir mulig å håndtere for alle. 

Krevende situasjon

– Trenger de ulike lagene i Allianseidrettslaget å være bekymret?

– Jeg vil heller si at det er en krevende situasjon der alle må være med og bidra til at vi løser det. Vi ønsker ikke å skape en situasjon som fører til at aktiviteten blir skadelidende, men det kan godt være at vi må skru temperaturen ned en eller to grader i anlegget for å redusere strømutgiftene. Det er ikke tvil om at alle må være bevisst den situasjonen vi står i, og at man ikke kan bruke strøm unødvendig eller ukritisk. Men det er vel en øvelse vi alle har godt av. Det må vi på privaten også, og vi har ikke vondt av det. Så vi må ikke gjøre dette til noe som er livstruende for oss, men vi må alle være mer bevisst. 

– Vi forholder oss til situasjonen, og vi må løse den. Vi må gjøre strømreduserende tiltak, og være nøye på at vi ikke bruker mer strøm enn vi må. Samtidig må vi holde aktiviteten oppe og få drevet den på best mulig måte. Da må alle være med og bidra litt, og så kommer vi oss gjennom dette også. Det må være holdningen nå i første fase. Og så håper vi på tiltakspakker som kan være med og hjelpe oss gjennom dette, sier Roald Bruun-Hanssen. 

Av

Ove Landro

red@aasanetidende.no

Relaterte saker