Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Politidirektøren har sendt ut en ordre om bevæpning av alt innsatspersonell i Norge. (Arkivbilde)

PST hever terrortrusselnivået til "ekstraordinært"

Politiet iverksetter midlertidig bevæpning nasjonalt som følge av terrorhendelsen i Oslo og økt trusselnivå som følger.

SISTE: PST har hevet terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

PST-sjefen oppfordrer til årvåkenhet, men publikum behøver ikke å gjøre noe aktivt:

– Ha generell årvåkenhet og lav terskel med å si ifra til politiet hvis det er noe mistenkelig. Ellers skal det ikke være nødvendig for publikum å foreta seg noe, sier Berg.

Innfører bevæpning

Politidirektøren har sendt ut en ordre om bevæpning av alt innsatspersonell. Beslutningen er tatt etter hendelsen i Oslo natt til 25. juni. I natt ble alle politidistrikter og særorgan varslet kort tid etter hendelsen i Oslo. Politidirektoratet følger situasjonen nøye og det pågår nå et etterretningssamarbeid mellom politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste), opplyser politiet i pressemeldingen.

– Hendelsen i Oslo er alvorlig og etterforskes som en terrorhandling. Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig nasjonal bevæpning. Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med de som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Det fremgår ikke hvor lenge den midlertidige bevæpningen vil vare.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd, og elleve er lettere skadd etter masseskytingen. En 42 år-gammel mann bosatt i Oslo er pågrepet av politiet og siktet for terrorhandlinger, drap og drapsforsøk. Mannen skal være kjent for politiet og PST fra før.

Pride-paraden og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride er avlyst. Politidistriktene vil gjennom helgen vurdere sikkerheten knyttet til Pride-arrangementer andre steder i landet.

Oppfordrer til omsorg

Natteravnene i Åsane oppfordrer til omsorg:

– Vi står sammen med alle dem som er direkte berørt av angrepet i natt, og alle dem som nå er redde. Ta vare på hverandre, skriver Natteravnene Åsane-Midt på sin Facebook-side.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) møter pressen klokken 14 i forbindelse med skytingen i Oslo i natt ti lørdag. 

Av

Bjørnar Morønning

bjornar@aasanetidende.no

Relaterte saker