Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Frister det med en annerledes 17. mai? Slik kan du feire nasjonaldagen i naturen - med tog i naturen, fellestur eller feiring på hytte. Foto: Håkon Aarthun

Frister det med en annerledes 17. mai? Slik kan du feire nasjonaldagen i naturen

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på 17. mai. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv.

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museblader og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Selv skal han feire nasjonaldagen på Finsehyttas 17. mai-arrangement. 

De fleste selv- og ubetjente hyttene til DNT er åpne, og byr på alt fra full vår med hvitveis og grønne blader, til snø og fortsatt skiføre. Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne, og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring. 

Disse betjente hyttene er åpne:

Haukeliseter markerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og ikke minst, en velsmakende 17.mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til Stavsnuten, Sveigen, Verjesteinsnuten er fine og gå nå.

Finsehytta har 17. mai-feiring i kjent stil, med flaggheising og nasjonalsang utenfor Finsheytta klokken 08.00, etterfulgt av frokost og 17.mai-tog til Hardangerjøkulen. Utover ettermiddagen serveres det en klassisk 17.mai-buffeet. Bli med på en helt unik feiring av 17. mai  omringet av nydelig natur og flott vårstemning på fjellet.

Sota Sæter i Breheimen inviterer til deilig lokalmat, fantastisk natur, og arrangerer også topptur til majestetiske Tverrådalskyrkja på 17. mai. 

Gaustatoppen turisthytte har åpen café, og serverer tradisjonell 17. mai-mat. Feir 17. mai på Norges tak!

I tillegg holder cafeen Flye 1389 på Valdresflya åpent, og byr på markering av nasjonaldagen med kortreist brygg og lokalmat, og flotte skimuligheter rett utenfor døra. Her kan du gå på langrenn, fjellski eller randonee, og toppturmulighetene i Jotunheimen er mange!.

Bli med DNT på fellestur 17. mai

For den som ønsker å tilbringe nasjonaldagen sammen med andre turglade mennesker, er det flere fellesturer i ulike deler av landet. Her er en oversikt: 

Morgentur til Kolbeinsvarden på Askøy
Bli med Askøy Turlag på tur til Kolbeinsvarden for å høre salutten kl 07.00. Selv om toppen bare er 231 moh kan du nyte salutten med utsikt mot det åpne havet i vest, Fedje i nord og Bergensdalen mot sør.

Skitur til Blåhøi
Start nasjonaldagen med en nydelig topptur! Blåtind har enkel tilkomst fra Djupvasshytta ved Geiranger. Derfra det omlag 600 høydemeter opp til Blåtind som ligger 1663 meter over havet. Fra toppen får du en fantastisk utsikt. Turen opp tar cirka 2 timer. Dette er en typisk randoneetur, men du kan også gå på fjellski om du har erfaring med å kjøye ned i bratt terreng.

17. mai-tur til Hålandshovda
Bli med Etne turlag til Hålandshovda! Toppen ligger på 655 moh. Hålandshovda byr på flott utsikt over Åkrafjorden, Stordalen og utover mot Sunnhordalandsbassenget. Ta gjerne med et norsk flagg i sekken. 

Fjelltur til Klefjellsnipa
Nordhordland Turlag inviterar til fjelltur på nasjonaldagen. Bli med på en dag i vakre omgivelser, som garantert gir nasjonalfølelse.

17. mai på Gaustatoppen 
Endelig kan vi invitere til 17. maifeiring på Norges vakreste fjell igjen! Vi har 17. mai-menyen klar, her blir det tradisjonell mat, rømmegrøt, betasuppe, pølser, kaker og vafler. Det blir dessverre ikke arrangert skitog i år, da det er for lite snø, men da kan en jo bare ta flagget i sekken og gå opp den vanlige stien fra Stavsro.

Skogstur i Lillomarka 
Vi går fra Maridalen og på umerkede og blåmerkede stier over Dausjøelva, opp på Dausjøberget og Granberget, til Sinober. Bli med på en hyggelig tur gjennom Marka på nasjonaldagen! Hjemreise fra Grorud.

Finn din egen drømmehytte for feiringen

Det finnes hytter på fjellet, ved kysten, i skogen og i nærmiljøet, så det er nok av muligheter til å finne en hytte for deg der kan lage ditt eget 17. mai-selskap. Her er noen eksempler, flere finner du på UT.no.

Av

Sandor Dahl

sandor@aasanetidende.no

Andre saker