Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Byråd Beate Husa, er en av dem som har vært med på helges møter. (Arkivfoto)

KrF trekker seg fra byrådsamarbeidet

Det melder BA nå.

I helgen var det møte blant flere av toppolitikerne i KrF på rådhuset, hvor det skal ha vært bred enighet om at partiet bør trekke seg ut. Tilstede i KrFs interne møte var både styret i lokallaget, bystyregruppen og naturligvis byråd Beate Husa, skriver avisen.

KrF har varslet et pressekonferanse klokken 10 utenfor Bergen rådhus.

BT skriver at bakgrunnen skal være uenigheter rundt mye av den politikken som føres av byrådet de selv er en del av, blant annet innenfor byutvikling. De kontroversielle strandsonesakene er nevnt spesifikt. De dårlige meningsmålingene er også en sentral del av beslutningen. 

Ifølge BT, skal byrådsleder Roger Valhammer (Ap) ha fått beskjed søndag kveld om at KrF vil trekke seg fra byrådet.

Avisen skriver at som følge av beslutningen vil helsebyråd Beate Husa dermed tre ut av byrådet. Håkon Pettersen (KrFs gruppeleder) og Joel Ystebø sitter i bystyret. Når Husa nå går ut av byrådet går hun tilbake til bystyret og tar Ystebøs plass der.

Går i opposisjon 

Gruppeleder Håkon Pettersen (KrF) åpnet pressekonferansen utenfor rådhuset.

Han fortalte at KrF ønsker å klargjøre hvor de står inn mot det kommende lokalvalget. 

– Det var under tvil at vi gikk inn i dette byrådet i 2019, sier Pettersen.

Selv om KrF fikk viktige gjennomslag, mener han de politiske forskjellene mellom partiene har skapt problem og uro. 

Gruppelederen sier videre at partiets vurdering er at det nå føres en for rigid byutviklingspolitikk.

– Vi ser at det i mange tilfeller er det KrF mener er feil prioritering av skattebetalernes penger. Vår konklusjon er at vi ikke kan gå til valg på dagens konstellasjon i kommunevalget om et drøyt år. Vi har derfor i dag tidlig meddelt Roger Valhammer om at KrF trekker seg med umiddelbar virkning.

– Nå blir vi et opposisjonsparti. Vi stemmer for det vi er for, og imot det vi er imot. Vi er et ansvarlig og konstruktivt parti som det alltid er mulig å snakke med, til det beste for Bergenserne.

Takker Valhammer for samarbeidet 

Helsebyråd Beate Husa takker byrådsleder Valhammer for å ha vært en «trygg og god sjef».

– Spesielt vil jeg trekke frem det gode og tette samarbeidet under koronapandemien. Nå ser KrF framover. Vi har en stolt historie i Bergen, men og mye ugjort, sier Husa.

Trass i varme ord om samarbeidet går hun nå av som helsebyrd i Bergen.

Ruth Grung (Ap) vil overta ansvaret for eldre, helse og frivillighet på midlertidig basis. Det kommer frem i en pressemelding fra Bergen kommune.

Valhammer: – Jeg har forståelse for at KrF har behov for å finne seg selv

– KrF har gjort en stor innsats for Bergen de siste syv årene, og vi har samarbeidet godt. Jeg har siden februar i år vært kjent med at KrF har hatt interne diskusjoner om hvordan de skal klare å løfte sin egen oppslutning. Jeg har forståelse for at KrF har behov for å finne seg selv på egen hånd i tiden inn mot kommende valg, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap)

Valhammer sier at de kommer til å fortsette å styre Bergen på en trygg og god måte i en utrygg tid

– Det at vi nå går fra fire til tre partier i byråd innebærer at jeg vil gjøre endringer i byrådet.  Det nye byrådet blir presentert torsdag denne uken, uttaler byrådsleder Roger Valhammer. 

Av

Sandor Dahl

sandor@aasanetidende.no

Relaterte saker